Πολιτική

Φυγή προς τα εμπρός με μέτρα-ασπίδα για την ακρίβεια

Το βάρος πέφτει στην οικονομία και στο «μέτωπο» της ακρίβειας, με την κυβέρνηση να δουλεύει πάνω σε στοχευμένα μέτρα

maximou-kyvernisi-aftodioikisi

Το κέντρο βάρους στο μεταρρυθμιστικό έργο και στην οικονομία προτάσσουν στο Μέγαρο Μαξίμου, επιθυμώντας τη φυγή προς τα εμπρός και την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Εξηγώντας ότι οι ανατιμήσεις είναι απόρροια του παγκοσμίου φαινομένου της ενεργειακής κρίσης που πλήττει και τη χώρα μας, στην κυβέρνηση στέκονται στα εξής στοιχεία από τα παγκόσμια δεδομένα:

Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή στις χώρες του ΟΟΣΑ έφτασε το 6,6% τον Δεκέμβριο, καταγράφοντας τον υψηλότερο ρυθμό από τον Ιούλιο του 1991. Στη Γερμανία ο πληθωρισμός το Νοέμβριο εκτοξεύτηκε στο 6% το υψηλότερο σημείο εδώ και τριάντα χρόνια. Στις Η.Π.Α., αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 40 χρόνια και ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε αύξηση 7%.

Την ίδια στιγμή, οι εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις και οι εκτιμήσεις για σταδιακή αλλαγή της νομισματικής πολιτικής το επόμενο διάστημα από την Ε.Κ.Τ. οδηγούν σε ανοδική κίνηση τις αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρωζώνη. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της Γερμανίας, που αποτελεί και το σημείο αναφοράς της Ευρωζώνης, κινείται σε θετικό έδαφος και στην περιοχή του 0,27% το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2019, ενώ κοντά στο επίπεδο του 1,90% βρέθηκε χθες η απόδοση του ιταλικού ομολόγου.

Στην κυβέρνηση συνεχίζοντας τα στοχευμένα μέτρα, επιζητούν οι ανατιμήσεις στην ενέργεια να έχουν το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες. Από το υπουργείο Ενέργειας ανακοινώθηκε ότι για ένα ακόμη μήνα το Φεβρουάριο θα υπάρξει λήψη νέων μέτρων 350 εκατ. ευρώ στήριξης της κοινωνίας.

Επίσης, ξεκινάει η υλοποίηση της συμφωνίας του υπουργείου Οικονομικών, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με την αξιοποίηση δανειακών πόρων, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό -όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης- αναμένεται να οδηγήσει με τη διαδικασία της μόχλευσης, σε επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ. Πάντοτε βέβαια με την προϋπόθεση ότι θα εμπίπτουν στους πέντε πυλώνες, που απαρτίζουν το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης: 1. Πράσινη μετάβαση, 2. Ψηφιακός μετασχηματισμός, 3. Καινοτομία, Έρευνα & Ανάπτυξη, 4. Ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων και 5. Εξωστρέφεια.

Συνεργασία για την αξιοποίηση δανειακών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Η ΕΤΕπ θα διαχειριστεί, συνολικά, κονδύλια ύψους μέχρι 5 δισ. ευρώ, που μπορούν να οδηγήσουν σε επενδύσεις, άνω των 10 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του «Ελλάδα 2.0».

Το συνολικό δανειακό σκέλος του «Ελλάδα 2.0», ύψους 12,7 δισ. ευρώ, αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων, δεδομένου του ευνοϊκού επιτοκίου χορήγησης δανείων προς τις επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι ένα επενδυτικό σχέδιο δύναται να λάβει έως το 50% του επενδυτικού του κόστους από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με σταθερό επιτόκιο 0,35%.

Εγγυήσεις του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων 6,5 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία

Στο πλαίσιο του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων, έχουν υπογραφεί με ελληνικές τράπεζες εγγυήσεις -που παρέχονται από τον Όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων- ύψους 2,7 δισ. ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν σε χρηματοδοτήσεις ύψους 6,5 δισ. ευρώ για ελληνικές εταιρείες που έχουν πληγεί από την πανδημία. Η Ελλάδα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος αποδέκτης πόρων του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων αναλογικά με τη συνεισφορά της χώρας στο Ταμείο. Στόχος του Ταμείου είναι να διασφαλίσει ότι εταιρείες που διαθέτουν βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε ρευστότητα για να ξεπεράσουν τυχόν δυσκολίες που προκύπτουν από την πανδημία COVID-19 και ότι οι υγιείς επιχειρήσεις θα μπορούν να λάβουν τη στήριξη που χρειάζονται προκειμένου να διαφυλάξουν τις θέσεις εργασίας και να αναπτυχθούν με βιώσιμο τρόπο.

Εκτείνεται σε 43 Δήμους σε όλη τη χώρα, από 14 που ήταν, η εφαρμογή του προγράμματος επανένταξης αστέγων «Στέγαση και Εργασία». Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 10 εκατ. ευρώ και στόχος είναι η επανένταξη 600 νοικοκυριών -800 ωφελούμενων. Έτσι, μόνο με το πρόγραμμα αυτό, καλύπτονται οι μισοί καταγεγραμμένοι άστεγοι των μεγάλων αστικών κέντρων (με βάση την τελευταία καταγραφή του 2018). Η Κυβέρνηση -όπως δήλωσε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου- ενισχύει εμπρακτα την κοινωνική επανένταξη των πλέον ευάλωτων συμπολιτών μας. Μέσω του προγράμματος καλύπτονται πλήρως τα έξοδα ενοικίου, οικοσκευής και ΔΕΚΟ για δύο χρόνια, αλλά και πλήρως ο μισθό και οι εργοδοτικές εισφορές για έναν χρόνο. Στις ωφελούμενες ομάδες περιλαμβάνονται: Οικογένειες και άτομα που φιλοξενούνται σε ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων και υπνωτήρια. Οικογένειες και άτομα που έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ως άστεγοι και διαβιούν στον δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα. Γυναίκες που φιλοξενούνται σε ξενώνες γυναικών θυμάτων βίας. Άτομα, που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και φιλοξενούνται σε δομές παιδικής προστασίας.

Δείτε επίσης