Πολιτική

Προς χαλάρωση των μέτρων από την επόμενη Δευτέρα

estiasi

Αν το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες, θα επανέλθει η μουσική στην εστίαση

Πτωτική είναι η τάση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που δίνει το περιθώριο να υπάρξει μία μικρή χαλάρωση των μέτρων από την επόμενη Δευτέρα, με την κατάσταση ωστόσο να παραμένει κρίσιμη και να μην υπάρχουν πολλά περιθώρια για εφησυχασμό.

Ειδικότερα, η επιτροπή των ειδικών θα αξιολογήσει μέσα στην εβδομάδα τα στοιχεία και τα επιδημιολογικά μοντέλα και θα κάνει τις εισηγήσεις της προς την κυβέρνηση. Σε περίπτωση που αποφασιστεί χαλάρωση, σε πρώτη φάση θα επανέλθει η μουσική στην εστίαση, με το ωράριο λειτουργίας μέχρι τα μεσάνυχτα να παρατείνεται μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου. Επιπλέον, στο «τραπέζι» είναι η αύξηση του αριθμού των φιλάθλων στα γήπεδα με το όριο να αυξάνεται από το 10% στο 20%.

«Εάν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων τα μέτρα θα αρθούν ή θα χαλαρώσουν πολύ γρήγορα», δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Την ίδια ώρα, θετικά αποτιμάται και το άνοιγμα των σχολείων. Η ασφαλής επιστροφή των μαθητών στα θρανία, αλλά και η ομαλή λειτουργία της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας ήταν ένα μεγάλο στοίχημα, που θεωρούν στην κυβέρνηση ότι κέρδισαν.

Το εκτεταμένο testing με τον εντοπισμό πάνω από 30 χιλιάδων κρουσμάτων χάρις τα 1,6 εκατομμύρια τεστ που έγιναν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς βοήθησαν στην απρόσκοπτη εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ έκλεισαν μόλις 4 τμήματα σε όλη την χώρα. Οι καταγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση επιλέγει «την ανοσία αγέλης και όποιος επιβιώσει», διαψεύστηκαν από την πραγματικότητα και παρά το άνοιγμα των σχολείων τα κρούσματα είναι σε ύφεση.

Δείτε επίσης