Πολιτική

«Μπλοκάρει» η πρόσβαση των ανεμβολίαστων στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης

Estiasi-Pagrati-EUROKINISSI-ΤΑΤΙΑΝΑ-ΜΠΟΛΑΡΗ

Eξετάζεται να περιοριστεί κι άλλο ο αριθμός των πελατών μέσα στα καταστήματα

Στη δίνη του κορωνοϊού και της μετάλλαξης «Όμικρον» βρίσκεται η χώρα, με την κυβέρνηση να λαμβάνει ολοένα και περισσότερα μέτρα για να ανακοπεί ο ραγδαίος ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων.

Ειδικότερα, τα σχολεία ανοίγουν τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου με αυξημένο testing και αυστηρά πρωτόκολλα, ενώ αναμένονται μέσα στην εβδομάδα ανακοινώσεις για την επέκταση της υποχρεωτικότητας στους άνω των 50.

Επίσης, το κεφάλαιο της εστίασης δεν έχει κλείσει ως προς τα μέτρα. Νωρίτερα σήμερα, Σάββατο, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε στον ΣΚΑΪ ότι εξετάζονται περαιτέρω περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους, ενώ στο «τραπέζι» βρίσκεται το ζήτημα της πρόσβασης των ανεμβολίαστων ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης.

«Η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που θα χρειαστεί. Εύχομαι να μην χρειαστεί να πάρουμε κανένα άλλο μέτρο αν κάνουμε το απλό μέτρο: να πάμε να κάνουμε το εμβόλιο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, εξετάζεται να περιοριστεί κι άλλο ο αριθμός των πελατών μέσα στα καταστήματα.

Για την επιβολή προστίμων στους πολίτες άνω των 60 που δεν θα έχουν εμβολιαστεί έως τις 15 Ιανουαρίου, ο κ. Πέτσας άφησε ένα «παράθυρο» παράτασης, λέγοντας ότι έως τότε «έχουμε μέρες» και «όταν φτάσουμε στην ημέρα εκείνη θα δούμε τι πρέπει να γίνει».

Επίσης, εξήγησε ότι η αύξηση του εμβολιασμού στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα είναι πολύ μεγάλη και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο ρυθμός αυτός θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

Για την πιθανότητα να καταστεί υποχρεωτικός εμβολιασμός από την ηλικία των 50, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι είναι κάποια από τις επιλογές που συζητούνται στην επιτροπή, θα εξεταστεί τις επόμενες ημέρες και η κυβέρνηση θα αποφασίσει όταν φτάσει σχετική εισήγηση στα χέρια της.


Έτοιμα τα φύλλα πορείας


Στο μεταξύ, την Τετάρτη αναμένεται να σταλούν τα φύλλα πορείας στους ιδιώτες γιατρούς, στο πλαίσιο του νέου γύρου της επίταξης. Θα ξεκινήσεις στις 8 το πρωί και θα έχει διάρκεια ενός μηνός.

Ειδικότερα, η επίταξη αφορά γιατρούς ειδικοτήτων Πνευμονολογίας, Παθολογίας, Αναισθησιολογίας και Γενικής Ιατρικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το ΦΕΚ


Επιτάσσουμε από ώρα 8:00 π.μ. της 12ης.1.2022 και για χρονικό διάστημα ενός (1) μηνός τις υπηρεσίες αφενός μη επιταχθέντων έως σήμερα ιατρών, που διατηρούν ενεργείς συμβάσεις με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και αφετέρου μη συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτών ιατρών, ειδικοτήτων Πνευμονολογίας, Παθολογίας, Αναισθησιολογίας και Γενικής Ιατρικής, οι οποίοι έχουν την επαγγελματική τους έδρα εντός των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας.

Η έκδοση των «Φύλλων Επίταξης» θα γίνει από τις οικείες αστυνομικές αρχές και η επίδοση αυτών από όργανά τους, καθώς και από υπαλλήλους του Δημοσίου και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 4325/2015 (Α’ 47).

Οι ιατροί των ανωτέρω ειδικοτήτων επιτάσσονται, όπως εμφανισθούν την ογδόη (8η) πρωινή της επόμενης ημέρας της προς αυτούς επίδοσης του φύλλου επίταξης στον τόπο, που ορίζεται εντός του φύλλου, ήτοι σε νοσοκομείο ή θεραπευτήριο των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προς άσκηση καθηκόντων βαθμίδας αντίστοιχης προς αυτή του Επιμελητή Β’.

Ο καθένας από τους ανωτέρω ιατρούς, εντός του χρονικού διαστήματος της επίταξης των υπηρεσιών τους σύμφωνα με την παρ. 1, θα απασχοληθεί στο νοσοκομείο, στο οποίο καλείται να εμφανισθεί, δεκαπέντε (15) ημέρες, κατά τις οποίες υποχρεούται να τηρεί το ωράριο, το καθηκοντολόγιο, καθώς και να συμμετέχει στο σύστημα εφημεριών του νοσοκομείου και της κλινικής στην οποία εντάσσεται από τον Διοικητή του νοσοκομείου ή τον νόμιμο αναπληρωτή του.

Το ΦΕΚ υπογράφουν ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Δείτε επίσης