Πολιτική

Τι θα ζητήσει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής

Κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο στην αύξηση των τιμών ενέργειας

EU leaders summit in Brussels

Να βρει η Ευρώπη κοινή απάντηση στο ζήτημα της αύξησης των τιμών ενέργειας θα ζητήσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που συγκαλείται εκτάκτως λόγω της Ουκρανικής κρίσης. Η θέση του Έλληνα πρωθυπουργού είναι ότι η κρίση στην Ουκρανία καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να τεθεί προς συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο το θέμα της ενέργειας, ειδικά σε μία συγκυρία που ευρύτερες, εξωγενείς πληθωριστικές πιέσεις πιέζουν το εισόδημα των πολιτών σε όλα τα κράτη-μέλη.

Η Ελλάδα έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί ο εφοδιασμός με φυσικό αέριο και να συνεχίζεται απρόσκοπτα, μέσω εισροών LNG, τροποποιήσεων στο μείγμα που χρησιμοποιείται για την ηλεκτροπαραγωγή και αξιοποίησης του αγωγού από το Αζερμπαϊτζάν. «Πέραν αυτού όμως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναληφθεί πλέον μία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Χρειάζεται μια ευρωπαϊκή απάντηση σε ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν όλα τα κράτη-μέλη και έχει παντού έναν σοβαρό δημοσιονομικό αντίκτυπο» σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν – και είναι κάτι που αναμένεται να θέσει ο κ. Μητσοτάκης ενώπιον των ομολόγων του- ότι η λογική της ευρωπαϊκής αντίδρασης πρέπει να είναι αντίστοιχη με αυτή που επικράτησε όταν η Ευρώπη αποφάσισε να αντιμετωπίσει με πνεύμα συνεργασίας τις συνέπειες της πανδημίας. Η ΕΕ διαθέτει εργαλεία, όπως οι πωλήσεις των δικαιωμάτων ρύπων, έχει αποδείξει ότι μπορεί να επιδείξει ευελιξία σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς κανόνες όταν οι περιστάσεις το απαιτούν και ταυτόχρονα μπορεί να αξιοποιήσει το ειδικό βάρος που έχει ως μία μεγάλη ενιαία αγορά. Δηλαδή ένα θέμα που θα τεθεί είναι τα ενεργειακά κονδύλια είναι να εξαιρεθούν από τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΕ μπορεί και πρέπει να δράσει συντονισμένα προκειμένου να μην βασίζεται σε τόσο μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές της Ρωσίας, τη στιγμή που ο πρώην Πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ κάνει λόγο αέριο που θα κοστίζει 2.000 ευρώ ανά 1.000 κυβικά μέτρα.

Δείτε επίσης