Πολιτική

Χ. Ακάρ: Η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο

xoulousi-akar

Όσον αφορά την Κύπρο, επανέλαβε προκλητικά πως μοναδική λύση είναι η ύπαρξη δύο ισότιμων κρατών στο νησί

Προκλητικές ήταν για ακόμα μία φορά οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι εξοπλισμοί της Ελλάδας είναι «μάταιοι», ενώ η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται η περιοχή είναι ο διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο ίδιος, από την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, τάχθηκε υπέρ της ειρήνης και της συνεργασίας με την Ελλάδα.

«Είμαστε υπέρ του διαλόγου. Είμαστε υπέρ του να ζουν οι άνθρωποι των δύο χωρών σε ευημερία. Είμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας» δήλωσε, επαναλαμβάνοντας πως η εξοπλιστική προσπάθεια της Ελλάδας είναι «μάταιη» και πως ο διάλογος είναι σημαντικός. «Τον χρειάζεται η περιοχή και σημαντικό και για το ΝΑΤΟ» τόνισε.

Όσον αφορά την Κύπρο, επανέλαβε προκλητικά πως μοναδική λύση είναι η ύπαρξη δύο ισότιμων κρατών στο νησί, τονίζοντας πως η Τουρκία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι νέες δηλώσεις Ακάρ έρχονται ως απάντηση στον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο, που την Δευτέρα -σε εθιμοτυπική συνάντηση του με συντάκτες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας- δήλωσε πως: «Δεν χρειάζεται να απαντάμε σε ό,τι λέει, ας έρθει κολυμπώντας στο Καστελλόριζο αφού το δηλώνει».

Προηγήθηκαν οι δηλώσεις Ακάρ, σε ομιλία του στη στρατιωτική ακαδημία της Τουρκίας, ο οποίος υποστήριξε προκλητικά πως «ακόμα κι ένας σπουδαστής της τουρκικής στρατιωτικής ακαδημίας θα μπορούσε να πάει κολυμπώντας στο Καστελόριζο», στοχεύοντας στο ελληνικό νησί και τονίζοντας πως το νησί δεν δικαιούται τόσο μεγάλη θαλάσσια ζώνη ευθύνης όπως υποστηρίζει η Ελλάδα.

Δείτε επίσης