Πολιτική

Ράπιντ τεστ θα πληρώνουν και οι εμβολιασμένοι για το ρεβεγιόν

XRISTOYGENNA-KORONAIOS

Σήμερα οι επίσημες ανακοινώσεις για το πως θα κάνουμε ρεβεγιόν, εμβολιασμένοι και μη

H «Όμικρον» έχει χτυπήσει συναγερμό στην κυβέρνηση, η οποία παρακολουθεί την δυναμική κατάσταση που διαμορφώνεται σε παγκόσμια κλίμακα και τις εξελίξεις στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Μια πρόγευση για τη νέα μάχη που επανασχεδιάζεται απέναντι στον κορωνοιό, θα δώσει σήμερα ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο. Με τα Χριστούγεννα να απέχουν λίγα 24ωρα και την Πρωτοχρονιά να πλησιάζει, για να θωρακιστούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι πολίτες, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει την υποχρέωση για όλους, εμβολιασμένους και μη, να κάνουν ράπιντ τεστ παραμονή και ανήμερα Πρωτοχρονιάς σε κλειστούς χώρους διασκέδασης, προκειμένου να αποτραπεί μετάδοση του ιού.

Αυτό θα περιλαμβάνεται σήμερα, Τρίτη στις ανακοινώσεις που θα γίνουν ύστερα από τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή. Το ράπιντ τεστ θα το πληρώνουν και οι εμβολιασμένοι με δικά τους χρήματα.

Δεν υπάρχει καμία εισήγηση ή σχεδιασμός για οριζόντια μέτρα καθολικού περιορισμού, ούτε για μετάθεση της επαναλειτουργίας των σχολείων.

Κομβικής σημασίας είναι, σε κάθε περίπτωση, η τήρηση των υφιστάμενων μέτρων προστασίας από τους πολίτες,

Για το σκοπό αυτό θα γίνονται σαρωτικοί έλεγχοι και θα επιστρατευτούν όλα τα κλιμάκια ελέγχου. Περίπου 10.000 αστυνομικοί βρίσκονται πλέον καθημερινά στους δρόμους και θα παραμείνουν καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών, προκειμένου να πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους όσον αφορά την εφαρμογή των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, σε συνεργασία και με άλλες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Την ίδια ώρα, μεγάλη σημασία έχει για την κυβέρνηση να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί.

Εν τω μεταξύ, από την ημέρα της ανακοίνωσης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών οι εμβολιασμοί και τα ραντεβού πρώτης δόσης ανέρχονται σε 130.000, στις οποίες προστίθενται επιπλέον 20.000 αιτήσεις για κατ’ οίκον εμβολιασμό.

Το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών άνω των 60 ετών, αν συνυπολογιστούν τα ραντεβού, υπολογίζεται στο 88%, ενώ σε επιμέρους υποομάδες, όπως τις υποομάδες υποομάδα των 70-74 και των 75-79 ετών, ξεπερνά το 90%.

Περισσότεροι από 7,36 εκατομμύρια πολίτες έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση, που αντιστοιχεί στο 79,8% του ενήλικου πληθυσμού.

Όσον αφορά την αναμνηστική δόση, τις τελευταίες 10 ημέρες έχουν προγραμματιστεί περισσότερα από 500.000 ραντεβού.

Επίσης, μέχρι την Δευτέρα είχαν προγραμματιστεί ραντεβού για τον εμβολιασμό 40.000 παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών, ενώ περισσότερα από 6.000 έχουν ήδη εμβολιαστεί. O εμβολιασμός των εφήβων που φοιτούν στο λύκειο ξεπερνά το 70% σε πολλές περιφερειακές ενότητες , ενώ στην Αττική υπάρχουν περιοχές στις οποίες ο εμβολιασμός των μαθητών της Γ’ λυκείου αγγίζει το 100%.

Δείτε επίσης