Πολιτική

Τετ-α-τετ Μητσοτάκη με τον διευθυντή Ευρώπης του ΠΟΥ στη «σκιά» της «Όμικρον»

mitsotakis-maximou-maska (1)
Αρθρογράφος: Μπέλλα Ειρήνη
Από Μπέλλα Ειρήνη

Δυο σημαντικές συναντήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα έχει σήμερα, Πέμπτη ο πρωθυπουργός.

Mε τη νέα ανησυχητική μετάλλαξη «Όμικρον» να είναι προ των πυλών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 11:30 το πρωί με τον Περιφερειακό Διευθυντή Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Hans Kluge, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συνάντηση γίνεται σε μια κομβική στιγμή μετά τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στους άνω των 60 ετών και ενώ σημειώνονται «ζυμώσεις» στην Ευρώπη για τη θέσπιση της υποχρεωτικότητας ως μια ενισχυμένη «γραμμή» άμυνας απέναντι στην πανδημία.

Τόσο η τοποθέτηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν που δήλωσε πως είναι κατάλληλο να ξεκινήσει η συζήτηση για το πως μπορούμε να σκεφτούμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην ΕΕ, όσο και η πρόταση του μελλοντικού Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς για υποχρεωτικό εμβολιασμό, δίνουν μια νέα δυναμική σε μια κοινή «γραμμή»¸που χτίζεται στην Ε.Ε. Μια συζήτηση που αναμένεται να αναδειχτεί και στη Σύνοδο Κορυφής στις 16 Δεκεμβρίου.

Η δεύτερη σημαντική συνάντηση είναι το δείπνο που θα παραθέσει σήμερα το βράδυ ο πρωθυπουργός στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης της Ισπανίας και Πρόεδρο του Λαϊκού Κόμματος, Pablo Casado, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ελλάδα.

Ο Pablo Casado ήταν επίσημος προσκεκλημένος στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, που αν δεν ακυρωνόταν λόγω της πανδημίας, κανονικά θα ξεκινούσε αύριο.

Τη στιγμή που ο Ισπανός σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντεσθ υπέγραφε αμυντική συνεργασία με τον Ερντογάν ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας, τασσόταν υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας Ελλάδας και Κύπρου. Για την Αθήνα ο Pablo Casado είναι ένας σημαντικός σύμμαχος.

Δείτε επίσης