Πολιτική

Υποχρεωτικότητα και πιστοποιητικά εμβολιασμού: Τι ανακοινώνει η κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα

emvolia-neoi

Από τους 50+ το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού τη στιγμή που η «Όμικρον» επαλαύνει

Στα θρανία επιστρέφουν οι μαθητές τη Δευτέρα, με αυξημένο testing και αυστηρά πρωτόκολλα, προκειμένου να μην εξαπλωθεί περαιτέρω η μετάλλαξη «Όμικρον» που πλήττει τη χώρα μας εδώ και αρκετές ημέρες.

Την ίδια ώρα, δεδομένη πρέπει να θεωρείται η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους άνω των 50 ετών, με τις αποφάσεις να αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της ερχόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με πληροφορίες του «Vradini.gr».

Άλλωστε, το μέτρο αυτό έχει ήδη αποδώσει στους 60+, με τους εμβολιασμούς αυτών να έχουν αυξηθεί αισθητά από τότε που ανακοινώθηκε η υποχρεωτικότητα. Μάλιστα, όσοι δεν έχουν κλείσει ραντεβού μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, θα έρθουν αντιμέτωποι με το πρόστιμο των 100 ευρώ, το οποίο και θα καταβάλουν κάθε μήνα για όσο χρονικό διάστημα παραμένουν «αθωράκιστοι» έναντι του ιού.


Παράλληλα, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, η διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού είναι στους 7 μήνες. Τουτέστιν, οποίος μετά το 7μηνο δεν έχει κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου θα θεωρείται ανεμβολίαστος και θα υφίσταται τους ανάλογους περιορισμούς.


Επιπλέον και σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Γιώργος Γεωργαντάς χθες στον ΑΝΤ1, εξετάζεται το ενδεχόμενο προσωρινής ακύρωσης του πιστοποιητικού εμβολιασμού σε πλήρως εμβολιασμένους που νοσούν, μέχρι την έκδοση του πιστοποιητικού νόσησης

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τόνισε ότι το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται μετά από 14 ημέρες από την νόσηση και ισχύει για τρεις μήνες.

Όσον αφορά στην απουσία από την εργασία, νόμιμη είναι όταν υπάρχει βεβαίωση με έλεγχο με μοριακό ή rapid τεστ. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι για τους ανεμβολίαστους για να λάβουν πιστοποιητικό νόσησης χρειάζεται να έχουν μοριακό τεστ, ενώ για τους εμβολιασμένους αρκεί το rapid test.

Επίσης, είπε ότι τα self test των παιδιών δηλώνονται κανονικά στην πλατφόρμα edupass.gov.gr Τέλος, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν δοθεί 270.000 νέα ραντεβού για εμβολιασμό.

Δείτε επίσης