Πολιτική

Αλλαγές στις δομές και οι επόμενες κινήσεις Μητσοτάκη

mitso

Ποιες αλλαγές δρομολογεί ο πρωθυπουργός, που ζήτησε «συγνώμη» από τους πολίτες, κάνοντας λόγο για μη επιτυχημένη διαχείριση της χιονοθύελλας

Να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που θα αποτρέψουν αντίστοιχα λάθη στο μέλλον, είναι αποφασισμένος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο δεν απέκρυψε τις ευθύνες, εστιάζοντας στην έλλειψη συντονισμού όλων των εμπλεκομένων σε καταστάσεις κρίσης.

Θεωρώντας υποχρέωσή του να ζητήσει συγγνώμη από τους πολίτες, ο ίδιος υπεραμύνθηκε της επιλογής του για τη δημιουργία ενός αυτοτελούς υπουργείου για την πολιτική προστασία. Ωστόσο, η αναφορά του μόνο στη στήριξη του υπουργείου χωρίς να αναφέρει το όνομα του υπουργού κ. Στυλιανίδη, ερμηνεύεται σε αποστάσεις από αυτόν, καθώς του καταλογίζονται λάθος επιλογές.

Ευθύνες καταλογίζονται και στην τοπική αυτοδιοίκηση, τους δήμους και την Περιφέρεια. Ο καλύτερος συντονισμός όλων των εμπλεκομένων είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα. Κύρια συνισταμένη, ώστε να βρίσκονται όλοι δια ζώσης στον ίδιο χώρο, για να μην παρατηρούνται φαινόμενα ασυνεννοησίας.

Οι αλλαγές αναμένονται άμεσες, με τη δημιουργία τέτοιων επιτροπών κρίσεων, όπου όλοι οι επικεφαλής των συναρμόδιων φορέων, είτε αυτοί είναι υπουργοί είτε περιφερειάρχες, δήμαρχοι, Σώματα Ασφαλείας, αλλά και ιδιώτες που σχετίζονται, θα βρίσκονται από κοντά να προλαμβάνουν καταστάσεις ασυνεννοησίας και καθυστέρησης λήψης αποφάσεων.

Πάντως, η πρώτη δημοσκόπηση μετά την κακοκαιρία που διενεργήθηκε από την εταιρεία Abacus για λογαριασμό του Alpha, δίνει αρνητικό βαθμό στους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Στο ερώτημα πώς κρίνουν την κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, το 67% των ερωτηθέντων κρίνει αρνητικά την κυβέρνηση, το 25% ούτε θετικά ούτε αρνητικά και το 8% θετικά. Όσο για το ποιος φταίει για τον εγκλωβισμό των οδηγών στην Αττική Οδό, το 52% απάντησε ότι ευθύνεται η εταιρεία διαχείρισης του δρόμου, το 41% η κυβέρνηση και το 7% θεωρεί πως ευθύνονται οι πολίτες. Όλα αυτά έχουν θορυβήσει το Μέγαρο Μαξίμου.

Δείτε επίσης