Πολιτική

Μέτρα: Σταδιακή χαλάρωση μέχρι τέλος Μαρτίου και από Πάσχα κανονικότητα

Ποιο το κυβερνητικό πλάνο για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους το επόμενο διάστημα, με τη χώρα να οδεύει βήμα βήμα προς την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα

estiatorio

Όρθιοι στα κέντρα διασκέδασης, αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα, επιστροφή των σχολικών εκδρομών, ελεγχόμενες καρναβαλικές εκδηλώσεις, αλλά όχι οργανωμένες καρναβαλικές παρελάσεις, είναι οι αποφάσεις που αναμένεται να λάβει αύριο η επιτροπή των ειδικών.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τέλος Μαρτίου, ώστε το Πάσχα να υπάρχει επιστροφή στην κανονικότητα. Όμως, η χαλάρωση των μέτρων θα αφορά τους εμβολιασμένους και όχι τους ανεμβολίαστους, για τους οποίους ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, θα συνεχίσουν να ισχύουν περιορισμοί, όπως η είσοδος σε κλειστούς χώρους ή η χρήση rapid test.

Ένα άλλο μέτρο που είναι σε απόσυρση για το επόμενο διάστημα, είναι η κατάργηση της υποχρεωτικής μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

Η κάμψη της πανδημίας τους επόμενους μήνες είναι το κριτήριο, για το τι θα γίνει με τα περιοριστικά μέτρα για τους μήνες μετά το Πάσχα.

Πάντως, στην κυβέρνηση είναι ευχαριστημένοι με την πορεία των εμβολιασμών. Έχουν πραγματοποιηθεί 19.840.000 συνολικά. Περισσότεροι από 7.815.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 74,4% του γενικού πληθυσμού και 84,1% του ενήλικου πληθυσμού. Ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 74,2% του γενικού πληθυσμού και 85,2% του ενήλικου πληθυσμού.

Από τους δικαιούχους της αναμνηστικής δόσης έχουν εμβολιαστεί 5.160.000, ποσοστό 88,5% και ακόμη 120.000 έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, ποσοστό 2,1%. Συνολικά δηλαδή το 90,6%.

Επίσης, τη δυνατότητα να καταχωρίσουν ψηφιακά το πιστοποιητικό ή τις δόσεις εμβολιασμού που πραγματοποιήθηκαν στο εξωτερικό έχουν οι άνω των 60 ετών Έλληνες πολίτες,που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό και διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού που δεν μπορεί να επαληθευτεί ψηφιακά.

Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα απλή και μπορεί να ολοκληρωθεί είτε μέσα από την υπηρεσία «Καταχώριση δόσεων εμβολιασμού εκτός Ελλάδας» είτε μέσω του myKEPlive. Οι συγκεκριμένες υπηρεσίες διατίθενται για πολίτες οι οποίοι πρέπει να είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, να έχουν γεννηθεί έως την 31-12-1961, να μην ανήκουν στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία κατοίκων εξωτερικού και να διαθέτουν πιστοποιητικό - βεβαίωση εμβολιασμού από χώρα η οποία δεν συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID.

Δείτε επίσης