Πολιτική

Ποια μέτρα έχουν πέσει στο «τραπέζι» για μετά τις γιορτές

koronoios-ellada-maska-xristougenna

Ποια μέτρα συζητά η κυβέρνηση για τις μετά τα Χριστούγεννα και ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας

Tο μελανό ρεκόρ των 130 θανάτων που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ και οι 700 διασωληνωμένοι, χτύπησαν το «καμπανάκι» στο Μέγαρο Μαξίμου. Η εορταστική περίοδος με τα χριστουγεννιάτικα ρεβεγιόν, οι μετακινήσεις στα χωριά ανησυχούν τους ειδικούς και την κυβέρνηση που το βλέμμα της αναπόφευκτα πηγαίνει στις αρχές του νέου χρόνου.

Σε συνδυασμό με την μετάλλαξη «Όμικρον», η οποία έχει σημάνει συναγερμό σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες προβλέπουν ότι θα επικρατήσει τον Ιανουάριο, στην κυβέρνηση, στις κλειστές συσκέψεις έχουν πέσει στο «τραπέζι» σενάρια για νέα πρόσθετα μέτρα, κυρίως για τους ανεμβολίαστους.

Οι εισηγήσεις είναι διάφορες, όπως οι ανεμβολίαστοι να μην μπορούν να πηγαίνουν ούτε σε ανοιχτούς χώρους εστίασης, ακόμη και αν έχουν κάνει rapid test. Κάποιες εισηγήσεις θέτουν το σενάριο αυτό για βαριά επιφορτισμένες επιδημιολογικές περιοχές.

Το άλλο μέτρο που μένει ανοιχτό, είναι να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα και στους άνω των 50 ετών και να ισχύσει ότι ισχύει σήμερα για τους άνω των 60.

Επίσης, από αρχές Ιανουαρίου το υπουργείο Υγείας αναλαμβάνει δράση και προχωρά σε μια μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές σε πρόσωπα που ηγούνται σε οργανισμούς και διοικήσεις νοσοκομείων. Δηλαδή να υπάρξουν νέα πρόσωπα στον ΕΟΦ, στον ΕΟΠΥΥ και στους Διοικητές των Νοσοκομείων και των Διοικητών των ΥΠΕ.

Πάντως, σημαντικός παράγοντας που θα κρίνει τα μέτρα που θα υιοθετηθούν, είναι η πορεία της πανδημίας μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Προς το παρόν, η κυβέρνηση εστιάζει στην όσο μεγαλύτερη αύξηση των εμβολιασμών κυρίως για τους άνω των 60, την αξιοποίηση των μονοκλωνικών φαρμάκων, τη στήριξη του εθνικού συστήματος υγείας με ιδιωτικές κλινικές και με ιδιώτες γιατρούς όταν απαιτείται.

Δείτε επίσης