Πολιτική

ΣτΕ: Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε υγειονομικούς και ΕΜΑΚ

ste
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Τι ορίζει η απόφαση του ΣτΕ

Συνταγματική είναι η απόφαση της πολιτείας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των γιατρών, του νοσηλευτικού προσωπικού σε νοσοκομεία και δομές υγείας και των εργαζομένων στην ΕΜΑΚ, λέει το ΣτΕ.

Αναλυτικότερα, αυτό έκρινε σε διάσκεψη της η Ολομέλεια των δικαστών του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, ενώ απέρριψε τις αιτήσεις των προσφευγόντων της ΕΜΑΚ, που στρέφονταν σε βάρος της απόφασης του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά τις αιτήσεις ακυρώσεως της ΠΟΕΔΗΝ και εργαζομένων στο ΕΚΑΒ.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ συνεδρίασε στις 26 Νοεμβρίου για να εξετάσει τις αιτήσεις ακυρώσεως, με εισηγητές την σύμβουλο Παναγιώτα Καρλή και Βασίλειο Ανδρουλάκη.

Αναφορικά με την ΕΚΑΜ, κρίθηκε με μειοψηφία 3 μελών ότι:

  • η προσβαλλόμενη πράξη δεν αντίκειται στις συνταγματικές ή υπερνομοθετικές διατάξεις των οποίων γίνεται επίκληση, διότι α) ο εμβολιασμός επιβάλλεται στους υπαλλήλους του ΠΣ που υπηρετούν στις ΕΜΑΚ προς διασφάλιση της αδιάλειπτης επιχειρησιακής λειτουργίας και της πλήρους υπηρεσιακής διαθεσιμότητας του προσωπικού των εν λόγω υπηρεσιών, που έχουν ειδική αποστολή και ιδιαίτερες συνθήκες άσκησης καθηκόντων, β) προβλέπεται από ουσιαστικό νόμο και, ειδικότερα, από την προσβαλλόμενη κανονιστική πράξη, η οποία εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 79 παρ. 13 του ν. 4662/2020 σε συνδυασμό με άλλες διατάξεις του ίδιου νόμου, οι οποίες παρέχουν εξουσιοδότηση στον Αρχηγό του ΠΣ να θεσπίσει εγκύρως, ως πρόσθετο προσωρινό, υπό περιστάσεις πανδημίας, όρο για την καλή κατάσταση της υγείας των υπηρετούντων στις ΕΜΑΚ, τον εμβολιασμό τους κατά του κορονοϊού covid-19, γ) στηρίζεται σε έγκυρα επιστημονικά δεδομένα επισήμων φορέων στην Ελλάδα (Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ΕΟΔΥ) και διεθνώς, σύμφωνα με τα οποία ο εμβολιασμός είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος ελέγχου εξάπλωσης της νόσου, ενώ τα οφέλη των εμβολίων υπερτερούν των τυχόν παρενεργειών, οι οποίες είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Δείτε επίσης