Πολιτική

Μονομαχία Μητσοτάκη-Τσίπρα για πανδημία και μέτρα

vouli
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Στα ύψη ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή, με τους κκ. Μητσοτάκη και Τσίπρα να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τα επίμαχα ζητήματα της διαχείρισης πανδημίας και των υποχρεωτικών εμβολιασμών στους άνω των 60 ετών.

Μητσοτάκης: Υπό εξέταση η τρίτη δόση εμβολίου στους τέσσερις μήνες

Ο πρωθυπουργός εξήγησε τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για επιβολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους άνω των 60.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Προτιμώ να φανώ πρόσκαιρα αυστηρός αλλά υγειονομικά σωστός. Η απόφασή μου έχει ως στόχο την προστασία των πιο ευάλωτων στην πανδημία ενώ παράλληλα αποτρέπει κίνδυνο που μπορεί αυτή να προκαλέσουν στους υπόλοιπους συνεπώς αποτελεί υπόθεση ολόκληρης κοινωνίας».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «η πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης δεν εκδηλώνεται σε κάποιον ουδέτερο χρόνο με κάποια οριζόντια εφαρμογή αλλά έρχεται ενόψει και της ιδιαίτερα ανησυχητική μετάλλαξης Όμικρον και για την συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία».

Όπως είπε αποτελεί μία επιλογή επίκαιρη και στοχευμένη, η οποία έρχεται ως κορύφωση μίας πολύμηνης προσπάθεια πειθούς. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη απόφαση των απασχόλησε πολύ, όπως είπε «με βασάνισε ως βαθιά φιλελεύθερο πολιτικό». «Η έννοια της υποχρεωτικότητας είναι επί τοις επί της αρχής αρκετά δυσκολοχώνευτή. Νιώθω, όμως, βαρύτερη την ευθύνη για το κοινό καλό. Όπως και για το καλό όσον ακόμα και οι ίδιοι δεν το συνειδητοποιούν», προσέθεσε με νόημα.

Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε τις ενστάσεις ορισμένων και απάντησε σε συγκεκριμένα ερωτήματα: «Ακούω τις ενστάσεις και θέλω να απαντήσω σήμερα με χειροπιαστές αλήθειες. Γιατί το εμβόλιο είναι υποχρεωτικό στους πιο ηλικιωμένους; Γιατί τα δεδομένα είναι αδυσώπητα εννιά στους 10 Έλληνες που πεθαίνουν είναι άνω των 60 ετών. Πρόκειται αναντίρρητα για εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο, αλλά και για αυτούς που καθώς μένουν απροστάτευτοι πολιορκούν το εθνικό σύστημα υγείας στερώντας θεραπεία από χιλιάδες άλλες πολίτες με σοβαρές ασθένειες».

«Μήπως βιαστήκατε μήπως αργήσατε μήπως έπρεπε να είχατε κοιμηθεί ακόμη πιο γρήγορα σε αυτή την κατεύθυνση; Διότι τώρα η απειλή είναι μεγαλύτερη. Δε γνωρίζουμε ακόμη τι συνέπειες της μετάλλαξης Όμικρον. Εξαντλήσαμε όλα τα άλλα ενδιάμεσα στάδια και φτάνουμε πλέον σε αυτό το βήμα», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Μήπως το οικονομικό μετρό των 100 € είναι αυστηρό; Γιατί προβαίνετε στην επιλογή ενός διοικητικού προστίμου; Η απάντηση είναι απλή: Μόνο το πρόστιμο προσδίδει στην ρύθμιση το γνήσιο υποχρεωτικό της χαρακτήρα αλλά από την άλλη ας το δει κανείς και λίγο διαφορετικά δεν αποτελεί παρά ένα αντίτιμο υγείας για την ενίσχυση το νοσοκομείων».

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν αποκλείεται η πλατφόρμα για την τρίτη δόση εμβολίου να ανοίγει και εντός του τετραμήνου. «Κάνατε αρκετά προηγουμένως;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός για το αν η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα ενδεχόμενα πριν φτάσει στην απόφαση για την υποχρεώτικότητα στους πολίτες άνω των 60 ετών. «Απαντώ… Επιχείρηση ελευθερία, Κατ' οίκον εμβολιασμός, ελεγχόμενη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους, την είσοδο μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες από αρχές Νοεμβρίου, την καθιέρωση 3ης δόσης ως προϋπόθεση πλήρους εμβολιασμού. Πρώτοι στην Ευρώπη καθιερώσαμε τη δωρεάν και καθολική διάθεση σελφ τεστ. Την ίδια στιγμή αντιμετωπίσαμε τις χρόνιες παθογένειες του συστήματος υγείας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πρώτη η χώρα μας άνοιξε την 3η δόση σε όλους τους ενήλικους, πριν ακόμα αναγνωριστεί από την παγκόσμια ερευνητική κοινότητα η σημασία της» συμπλήρωσε και εξήγησε πως «έχω ζητήσει να εξεταστεί να συντομευθεί το διάστημα μεταξύ 2ης και 3ης δόσης. Αν μπορούμε και το εγκρίνουν οι ειδικοί να ανοίξουμε την 3η δόση ενδεχομένως και στους 4 μήνες».

«Σε όλο αυτό το διάστημα που μας κατηγορούν ότι δεν έχουμε κάνει κάτι να ενημερώσουμε, υπάρχει εκστρατεία ενημέρωσης, προσανατολισμένη στις μεγάλες ηλικίες. Το μήνυμα για τα δεδομένα του εμβολιασμού πρέπει να έχει φτάσει μέχρι τον τελευταίο συμπολίτη μας», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Δεν γεμίζουν με στρατιωτικούς ή αστυνομικούς οι ΜΕΘ»

Σχετικά με την επέκταση και σε άλλες κατηγορίες όπως πχ οι αστυνομικοί ή οι στρατιωτικοί, απάντησε: «Δεν γεμίζουν οι ΜΕΘ με στρατιωτικούς ή αστυνομικούς αλλά με ηλικιωμένους».

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ επικαλούμενος τον Παύλο Πολάκη. «Πάλι ο κ. Πολάκης έκανε επίκληση του αριθμού των εμβολιασμένων συμπολιτών μας οι οποίοι έχουν χάσει τη ζωή τους. Πάλι ίδια επιχειρηματολογία, η οποία κλείνει το μάτι στους αντί εμβολιαστείς, ακολουθώντας την πιο περπατημένη, τετριμμένη και επιστημονικά εσφαλμένη λογική ότι αρρωσταίνουν και οι εμβολιασμένοι και πεθαίνουν», είπε και συνέχισε: « Άρα τι σημαίνει άραγε αυτό; Ότι πρέπει να σταματήσουμε τους εμβολιασμούς».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό ο ΣΥΡΙΖΑ πατάει σε δύο βάρκες αλλά είναι «καιρός για καθαρές κουβέντες». Θύμισε, δε, παλαιότερες δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ιδιου του κ. Τσίπρα για τον «φιλοδώρημα» στους νέους σε σχέση με τη χθεσινή του δήλωση περί οικονομικών κινήτρων.

«Αισθάνομαι ότι πράττω το καθήκον μου και έχω απόλυτα ήσυχη τη συνείδησή μου προτείνοντας έναν καθαρό δρόμο πιο γρήγορη και πιο ασφαλούς εξόδου από την περιπέτεια με τολμηρές και δύσκολες πολιτικά αποφάσεις. Σας ζητώ όλοι να κάνετε το ίδιο», είπε κλείνοντας.

Τσίπρας: Αυτό που κάνετε είναι οικονομικός εκβιασμός

Τα βέλη του στον Κυριάκο Μητσοτάκη έστρεψε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

«Λυπάμαι αλλά είστε σε απόλυτη σύγχυση έχετε χάσει τον έλεγχο βρίσκεστε πιθανώς σε πανικό και διαπράττετε το ένα σφάλμα μετά το άλλο. Και πραγματικά σας εκλιπαρώ σοβαρευτείτε. Επειδή το να βρίσκεστε σε πανικό την κρίσιμη αυτή στιγμή είναι ενδεχομένως χειρότερο από μία λάθος απόφαση», υπογράμμισε σε έντονο ύφος, θυμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός ήταν εκείνος έλεγε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν αποτελεί επιλογή.

«Η χθεσινή απόφαση και ο τρόπος με τον οποίον τον ανακοινώσατε δείχνει ένα πράγμα: ότι σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή για την ελληνική κοινωνία, σε μια στιγμή πρωτοφανούς κρίσης και ανασφάλειας σε μια στιγμή τραγωδίας, τούτη την ώρα που μιλάμε και εσείς πάλι με αυταρέσκεια έρχεστε να μας πείτε ότι σώζουμε ζωές», σημείωσε και προσέθεσε ότι έχουμε ξεπεράσει δυστυχώς κάθε ρεκόρ σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού και είμαστε στις χειρότερες θέσεις σε όλη τη δυτική Ευρώπη.

«Πάνω σε αυτή την τραγωδία έρχεστε εσείς και παίρνετε μία θέση την οποία ξορκίζατε επί τρεις ολόκληρους μήνες και για άλλη μία φορά κουνάτε το δάχτυλο στην αντιπολίτευση», συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας, διερωτώμενος εάν η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη με την εξέλιξη της πανδημίας. «Έχετε χάσει τα αυγά και τα πασχάλια την πιο δύσκολη στιγμή στην αντιμετώπιση της πανδημίας έχετε χάσει την μπάλα έχετε χάσει τον έλεγχο, τη μία κρύο μία ζέστη τίμια άσπρο την άλλη μαύρο», είπε επίσης. Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα η απόφαση της κυβέρνησης εγκυμονεί κινδύνους σε ό,τι αφορά και το κλίμα της κοινωνικής συνοχής το οποίο, όπως είπε, είναι απαραίτητο για να καταπολεμήσουμε μία πανδημία η οποία αποδεικνύεται ότι δεν τελειώνει εδώ και ότι έχει πολυπαραγοντικής συνέπειες και σε ό,τι αφορά την ψυχολογία των ανθρώπων και σε ό,τι αφορά την κοινωνική συνοχή. «Αυτό που κάνετε είναι οικονομικός εκβιασμός για τους αδύναμους αυτό κάνετε και στην πραγματικότητα», συμπλήρωσε.

Η κόντρα επεκτάθηκε ακόμα και στους συμβούλους

Κόντρα για τους… συμβούλους ξέσπασε στη Βουλή ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο πρωθυπουργός κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να πάρει θέση για τη πρόταση του συμβούλου Γρηγόρη Γεροτζιάφα για υποχρεωτικό εμβολισμό και απαγόρευση εισόδου ανεμβολίαστων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον κ. Τσίπρα να ξεκαθαρίσει αν συμφωνεί ή διαφωνεί καθώς πρόκειται για μια πρόταση και όχι μια γενική θέση.

Απαντώντας ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έβαλε στη… κουβέντα τον Ηλία Μόσιαλο. «Συμφωνείται ή διαφωνείτε κ. Μητσοτάκη με τη θέση του συμβούλου σας κ. Μόσιαλου που λέει «όχι» στο μέτρο της υποχρεωτικότητας που επιβάλλεται», υπογράμμισε ο Α. Τσίπρας σε έντονο ύφος.

Απαντώντας ο Κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι προφανώς διαφωνεί «διότι αν συμφωνούσα δεν θα την είχα λάβει». Νωρίτερα, μάλιστα, ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι οι επιστήμονες θα πρέπει μείνουν εκτός της πολιτικής μάχης, καθώς όπως είπε αυτό είναι μια κατάκτηση της Δημοκρατίας.

Δείτε επίσης