Πολιτική

Από 1η Φεβρουαρίου το πιθανότερο σενάριο για χαλάρωση των μέτρων

xalarosi-metron

Τη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού για μεγάλη χαλάρωση, διαμηνύουν από την Ηρώδου Αττικού

Για «συγκρατημένη αισιοδοξία» κάνουν λόγο στην κυβέρνηση όσον αφορά την πορεία της πανδημίας.

Η μείωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, μπορεί να ακολουθεί μια καθοδική πορεία, ωστόσο το κυβερνητικό επιτελείο ξέρει ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ που ανέφεραν ότι υπήρξαν 101 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο, 672 διασωληνωμένοι και 472 εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία, δεν επιτρέπουν καμία χαλάρωση. Το άλλο ανησυχητικό που προσμετρούν στην κυβέρνηση είναι ότι παρατηρείται αύξηση της διασποράς του ιού σε μεγαλύτερες ηλικίες σε σχέση με τη μέχρι τώρα εικόνα.

Το Μέγαρο Μαξίμου οριοθετεί πως αποκλιμάκωση θα υπάρξει από το τέλος του Ιανουαρίου και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η αποσυμπίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Μέχρι τότε ο συναγερμός θα παραμείνει στο υψηλότερο επίπεδο, με την κυβέρνηση και τους επιστήμονες να δείχνουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί ως προς το ενδεχόμενο χαλάρωσης κάποιων -έστω- περιοριστικών μέτρων από αυτά που ισχύουν μέχρι την προσεχή Κυριακή.

Το πιθανότερο σενάριο είναι το σύνολο των μέτρων ανάσχεσης του ιού να παραταθεί για μία ακόμη εβδομάδα, έως το τέλος Ιανουαρίου, μολονότι εντός της κυβέρνησης έχουν διατυπωθεί και σκέψεις για δύο άμεσες αλλαγές, τη δυνατότητα άρσης της απαγόρευσης της μουσικής σε εστίαση και διασκέδαση, καθώς και την αύξηση του αριθμού των φιλάθλων στις κερκίδες των γηπέδων από την προσεχή Δευτέρα.

Για αύριο, Τετάρτη, έχει προγραμματιστεί η νέα συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, που θα λάβουν υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα προχωρήσουν στις σχετικές εισηγήσεις προς το πρωθυπουργικό επιτελείο.

Δείτε επίσης