Πολιτική

«Θωρακίζεται» και η Ελλάδα έναντι της «Όμικρον» ενόψει Χριστουγέννων

Στην Ελλάδα οι ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο θα εισέρχονται με αρνητικό PCR 48 ωρών, πως διαχειρίζονται τη νέα μετάλλαξη άλλες ευρωπαϊκές χώρες

ΠΟΥ και ECDC μέσα σε ένα 24ωρο εξέπεμψαν μήνυμα άμεσης εγρήγορσης για τη διαχείριση της μετάλλαξης «Όμικρον» του κορωνοϊού, με την πρόεδρο της Κομισιόν μάλιστα να προειδοποιεί ότι έως τα μέσα Ιανουαρίου, το νέο στέλεχος θα έχει επικρατήσει στην περιφέρεια.

Προς το παρόν τα πρώτα στοιχεία δείχνουν υψηλότερη μεταδοτικότητα αλλά ηπιότερη συμπτωματολογία σε σχέση με τη «Δέλτα», συνεπώς η μία μετά την άλλη χώρα «θωρακίζεται», ειδικά ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, κατά τη διάρκεια των οποίων καταγράφεται αύξηση στις αφίξεις στα αεροδρόμια.

Στο πλαίσιο αυτό, στην Ελλάδα πλέον οι ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο, εμβολιασμένοι κι ανεμβολίαστοι, θα εισέρχονται με αρνητικό μοριακό τεστ 48 ωρών και όχι 72 ωρών και με πιστοποιητικό εμβολιασμού, όσοι το διαθέτουν.

«Στο πλαίσιο της προσπάθειας ελέγχου της πανδημίας Covid-19, η χώρα μας θα δέχεται επισκέπτες από όλες τις χώρες με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) 48 ωρών.

Από το μέτρο εξαιρούνται οι ταξιδιώτες που παρέμειναν στις χώρες για διάστημα μικρότερο των 48 ωρών. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από την Κυριακή 19/12 και ώρα 06:00», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας την Τετάρτη.

Ας σημειωθεί ότι μέχρι τώρα στην Ελλάδα έχουν βρεθεί 10 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον. Τα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αθήνα, την Κρήτη και την Πελοπόννησο από τα εξειδικευμένα εργαστήρια που έχουν δημιουργηθεί από το υπουργείο Υγείας γι' αυτόν τον σκοπό.

Τα μισά από αυτά τα κρούσματα εντοπίστηκαν σήμερα, Τετάρτη, γεγονός που ανησυχεί τους ειδικούς για τη ραγδαία εξάπλωση αυτής της παραλλαγής του κορωνοϊού.

Την ίδια ώρα, η Γαλλία, αν και έχει φτάσει το ποσοστό εμβολιασμού των πολιτών στο 90%, σκέφτεται, όπως άφησε να εννοηθεί ο Εμανουέλ Μακρόν, την πιθανότητα να καταστήσει υποχρεωτικό το εμβόλιο για όλους.

Σχέδια για υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της Covid-19 έχει και η κυβέρνηση της Γερμανίας, παρά τις αντιδράσεις των αρνητών του κορωνοϊού και του εμβολιασμού στα μέτρα περιορισμού της πανδημίας

Στην Αγγλία αυξάνονται τα ποσοστά νοσηλειών, καθώς η παραλλαγή Όμικρον πυροδοτεί ένα κύμα νέων μολύνσεων, όπως είπε σήμερα κορυφαίος υγειονομικός αξιωματούχος, που προειδοποίησε πως ο αριθμός των κρουσμάτων θα σπάσει ρεκόρ τις επόμενες λίγες εβδομάδες.

«Φοβάμαι πως πρέπει να είμαστε ρεαλιστές… Ρεκόρ θα καταρριφθούν πολλά τις επόμενες λίγες εβδομάδες, καθώς οι δείκτες συνεχίζουν να ανεβαίνουν», τόνισε.

Υπολογίζεται ότι η παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού ευθύνεται αυτή τη στιγμή για περίπου το 60% των κρουσμάτων Covid-19 στο Λονδίνο.

Στην Ιταλία, ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι επιβεβαίωσε ότι από την Πέμπτη 16/12 θα επιβάλλεται πενθήμερη καραντίνα σε όσους πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί και φτάνουν αεροπορικώς στη χώρα από άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη Νότια Αφρική σημειώθηκε εκ νέου αριθμός-ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού, σε ένα τέταρτο κύμα που πιστεύεται ότι προκλήθηκε από τη μετάλλαξη Όμικρον.

Στις ΗΠΑ, μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα της παραλλαγής αυτής σε τουλάχιστον 36 Πολιτείες και οι υγειονομικοί αναμένουν ότι θα αυξηθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Δείτε επίσης