Πολιτική

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί και επίσπευση της τρίτης δόσης κόντρα σε «Όμικρον» και lockdown

emvoliastiko-kentro
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Εβδομάδα καθοριστικών αποφάσεων τη στιγμή που ο κορωνοϊός «καλπάζει», η «Όμικρον» προβληματίζει και η οικονομία δεν αντέχει άλλη καραντίνα...

Το μήνυμα πρωθυπουργού και κυβέρνησης είναι ξεκάθαρο: θα επιστρατευτούν όλα τα «όπλα» στη μάχη κατά της πανδημίας και υπέρ των εμβολιασμών, με στόχο οικονομία και κοινωνία να μείνουν ανοιχτές.

Στο πλαίσιο αυτό, ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις από την περασμένη Τρίτη έως χθες, Παρασκευή. Αφενός ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών, με πρόστιμο στα 100 ευρώ για κάθε μήνα που θα παραμένουν ανεμβολίαστοι, όσοι «τρενάρουν» το τσίμπημα. Αφετέρου επισπεύτηκε η χορήγηση της τρίτης δόσης στους 3 από τους 5,5 μήνες από την παρέλευση της δεύτερης για όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών.

Πλέον, η ειδική πλατφόρμα είναι ανοιχτή για τον προγραμματισμό των ραντεβού, ενώ για αύριο, Κυριακή έχουν ανοίξει ακόμη 60.000 θέσεις.

Τώρα, όσον αφορά αυτούς που έχουν νοσήσει, η σύσταση είναι να εμβολιαστούν κι αυτοί 3 μήνες μετά τη νόσηση, ενώ για τους πολίτες που έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson’s and Johnson’s η αναμνηστική δόση θα γίνεται στους 2 μήνες, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Για την πρώτη απόφαση, τα νούμερα «μίλησαν». Εννέα στους δέκα θανάτους από κορωνοιό αφορά άτομα άνω των 60 ετών, επτά στους δέκα διασωληνωμένους είναι από την ίδια ηλικιακή ομάδα, η οποία μετρά περίπου 580.000 ανεμβολίαστους πολίτες, τη στιγμή που το ΕΣΥ «ασφυκτιά» με 700 συμπολίτες μας να δίνουν μάχη με τον ιό στις ΜΕΘ και τις εκτιμήσεις να βάζουν «ταβάνι» στους 740.

Η δεύτερη απόφαση έχει σαφώς να κάνει, πέρα από την έξαρση του τέταρτου κύματος, και με την εμφάνιση της μετάλλαξης «Όμικρον», η οποία «πάτησε» και στη χώρα μας, με το πρώτο κρούσμα να εντοπίζεται στην Κρήτη, έχοντας ήπια συμπτωματολογία και δίχως να έχει κολλήσει τις στενές επαφές του. Έλληνας που ζούσε στο Γιοχάνεσμπουργκ και ήρθε στην Ελλάδα για τις γιορτές. Εμβολιασμένος.

Προς το παρόν, οι ειδικοί περιμένουν τα νεότερα στοιχεία γύρω από την παραλλαγή της Μποτσουάνα, ώστε να έχουν μία πιο σαφή εικόνα. Πάντως, μέχρι στιγμής οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ενδεχομένως και να είναι πιο μεταδοτική από την Δέλτα, ωστόσο προκαλεί ήπια συμπτώματα και τα υπάρχοντα εμβόλια φαίνεται να προστατεύουν από σοβαρή νόσηση ή θάνατο, αν και ως προς τη λοίμωξη μάλλον η αποτελεσματικότητά τους είναι ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με τη Δέλτα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Μάριος Θεμιστοκλέους κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την αναμνηστική δόση, σημείωσε ότι η απόφαση της επίσπευσής της ως προς τον γενικό πληθυσμό, βασίστηκε στην άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας από τον εμβολιασμό, καθώς η μετάλλαξη «Όμικρον» έκανε την εμφάνισή της, προκαλώντας ανησυχία στους επιστήμονες.

Ο στόχος, όπως σημείωσε ο ίδιος, είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι μέχρι τον Ιανουάριο, δηλαδή κι όλοι αυτοί που είχαν κάνει τον αρχικό εμβολιασμό τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι από την ημέρα ανακοίνωσης της υποχρεωτικότητας για τους άνω των 60 ετών έως και χθες, τα ραντεβού για την πρώτη δόση έφτασαν τις 50.000.

Στο… βάθος η συζήτηση επικεντρώνεται στην επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες ηλικιακές ομάδες, τη στιγμή που ευρωπαϊκές χώρες, όπως Αυστρία και Γερμανία, θα τον επιβάλλουν στον γενικό πληθυσμό τους από 1η Φεβρουαρίου.

«Με την απόφαση για την υποχρεωτικότητα είμαστε από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη και θα ακολουθήσουν κι άλλοι Είναι το έσχατο μέσο, ένα εργαλείο για να προχωρήσει κάνεις στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, η οποία εκτιμάται και αξιολογείται ανάλογα με την εξέλιξη και τα επιδημιολογικά γεγονότα. Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή ότι χρειάζεται να κάνουμε για την πανδημία να το κάνουμε», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη, ανοίγοντας το «παράθυρο»…

Δείτε επίσης