Πολιτική

Ουκρανική κρίση: Συναγερμός στην Αθήνα για την τροφοδοσία φυσικού αερίου - Τα σενάρια

Έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ζήτησε ενημέρωση σχετικά με την επίδραση πιθανής σύρραξης στο μέτωπο του φυσικού αερίου

siskepsi-maximou

Σε εγρήγορση βρίσκεται η Αθήνα στη «σκιά» της γεωπολιτικής έντασης, με τον πρωθυπουργό να προεδρεύει σε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τέθηκαν επί τάπητος οι επιπτώσεις μίας πολεμικής σύρραξης μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας για την Ελλάδα.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε ενημέρωση σχετικά με την επίδραση της κρίσης στο μέτωπο του φυσικού αερίου.

Σημειώνεται ότι το ρωσικό αέριο καλύπτει το 40% με 45% των ετήσιων αναγκών μας.

Στο «τραπέζι» βρέθηκαν τα πιθανά σενάρια, σε σε περίπτωση ελλείμματος επάρκειας στα κράτη-μέλη για τρεις μήνες, δύο εβδομάδες ή μία ημέρα.

Το χειρότερο σενάριο αφορά την πλήρη διακοπή της τροφοδοσίας της χώρας με ρωσικό αέριο, οδηγώντας σε έλλειμμα της τάξεως του 10%-20%.

Την ίδια ώρα, το ήπιο σενάριο είναι να διακοπεί ο διάδρομος του φυσικού αερίου από Ουκρανία και Λευκορωσία, κάτι που προβλέπεται ότι δεν θα έχει επιπτώσεις για τη χώρα μας.

Επισημαίνεται ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας της προεδρίας της κυβέρνησης Γρηγόρης Δημητριάδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας κ. Θανάσης Ντόκος και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Άλεξ Πατέλης.

Από πλευράς θεσμικών παραγόντων της αγοράς, συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κ. Θανάσης Δαγούμας, ο επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Κώστας Ξιφαράς και ο καθηγητής του ΕΜΠ κ. Παντελής Κάπρος.

Δείτε επίσης