Πολιτική

Θ. Πλεύρης: Μέσα στις επόμενες ημέρες οι αποφάσεις για τα σχολεία

thanos-pleuris-1

«Ο προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι το πιστοποιητικό εμβολιασμού να λήγει στους επτά μήνες»

Τη χώρα μας έχει κυριεύσει η μετάλλαξη «Όμικρον», γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση, σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της, που αφορούν στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και το άνοιγμα των σχολείων.

Ειδικότερα, ο Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι το επόμενο διάστημα ενδεχομένως να αυξηθούν πάρα πολύ τα κρούσματα, ενώ πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο κύκλος του κύματος αυτού αναμένεται να διαρκέσει για σχεδόν έναν μήνα.

Επίσης, είπε ότι η κυβέρνηση αναμένει, σύντομα, 5.000 χάπια από την Merck, ενώ προσβλέπει και σε παραλαβές από την Pfizer, όταν λάβει σχετική άδεια.

Όσον αφορά στα σχολεία, δήλωσε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, ενώ σημείωσε ότι θα συνεδριάσει μέσα στην εβδομάδα η επιτροπή των ειδικών, η οποία θα εξετάσει τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα.

Όπως είπε, θα υπάρξει επικαιροποίηση των πρωτοκόλλων, γεγονός που μπορεί να σημαίνει περισσότερα τεστ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, οι τοποθετήσεις των ειδικών θα γίνουν την Τρίτη ή την Τετάρτη. Αναφορικά με την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, έκανε λόγο για δύο πιθανά σενάρια.

Το πρώτο σενάριο που, όπως τόνισε, είναι σχεδόν ειλημμένη απόφαση, αφορά στην έμμεση υποχρεωτικότητα και στην ισχύ του πιστοποιητικού.

Ο προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι να λήγει στους επτά μήνες, δηλαδή «για να λογίζεσαι ως εμβολιασμένος, θα πρέπει να κάνεις την τρίτη δόση μετά το επτάμηνο».

Το δεύτερο σενάριο, το οποίο «δεν το έχουμε αποφασίσει, το εξετάζουμε» αφορά στην υποχρεωτικότητα με βάση την πίεση στο σύστημα και επομένως ηλικιακά κριτήρια.

«Δεν είμαστε κοντά άμεσα στο να πάρουμε απόφαση» δήλωσε, απαντώντας στο ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας στους άνω των 50 ετών.

Δείτε επίσης