Πολιτική

Γ. Οικονόμου: Ντόμινο εξελίξεων προκαλεί στα ενεργειακά η κίνηση της Ρωσίας

«Δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια σε ανατιμήσεις», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

oikonomou

Με τον κόσμο να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στα σύνορα της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι οι κινήσεις της πρώτης προκαλούν ντόμινο εξελίξεων στα ενεργειακά.

Ειδικότερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη νέα διάσταση του προβλήματος και τις πολύ αρνητικές εξελίξεις στην Ουκρανία», στην προσπάθειά του να εξηγήσει την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια σε ανατιμήσεις


Ο Γιάννης Οικονόμου είπε ακόμα ότι «απέναντι σε αυτό προσπαθούμε από την πρώτη στιγμή, με κάθε μέσο, στο πλαίσιο των αντοχών μας και τη οικονομίας να σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας. Οι δυσκολίες είναι μεγάλες».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια μπροστά στις αλλεπάλληλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. «Προφανώς αυτά που κάνουμε, σε πολλούς συμπολίτες μας, δεν φαίνονται αρκετά. Παρόλα αυτά συνεχίζουμε ψύχραιμα και αποφασιστικά. Βοηθήσαμε και εξακολουθούμε να βοηθούμε τον κόσμο και στα ενεργειακά».

Αναφέρθηκε, επίσης, στα μέτρα προστασίας του εισοδήματος των πολιτών. «Θα είμαστε στο πλευρό της κοινωνίας κάνοντας ότι είναι δυνατόν, χωρίς ταυτόχρονα να διαλύσουμε τα πάντα και την αναπτυξιακή τροχιά της χώρας για να αντιμετωπίσουμε επιτέλους αυτές τις αλλεπάλληλες κρίσεις που ταλαιπωρούν το σύνολο του κόσμου».

Απαντώντας στις εκκλήσεις για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα είπε ότι από τις αναλύσεις των υπηρεσιακών παραγόντων δεν προκύπτει ότι «οποιαδήποτε μείωση στον ειδικό φόρο θα έδινε εκείνη την αύξηση στην κατανάλωση που θα αναπλήρωνε αυτό το χαμένο έσοδο» για το κράτος.

Συμπλήρωσε ότι όντως η συγκυρία είναι πολύ δύσκολη. «Ο κόσμος περνάει πραγματικά δύσκολα. Μας βρίσκει η μία κρίση μετά την άλλη. Πολλά πράγματα δείχνουν να επιδεινώνονται. Είμαστε μία δύσκολη καμπή και συγκυρία», επισήμανε.

«Εφαρμόζουμε μία πολιτική έμμεσης ενίσχυσης του εισοδήματος. Στηρίζουμε ενεργειακά τις υπέρογκες αυξήσεις με τις οποίες είμαστε όλοι αντιμέτωποι σε ρεύμα, κάθε μήνα με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που περιορίζουν το αποτύπωμα των αυξήσεων στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά», είπε.

Αναφερόμενος στους αγρότες ο κ. Οικονόμου είπε ότι θα αρχίσουν να βλέπουν τις κρατικές ενισχύσεις από αυτόν τον μήνα περισσότερο.

Μιλώντας για την εισφορά αλληλεγγύης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν θα πληρώσει το 2022, γεγονός που έχει πολλαπλές θετικές συνέπειες.

«Παραμένει πρόθεσή μας να μην υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης για το 2023 και να υπάρξουν στοχευμένες πολιτικές στήριξης των πιο ευάλωτων, μέσα στα πλαίσια αντοχής του προϋπολογισμού μας», συμπλήρωσε.

Σχολιάζοντας το Ουκρανικό ζήτημα τόνισε ότι η μεγάλη ανησυχία αφορά τις τιμές των καυσίμων: «Σε ότι αφορά την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα. Έχουν εκπονηθεί όλες οι πρωτοβουλίες ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στον εφοδιασμό. Η ροή του φυσικού αερίου προς τη χώρα κινδυνεύει άμεσα. Έχουν ληφθεί πρόνοιες για περαιτέρω προμήθειες για LNG και για φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν. Έχουμε επίσης τη δυνατότητα τα εργοστάσια διπλού καυσίμου να μπορούν να παράξουν ενέργεια είτε με αέριο είτε με πετρέλαιο. Από εκεί και πέρα η αγωνία παραμένει όσον αφορά τις τιμές».

Αναφερόμενος στην τύχη των ομογενών στην Μαριούπολη και σε άλλες ουκρανικές πόλεις ο κ. Οικονόμου επισήμανε ότι ανά πάσα στιγμή η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια και συνδρομή ζητηθεί.

«Οι εξελίξεις είναι δυσάρεστες. Με πολύ ξεκάθαρο τρόπο πρέπει όλοι να συμμεριστούμε την αντίδραση όλου του δυτικού κόσμου με τις εξελίξεις αυτές. Δεν μπορεί το 2022 κάποιοι να επικαλούνται δυνατότητες ισχύος και να προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία και να ξαναζωγραφίσουν τους χάρτες. Είναι σαφές ότι η χώρα μας είναι πλήρως συντονισμένη στην κατεύθυνση αυτή με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ και τους εταίρους της στην ΕΕ».

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι η πολιτική της κυβέρνησης δικαιώνεται καθώς επένδυσε εξοπλιστικά στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας και να επενδύσει σε κρίσιμες συμφωνίες με υπερδυνάμεις όπως η ΗΠΑ και η Γαλλία.

Δείτε επίσης