Πολιτική

Διερευνητικές: Ναρκοθετημένες συνομιλίες στη «σκιά» της τουρκικής προκλητικής ρητορικής

Χωρίς προοπτική ο 64ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, με φόντο τις διαδοχικές προκλήσεις και επιθέσεις της Άγκυρας για τα ελληνικά νησιά

ELLADA-TOYRKIAshutterstock_1619800486

Η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου θα είναι το βασικό αίτημα των τούρκων στο σημερινό 64ο γύρο των διερευνητικών συνομιλιών που λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα.

Πληροφορίες του vradini.gr αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά με επικεφαλής τον πρέσβη Παύλο Αποστολίδη δεν περιμένει καμία εξέλιξη και απλώς αναμένει ότι θα γίνει άλλη μια συζήτηση επί των θεμάτων που έχουν αναλυθεί στις προηγούμενες συναντήσεις.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η ελληνική πλευρά θα ζητήσει από τους τούρκους να εξηγήσουν τι ακριβώς ζητάνε όταν απαιτούν την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Θα επισημάνουν μάλιστα, τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νησιά από τη τουρκικά “στρατιά του Αιγαίου” και θα παραπέμψουν στις διεθνείς συνθήκες που διασφαλίζουν το δικαίωμα στην άμυνα.

Η θέση των τούρκων όπως αναμένεται να διατυπωθεί εκ νέου σήμερα, περικλείεται στις επιστολές Σινιορλίογλου στον ΓΓ του ΟΗΕ, και οι οποίες λένε περίπου ότι “η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι εξαρτώμενη από την αποστρατιωτικοποίησή τους».

Κατά τα άλλα οι διερευνητικές συνομιλίες δεν πρόκειται να προσφέρουν κάτι νεότερο στα μέχρι τώρα τεκταινόμενα, εκτός απροόπτου.

Και το “απρόοπτο” συνίσταται στην κορύφωση της αναθεωρητικής ρητορικής της Τουρκίας, η οποία ακολουθεί με συνέπεια ένα δόγμα που στοχεύει στην αλλαγή των συνθηκών. Όχι μόνο την Λωζάνης αλλά και των Παρισίων με την οποία εκχωρήθηκαν τα Δωδεκάνησα το 1947 στην Ελλάδα, και στην οποία η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενη, και σύμφωνα με τους έλληνες διπλωμάτες, δεν μπορεί να εγείρει αξιώσεις. Οι τούρκοι από την πλευρά τους επικαλούνται το ότι ανεξάρτητα από το εάν συμμετείχαν ή όχι σε μια συνθήκη, από τη στιγμή που θίγονται από αυτήν, τότε έχουν δικαίωμα να ζητήσουν αλλαγές.

Ο λόγος που η Άγκυρα θέτει τόσο έντονα το ζήτημα της αποστρατικοποίησης είναι πως θέλει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις αμφισβήτησης της κυριότητας ελληνικών νησιών βραχονησίδων και βράχων, επί μίας απόλυτα έωλης νομικής βάσης, σύμφωνα με έγκυρους διπλωματικούς αναλυτές. Το επόμενο βήμα είναι να ανοίξει η συζήτηση σε ποιον ανήκουν αυτά τα νησιά.

Όπως λένε οι ίδιοι, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε αυτή την ενέργεια, διότι η Τουρκία θεωρεί ότι της δίνει τη δυνατότητα να δείχνει προς τη διεθνή κοινότητα ότι δεν είναι αυτή η χώρα-παραβάτης του διεθνούς δικαίου, όπως την κατηγορούμε, αλλά η Ελλάδα.

Η Τουρκία αναφέρεται σε αυτό το ζήτημα, και για να διαμορφώσει ένα πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο θα αυξηθεί η πίεση προς την Ελλάδα για να αποστρατιωτικοποιήσει κάποια νησιά ή να μειώσει τις δυνάμεις της εκεί. Μάλιστα σε συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές στο παρελθόν, οι Τούρκοι έχουν πει πως είναι διατεθειμένοι να μεταφέρουν προς τα πίσω τη «Στρατιά του Αιγαίου». Να τη μετατοπίσουν δεκάδες χιλιόμετρα δηλαδή, προκειμένου να επιτύχουν την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Ούτε αυτό βέβαια είναι κάτι πειστικό, ούτε είναι κάτι που η Ελλάδα μπορεί να δεχθεί. Υπάρχουν δύο βασικές αντιφάσεις σύμφωνα με διπλωμάτες. Η πρώτη είναι ότι η Τουρκία υποστηρίζει ότι η Ελλάδα απειλεί τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή, κάτι που ουδείς εχέφρων και πνευματικά υγιής μπορεί να αποδεχθεί. Η δεύτερη αντίφαση είναι ότι η Τουρκία αφενός από το 2017 και έπειτα άνοιξε ζήτημα αναθεώρησης της συνθήκης της Λοζάνης, και αφετέρου ζητά την πιστή τήρησή της.

Αναφορικά με την αποστρατιωτικοποίηση των Δωδεκανήσων που ζητά απαιτητικά η Τουρκία, διπλωμάτες απαντούν ότι η Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947 προβλέπει αποστρατιωτικοποίηση της Δωδεκανήσου μετά από απαίτηση της τότε Σοβιετικής Ένωσης, αλλά αυτό θα μπορούσαν να το επικαλεστούν μόνο τα συμβαλλόμενα μέρη όπως η σημερινή Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία ακόμη και η Ινδία όχι όμως και η Τουρκία καθότι δεν ήταν συμβαλλόμενο μέρος.

Μάλιστα, με βάση το άρθρο 34 της Συνθήκης της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών «μια συνθήκη δεν δημιουργεί υποχρεώσεις ή δικαιώματα για τρίτες χώρες». Επομένως είναι εντελώς παράνομη η εκ μέρους της Τουρκίας επίκληση της Συνθήκης Ειρήνης του 1947 περί δήθεν αποστρατιωτικοποίησης της Δωδεκανήσου.

Δείτε επίσης