Πολιτική

ΥΠΕΞ: Πάγια θέση το δικαίωμα επέκτασης στα 12 μίλια

ype3-thumb-large-thumb-large--2-thumb-large--2

H πάγια θέση της Ελλάδας θα παραμείνει το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπεται ρητώς από το Διεθνές Δίκαιο και συγκεκριμένα την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), σύμφωνα με διπλωματικές πηγές απαντώντας σε δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας και σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης με αφορμή πρόσθετες τοποθετήσεις του Χρήστου Ροζάκη, πρώην προέδρου του επιστημονικού συμβουλίου του ΥΠΕΞ.

Τα τουρκικά μέσα, το βράδυ του Σαββάτου, μετέδωσαν τις συγκεκριμένες δηλώσεις ερμηνεύοντας τες ως «βήμα πίσω» εκ μέρους της Ελλάδας.

Το μήνυμα Μητσοτάκη στην Αγκυρα

«Δεν θα πάψουμε να υπενθυμίζουμε διαρκώς στην ‘Αγκυρα τις επίσημες δεσμεύσεις της, γιατί οι Έλληνες της Ίμβρου είναι Τούρκοι πολίτες με πλήρη δικαιώματα. Και κάθε διάκριση σε βάρος τους δεν αντιβαίνει μόνο στη Συνθήκη της Λωζάννης, αλλά και στις διεθνείς συμβάσεις περί προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Η Τουρκία, λοιπόν, καλείται να τους σεβαστεί με ισοτιμία και δικαιοσύνη» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάης στον χαιρετισμό του στην διαδικτυακή κοπή της πίτας του συλλόγου Ιμβρίων στέλνοντας νέο μήνυμα στην γείτονα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στον Οικουμενικό Πατριάρχη λέγοντας: «Πρόσφατα συμπληρώθηκαν τρεις δεκαετίες φωτισμένης διαδρομής του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Ενός Ίμβριου με παγκόσμια ακτινοβολία, που όμως διαρκώς μοχθεί για τη γενέτειρά του. Γι’ αυτήν μιλήσαμε, μάλιστα, πολύ και στη συνάντησή μας στην Αθήνα. Τον χαιρετίζω και από εδώ και του εύχομαι από καρδιάς μακροημέρευση».

Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας «η Ελλάδα θα στέκεται ολόψυχα στο πλευρό σας για την πρόοδο του Ιμβριακού ελληνισμού και την ανάταξη των ιστορικών αδικιών που διαχρονικά έχει υποστεί. Και ευελπιστώ ότι θα έχουμε σύντομα την ευκαιρία να συναντηθούμε από κοντά στο ιστορικό νησί σας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης