Πολιτική

Κατασκευή και δεύτερου τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη

O πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν απόπειρες εκβιασμού από τη μεριά της Ρωσίας

Κατασκευή και δεύτερου τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη

Με ιδιωτικά κεφάλαια, η Ελλάδα προτίθεται να προχωρήσει στην κατασκευή και δεύτερου σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου FSRU στην Αλεξανδρούπολη, όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή.

Ειδικότερα, δίνοντας έμφαση στην ενεργειακή διάσταση της κρίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν απόπειρες εκβιασμού από τη μεριά της Ρωσίας. «Μία τέτοια προοπτική πιθανώς θα προκαλέσει και πρόσκαιρες ανατιμήσεις. Συμφωνήσαμε πως αυτό θα είναι το πρόσκαιρο τίμημα» είπε.


Πάντως, επεσήμανε ότι υπάρχουν τρόποι αντίδρασης και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπενθύμισε στο πλαίσιο αυτό πως σε εθνικό επίπεδο η κυβέρνηση έχει ήδη δώσει επιδοτήσεις ύψους 2 δισ. ευρώ και διαβεβαίωσε πως η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί ιδίως προς τους πιο ευάλωτους για όσο διαρκέσει η κρίση.

Στη συνέχεια είπε ότι σε ένα τέτοιο πρόβλημα απαιτείται πανευρωπαϊκή λύση, κοινή προμήθεια, αποθήκευση και χρηματοδότηση ενέργειας στην Ευρώπη και πρόσθεσε ότι μετά από ελληνική πρόταση η Κομισιόν θα συζητήσει την δημιουργία κοινού ταμείου.

«Έχει υποχρέωση η Ευρώπη να συγκεντρώσει όλες τις δυνάμεις της σε αυτό το πεδίο. Μακροπρόθεσμα η λύση είναι η γρήγορη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Στόχος της χώρας να καταστούμε γρήγορα αυτόνομοι αξιοποιώντας το αιολικό και ηλιακό δυναμικό και να γίνουμε περιφερειακός και διεθνής κόμβος μεταφοράς ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο» συμπλήρωσε.

Δείτε επίσης