Ενέργεια και «Όμικρον» στο επίκεντρο των συναντήσεων του Κ. Μητσοτάκη στη Σόφια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέπτεται τη Βουλγαρία μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης
Η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε κρίσιμους τομείς, όπως η ενέργεια, η επισκόπηση των περιφερειακών εξελίξεων και η μετάλλαξη «Όμικρον» θα πέσουν στο «τραπέζι» των συναντήσεων, που θα έχει σήμερα στη Σόφια ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Κίριλ Πέτκοφ και τον πρόεδρο της χώρας, Ρούμεν Ράντεφ.
Ας σημειωθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέπτεται τη Βουλγαρία μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, κάτι που μαρτυρά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τη σημασία που αποδίδει η Αθήνα στις σχέσεις της με τη Σόφια, και τη βούληση εμβάθυνσής τους, καθώς και της σημασίας που αποδίδει στη διασφάλιση της σταθερότητας και ανάπτυξης στα Δυτικά Βαλκάνια και στην ευρωπαϊκή προοπτική τους.
Η Ελλάδα είναι υπέρ της συντομότερης δυνατής διεξαγωγής των διακυβερνητικών διασκέψεων της Ε.Ε. με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, με στόχο την εμπέδωση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Τα ίδια πρόσωπα υπενθυμίζουν πως η χώρα μας παγίως στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων υπό την προϋπόθεση οι συγκεκριμένες χώρες να εκπληρώνουν τους όρους και τα κριτήρια της ένταξης, συμπεριλαμβανομένων, ασφαλώς και των σχέσεων καλής γειτονίας.
Όπως επισημάνθηκε και πιο πάνω, στην ατζέντα των συνομιλιών του Κυριάκου Μητσοτάκη με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Βουλγαρίας θα βρεθούν η διμερής συνεργασία με έμφαση στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, όπως και οι προοπτικές ολοκλήρωσης του αγωγού φυσικού αερίου IGB.
Επίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συζητήσει με τους κκ Πέτκοφ και Ράντεφ τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Μεταναστευτικό, καθώς Ελλάδα και Βουλγαρία ανήκουν στις χώρες πρώτης γραμμής. Επιπλέον στις συναντήσεις του ο κ. Μητσοτάκης θα ανταλλάξει απόψεις και για την εξέλιξη της πανδημίας με έμφαση στην αναζωπύρωσή της ελέω της μετάλλαξης «Όμικρον».