Πολιτική

Ο Ερντογάν στοχοποιεί τα νησιά με παραλογισμούς

Τι «κυνηγάει» η Τουρκία αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου 

retzep-tagip-erntogan

Υπό τη σκιά του επεισοδίου του Νίκου Δένδια με τον Τούρκο πρέσβη στη Νορβηγία, αλλά και της επικείμενης διεξαγωγής ενός νέου γύρου διερευνητικών επαφών την άλλη εβδομάδα (τουλάχιστον όπως είναι μέχρι τώρα προγραμματισμένο) μέσα σε βαρύ κλίμα, λαμβάνει χώρα η –σταδιακά κλιμακούμενη– υλοποίηση του τουρκικού σχεδίου για την εδραίωση της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο. 

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Του Κώστα Μελισσόπουλου

Πληροφορίες από την Τουρκία αναφέρουν ότι η Άγκυρα ετοιμάζεται να καταθέσει μία νομική επιχειρηματολογία αμφισβήτησης της κυριαρχίας των… ελληνικών νησιών, με κεντρικό άξονα την στρατικοποίησή τους. 

Στο πλαίσιο της νομικής προετοιμασίας της Τουρκίας άρχισαν να καταγράφονται όλες οι «παραβιάσεις» σχετικά με τα νησιά για συμμόρφωση σε «Μη Στρατιωτικό Καθεστώς».

Πέρσι εκδόθηκαν 3 NAVTEX στα νησιά Χίος, Σάμος, Σαμοθράκη, Λήμνος, για παραβίαση του «Μη Στρατιωτικού Καθεστώτος» που καθορίστηκε από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης του 1923 και τη Συμφωνία των Παρισίων του 1947, ενώ αποστάλθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) δύο επιστολές καταγγελίας.

Την ίδια ώρα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εργάζεται επάνω στην εκπόνηση μίας νομικής απάντησης, η οποία θα περιλαμβάνει την επιχειρηματολογία της χώρας μας που στηρίζεται στις διεθνείς συμβάσεις και συνθήκες. Μία γεύση για τις ελληνικές θέσεις πήραν οι Τούρκοι από τα όσα είπε ο Νίκος Δένδιας στον Τούρκο πρέσβη στη Νορβηγία. 

Το σκεπτικό της νομικής αμφισβήτησης εκ μέρους των Τούρκων είναι πως από τη στιγμή που ανέπτυξε στρατό η Ελλάδα στα νησιά, παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης, και τα νησιά αυτομάτως χάνουν την κυριαρχία τους.

Η Τουρκία, άλλωστε, εδώ και χρόνια, ισχυρίζεται ότι τα νησιά δεν έχουν ούτε υφαλοκρηπίδα ούτε οικονομικές ζώνες, κάτι που, όμως, δεν στέκει σε καμία συνθήκη και σε καμία σύμβαση Δικαίου.

Η ελληνική θέση σε γενικές γραμμές είναι πως από τη στιγμή που η χώρα μας απειλείται τόσο από τις τουρκικές στρατιές της Μικράς Ασίας και το casus belli όσο και από τις καθημερινές παραβιάσεις και παραβάσεις στο Αιγαίο, νομιμοποιείται από το Διεθνές Δίκαιο στο δικαίωμα της άμυνας.

Ήδη έχει εκπονηθεί ένας «οδικός χάρτης» αμφισβήτησης της κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με την κλιμάκωση της επιχειρηματολογίας της Τουρκίας, η οποία ξεκίνησε σε νομικό επίπεδο με την κατάθεση της επιστολής Σινιρλίογλου, τον περασμένο χρόνο, στον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με κορυφαίους διπλωμάτες, η Τουρκία δεν απευθύνεται στην Ελλάδα αναλύοντας την επιχειρηματολογία της περί παραβίασης της Συνθήκης της Λωζάννης, αλλά στη διεθνή κοινότητα.

Απώτερος στόχος η εδραίωση του αιτήματός της, ώστε να δικαιολογηθεί μία πιο ενεργή παρέμβαση, η οποία δεν μπορεί να είναι παρά μία έμπρακτη αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας και αυτό μπορεί να συμβεί με δύο σενάρια.

Το πιο ανώδυνο είναι η διεξαγωγή ερευνών σε περιοχές του Αιγαίου που βρίσκονται εκτός 6 ναυτικών μιλίων αλλά εντός της δυνητικής ελληνικής κυριαρχίας βάσει του Διεθνούς Δικαίου, ενώ το «κακό» σενάριο αναφέρει ακόμη και κατάληψη κάποιων βραχονησίδων, από αυτές που στην Τουρκία η αντιπολίτευση θεωρεί ότι «χαρίστηκαν» στην Ελλάδα από τον Ερντογάν.

Ο Νίκος Δένδιας είναι πλήρως ενημερωμένος για τα σχέδια της Άγκυρας, και –όπως ανέφεραν συνομιλητές του– η πρόσφατη διαμάχη του με τον Τούρκο πρέσβη δεν απευθυνόταν τόσο στην Άγκυρα όσο και κυρίως στη διεθνή κοινότητα, ως μέρος της ελληνικής νομικής επιχειρηματολογίας. 

Κάτι που αναμένεται να επαναλάβει η ελληνική πλευρά στις διερευνητικές σε λίγες ημέρες. Διπλωμάτες εκτιμούν ότι δεν πρέπει να σταματήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες, γιατί «δίνεται η δυνατότητα να ανταλλαγούν απόψεις, να διατυπωθούν τα διακυβεύματα και οι επιλογές των δύο πλευρών για την επίλυση διαφορών, ειδικά όσων απαιτούν νομική διευθέτηση».

Επιχειρούν να «γκριζάρουν» το Β. Αιγαίο για να αποκτήσουν θαλάσσιες ζώνες


Δείτε επίσης