Πολιτική

Οι εμβολιασμοί και η «Covid free» άνοιξη

megaro-maximou8

Κρίσιμο δίμηνο, αλλά και αρχή του τέλους, σηματοδοτεί το «κύμα» της Όμικρον, σύμφωνα με τους ειδικούς, με το Μαξίμου να δέχεται δύο εισηγήσεις για την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού

Το μήνυμα έχει ξεκαθαριστεί σε όλους τους τόνους. Το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου είναι «φωτιά» με την υπερμεταδοτική Όμικρον να «σαρώνει». Ο εμβολιασμός είναι το βασικό μας «όπλο», η τήρηση των μέτρων προστασίας το συμπληρωματικό. Όσοι εξακολουθούν να αρνούνται να περάσουν την πόρτα ενός εκ των τόσων εμβολιαστικών κέντρων, κινδυνεύουν με βαριά νόσηση και θάνατο. Όσοι δεν κάνουν την αναμνηστική δόση, απειλούνται περισσότερο από τη νέα μετάλλαξη, ενώ από 1η Φεβρουαρίου κι εφόσον έχει περάσει ένα 7μηνο από τη δεύτερη δόση του εμβολίου, θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι, τα πιστοποιητικά τους δεν θα ισχύουν και θα υποχρεούνται να τηρούν τους σχετικούς περιορισμούς.

Με γνώμονα τις εκτιμήσεις των ειδικών ότι αυτό το κύμα, το πέμπτο, πιθανόν να σημάνει και την αρχή του τέλους της πανδημίας, η κυβέρνηση «κοιτάζει» προς την «Covid free» άνοιξη, καθώς συγκλίνουσες πληροφορίες με βάση τις τελευταίες έρευνες αναφέρουν ότι η πανδημία της Όμικρον υποχωρεί σε 40 ημέρες.

Από το Μέγαρο Μαξίμου, επαναλαμβάνεται, το μήνυμα ελήφθη: ανοιχτά σχολεία σηματοδοτούν ανοιχτή κοινωνία. Συνεπώς, για αυτό το κρίσιμο δίμηνο κι ενώ βρίσκεται σε ισχύ μία σειρά μέτρων τόσο για τους ανεμβολίαστους πολίτες όσο και για τον γενικό πληθυσμό, η συζήτηση επικεντρώνεται αφενός στη χορήγηση της τέταρτης δόσης και αφετέρου στην επέκταση της υποχρεωτικότητας.

Με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν λίγο πριν την Πρωτοχρονιά να παρατείνονται, η Επιτροπή των Ειδικών άναψε χθες το πράσινο φως για τη χορήγηση της τέταρτης δόσης στους ανοσοκατασταλμένους συμπολίτες μας, τονίζοντας πως προς το παρόν δεν τίθεται ζήτημα επέκτασής της στον γενικό πληθυσμό. «Δεν είναι βιώσιμη στρατηγική» διαμηνύουν από την πλευρά τους ΕΜΑ και ΠΟΥ. Οι συνεχείς δόσεις «θα δημιουργήσουν προβλήματα με την ανοσολογική απάντηση», επισημαίνει ο ΕΜΑ, υπογραμμίζοντας όμως ότι η δεύτερη ενισχυτική δόση «πρέπει να εξεταστεί» για τα άτομα σε κατάσταση ανοσοκαταστολής.

Έτσι, από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η σχετική πλατφόρμα για 500.000 πολίτες. Πολύ πρώιμη χαρακτηρίζουν, την ίδια ώρα, τη συζήτηση για την τέταρτη δόση σε όλους και κυβερνητικοί παράγοντες, τονίζοντας ότι τώρα προέχει το «εργαλείο» της τρίτης, που σύμφωνα με τις έρευνες παρέχει και τη μεγαλύτερη προστασία έναντι του νέου στελέχους του κορωνοϊού.

Αναφορικά τώρα με την επέκταση της υποχρεωτικότητας, ο υπουργός Υγείας «έδειξε» σε ειλημμένη απόφαση την περασμένη εβδομάδα για τους 50+. Αν σκεφτεί κανείς ότι στους 60+ το μέτρο έπιασε τόπο, με τους πολίτες της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας να έχουν κλείσει 200.000 ραντεβού, ενώ «αδειάζει η κλεψύδρα» για το πρόστιμο των 100 ευρώ μηνιαίως, τότε ναι η επέκταση της υποχρεωτικότητας έχει σοβαρές πιθανότητες.

Εντούτοις, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει και η εισήγηση που αναφέρει ότι η επέκταση της υποχρεωτικότητας, ως μέτρο, θα είχε σημασία δύο μήνες πριν την εμφάνιση της Όμικρον, με δεδομένο ότι αυτός που θα κάνει τώρα την πρώτη δόση για να έχει κάποια ανοσία πρέπει να κάνει και τη δεύτερη. Συνεπώς, θα περάσει τουλάχιστον ένας μήνας για να θεωρηθεί προστατευμένος.

Στο πλαίσιο αυτό, εξηγούνται και οι δηλώσεις σε δύο «στρατόπεδα»: από τη μία, οι κκ. Πέτσας και Οικονόμου να αφήνουν το ενδεχόμενο ανοιχτό, από την άλλη η κυρία Γκάγκα να κλείνει προς το παρόν αυτό το «παράθυρο».

Η ριζοσπαστική πρόταση της Ισπανίας

Θα είναι κορωνοϊός, αλλά θα αντιμετωπίζεται σαν γρίπη… Αυτή είναι η ριζοσπαστική πρόταση Σάντσεθ, ο οποίος σημειώνει πως αφού ένα μεγάλο ποσοστό των Ευρωπαίων έχει εμβολιαστεί, τότε οι κυβερνήσεις θα πρέπει να διαχειρίζονται τον ιό ως ενδημικό. «Είμαστε μακριά ακόμη από αυτή την προσέγγιση», απαντά ο ΕΜΑ, ενώ λίγο νωρίτερα ο ΠΟΥ είχε προειδοποιήσει πως εντός των επομένων 6-8 εβδομάδων αναμένεται να έχει νοσήσει πάνω από το 50% των Ευρωπαίων με την Όμικρον.

«Σε χώρες, όπως η Ισπανία, όπου η εμβολιαστική κάλυψη αγγίζει το 90%, όντως θα μπορούσαμε να μιλάμε για ενδημική προσέγγιση του ιού. Σε άλλες, όπως η Ελλάδα, όπου ακόμη τα ποσοστά δεν είναι τα απαιτούμενα, δεν γίνεται να δείχνουμε αντανακλαστικά γρίπης», τονίζει κορυφαίος λοιμωξιολόγος στο «Vradini.gr».

Δείτε επίσης