Πολιτική

200.000 έκλεισαν ραντεβού για να γλυτώσουν το πρόστιμο των 100 ευρώ

emvoliastiko kentro

«Είναι εξαιρετικά σπάνιο να συντρέχει λόγος υγείας για μη εμβολιασμό», τόνισε ο Μάριος Θεμιστοκλέους

Κλείστηκαν 200.000 επιπλέον ραντεβού από πολίτες 60 ετών και άνω, καθώς οι ανεμβολίαστοι αυτής της ηλικιακής ομάδας από τις 17 Ιανουαρίου και έπειτα θα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν 100 ευρώ τον μήνα.

Ειδικότερα, ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους το απόγευμα της Δευτέρας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης υπενθύμισε ότι η καταληκτική ημερομηνία να εμβολιαστούν οι άνω των 60 ετών είναι η 16η Ιανουαρίου και μετά θα ξεκινήσει η βεβαίωση των προστίμων.

Παράλληλα, τόνισε ότι από την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας έχουν κλειστεί πάνω από 180.000 ραντεβού πρώτης δόσης, ενώ 20.000 είναι οι αιτήσεις για κατ' οίκον εμβολιασμό, με το συνολικό αριθμό να φτάνει τις 200.000.

Επίσης, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι είναι «εξαιρετικά σπάνιο να συντρέχει λόγος μη εμβολιασμού». Αναφέρθηκε και στην απαλλαγή από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για λόγους υγείας, και εξήγησε ότι ο θεράπων ιατρός εάν κρίνει, θα μπορεί να κάνει αίτηση για τους ασθενείς του σε συγκεκριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση σε κάθε ΥΠΕ, ανάλογα με τον τόπο μόνιμης διαμονής του πολίτη και επισυνάπτοντας ταυτόχρονα όλα τα συνοδευτικά έγγραφα και γνωματεύσεις. Οδηγίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr.

«Είναι εξαιρετικά σπάνιο να συντρέχει λόγος υγείας για μη εμβολιασμό», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι, «ακόμα κι αν υπάρχει αντένδειξη σε ένα είδος εμβολίου, μπορεί να εμβολιαστεί με άλλο είδος».

Υπενθυμίζεται πως προ ημερών μάλιστα δημοσιεύθηκε και το ΦΕΚ για το υποχρεωτικό εμβολιασμό των 60+. Σύμφωνα μ' αυτό, εξαιρούνται από την εφαρμογή του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού τα φυσικά πρόσωπα που έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. Ταυτόχρονα, περιγράφεται και η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου οι πολίτες με αποδεδειγμένα προβλήματα υγείας να απαλλαγούν από το μέτρο.

Την ίδια ώρα, την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους πολίτες από 50 ετών και άνω εξετάζει η κυβέρνηση, κάτι που επιβεβαίωσε προ ημερών ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, λέγοντας ότι τις επόμενες μέρες θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Δείτε επίσης