Πολιτική

Μετά τις φρεγάτες αρχίζει η «μάχη» για τις κορβέτες

corvette

Γαλλικές VS αμερικανικές

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Του Κώστα Μελισσόπουλου

Στην τελική ευθεία έχει μπει η υπόθεση της αγοράς των κορβετών, απ’ ό,τι δείχνει η κινητικότητα στο Πεντάγωνο, στο ΓΕΝ και στο Μαξίμου.

Η επιμονή της κυβέρνησης στην εμπλοκή ελληνικών εταιριών, αμυντικών συστημάτων αλλά και των ναυπηγείων είναι αδιαπραγμάτευτη, αναφέρει κορυφαία πηγή του Πενταγώνου, και το πρόγραμμα των κορβετών θα το αναλάβει η εταιρία που θα δεσμευθεί γι’ αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Πολεμικό Ναυτικό έχει καταλήξει στο ότι οι προτάσεις που υπάρχουν είναι σχεδόν ισοδύναμες, και η επιλογή διαφέρει κατά πολύ από την επιλογή φρεγατών. Εκεί υπήρχαν οι γαλλικές Belharra που –σύμφωνα με το Π.Ν.– ήταν μακράν οι καλύτερες επιχειρησιακά, και το Π.Ν. επέμεινε μέχρι την τελευταία στιγμή. Οι κορβέτες όμως δεν έχουν τέτοιες διαφορές μεταξύ τους, κάτι για το οποίο διαβεβαίωσαν οι επιτελείς του Π.Ν. τον πρωθυπουργό κατά την πρόσφατη σύσκεψη που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου –με αντικείμενο τη συμφωνία για τις Belharra και τα Rafalle– με συνέπεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης να τονίσει ότι το πρόγραμμα θα αναλάβει η εταιρία που θα δώσει περισσότερες δουλειές στις ελληνικές εταιρείες και τα ναυπηγεία. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η γαλλική πρόταση για τις κορβέτες Gowind 3.100 τόνων είναι πιο κοντά στον στόχο που έθεσε ο πρωθυπουργός, αλλά και η αμερικανική είναι εξίσου ανταγωνιστική.

Η ιταλοαμερικανική εταιρία Fincantieri- Lockheed Martin κάνει λόγο για «ολοκλήρωση της κατασκευής στα ελληνικά ναυπηγεία», κάτι που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, όπως αναφέρει στην πρότασή της. Στο τραπέζι, πάντως, «παίζουν» σοβαρά και οι Ολλανδοί.

Μέχρι στιγμής, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υποψήφιες να εμπλακούν στην κατασκευή και τον εξοπλισμό των νέων κορβετών είναι 10 εταιρίες, με προοπτική να αυξηθούν αφού θα υπάρξουν και υπεργολαβίες. 

Μεταξύ των εταιριών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις κορβέτες της Naval Group είναι τέσσερις ελληνικές εταιρίες που θα αναλάβουν υπεργολαβία στα ναυτικά προγράμματα της Naval Group για το σκαρί των πλοίων, της MBDA για τον οπλισμό και της Thales για τα ηλεκτρονικά.

Για το σύστημα εντοπισμού ναρκών έχει ήδη αποφασιστεί η συνεργασία με την TERRA SPATIUM, για τις κονσόλες και τη συναρμολόγηση των προσομοιωτών έχει ήδη γίνει η αρχική επιλογή της MILTECH και της ΑΤΕΣΕ. Επίσης, έχουν επιλεγεί και οι ΑΚΜΟΝ και INTRACOM ως εναλλακτικές λύσεις.

Για την κατασκευή των συστημάτων παρακολούθησης της πλατφόρμας, του κέντρου διαχείρισης μάχης και της γέφυρας του πλοίου έχει προκριθεί ως αρχική επιλογή η ΑΚΜΟΝ, με εναλλακτική πρόταση την INTRACOM & τη MILTECH. Για τις φουσκωτές λέμβους των πλοίων υποψήφιες είναι οι BARRACUDA, PETROPΟULOS & VIKING HELLAS.

Η γαλλική εταιρία MBDA που κατασκευάζει τα βλήματα και τους πυραύλους έχει ήδη συμφωνήσει, σε συνεργασία με ελληνικές εταιρίες, για 3 προγράμματα, ενώ εκκρεμεί ακόμη ένα. Συγκεκριμένα, η MILTECH θα αναλάβει τις καλωδιώσεις των πυραύλων ASTER και EXOCET, η DASYC θα αναλάβει την κατασκευή πλαισίων προστασίας των πυραύλων EXOCET, και το Πανεπιστήμιο Πατρών μαζί με τη MILTECH θα αναλάβουν ερευνητικό πρόγραμμα για την υπέρυθρη ακτινοβολία, ενώ υπό εξέταση είναι η κατασκευή επιλεγμένου εξαρτήματος του βλήματος ASTER. 

Συνεργασία με ελληνικές εταιρίες

Τέλος, η THALES, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει την δυνατότητα συνεργασίας με ελληνικές εταιρίες, για δέκα προγράμματα. Μεταξύ αυτών, η υποστήριξη του προγράμματος ανθυποβρυχιακού πολέμου σε συνεργασία με τις SSA, SSMART & MILTECH, οι ειδικές καλωδιώσεις και διασυνδέσεις των πλαισίων του κύριου radar του πλοίου με τις INTRACOM, MILTECH , ELFON PRISMA, HAI & AKMON. Επίσης, για το σύστημα διαχείρισης εικονικής πραγματικότητας του προσομοιωτή συστημάτων ανθυποβρυχιακού πολέμου υποψήφιες για συνεργασία είναι οι SSA, SSNART, MILTECH, και THALES HELLAS, ενώ για κατασκευή κονσόλας, τις καλωδιώσεις, τις ηλεκτρονικές κάρτες στο σύστημα ΑRTEMIS για έρευνα, εντοπισμό και παρακολούθηση με χρήση υπέρυθρης ακτινοβολίας, η επιλογή θα γίνει μεταξύ των εταιριών AKMON , ELFON, HAI, MILTECH , SSMART και SSA.

Τέλος, υπάρχει προβληματισμός για το ότι εάν επιλεγούν οι γαλλικές κορβέτες, τότε το Π.Ν. θα εξαρτάται αποκλειστικά σχεδόν, από τη γαλλική αμυντική βιομηχανία. Με ό,τι –καλό ή κακό– σημαίνει αυτό...

Ανυποχώρητος ο Δένδιας

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είναι αποφασισμένος να κρατήσει ψηλά τους τόνους της –φραστικής τουλάχιστον– αντιπαράθεσης με την Τουρκία, όσο η Άγκυρα επιμένει στην επιθετική και προκλητική ρητορική. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του είναι η διαρκής ενημέρωση της διεθνής κοινότητας για την στάση τη Τουρκίας, ενώ στην πρόσφατη συνομιλία του με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τη συνάντησή του με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, επανέλαβε ότι η απειλή πολέμου εκ μέρους της Άγκυρας, η διαρκής αμφισβήτηση του Αιγαίου, και το παράνομο μνημόνιο με τη Λιβύη, δεν επιτρέπουν αισιόδοξη προοπτική για το 2022. 

Δείτε επίσης