Πολιτική

Ν. Χαρδαλιάς: Τιμούμε την περήφανη νίκη του Πολεμικού Ναυτικού στη ναυμαχία της Λήμνου

hard

«Η στρατιωτική ευφυΐα του ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη οδήγησε σε περήφανη νίκη»

Στην «περήφανη νίκη του Πολεμικού Ναυτικού στη ναυμαχία της Λήμνου», που έγινε, σαν σήμερα, στις 5 Ιανουαρίου 1913, αναφέρεται, σε σημερινή ανάρτησή του ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Χαρδαλιάς, η ναυμαχία «σταθεροποίησε την κυριαρχία του ελληνικού στόλου στο Αιγαίο και ανάγκασε τον τουρκικό να μην τολμήσει μέχρι το τέλος του πολέμου να εξέλθει από τα Στενά των Δαρδανελλίων».

«Η στρατιωτική ευφυΐα του ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη να αντιληφθεί τον τουρκικό αντιπερισπασμό και να καθοδηγήσει τον ελληνικό στόλο, με πρωταγωνιστή το θρυλικό θωρηκτό "Αβέρωφ", οδήγησε σε περήφανη νίκη», προσθέτει, στην ανάρτησή του, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Οι νικηφόρες ναυμαχίες της Έλλης και της Λήμνου απελευθέρωσαν τα νησιά και τα ύδατα του βορειανατολικού Αιγαίου, στερέωσαν οριστικά και αμετάκλητα τη θαλάσσια κυριαρχία της Ελλάδος στο Αιγαίο και συνέβαλαν στο θρίαμβο των Βαλκανικών Πολέμων 1912-1913», τονίζει ο ίδιος.

«Η Πολιτεία», επισημαίνει, «συλλογιζόμενη το χρέος της, ισχυροποιεί το Πολεμικό μας Ναυτικό με την απόκτηση νέων υπερσύγχρονων μονάδων επιφανείας και την αναβάθμιση των παλαιοτέρων, ώστε η ναυτική παράδοση των "Ξύλινων Τειχών" να συνεχίσει την αδιαφιλονίκητη θαλάσσια ελληνική κυριαρχία».

«Τα γενναία επιτελεία και πληρώματα του Πολεμικού μας Ναυτικού, κόντρα σε αλλαζονικές και επιθετικές ανιστόρητες ρητορικές, ακολουθούν πάντα πιστά την προτροπή του ναυάρχου Κουντουριώτη "…διά την αγαπημένη Πατρίδα φανήτε λέοντες"», καταλήγει, στην ανάρτησή του, ο κ. Χαρδαλιάς.

Δείτε επίσης