Πολιτική

«Γκάζι» για μέτρα – ασπίδα στις οικονομικές επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης

Η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες

«Γκάζι» για μέτρα – ασπίδα στις οικονομικές επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μελετούν πώς θα διαχειριστούν σε συνεχείς συσκέψεις ο Πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του.

Σε αυτό που έχουν καταλήξει είναι ότι πέρα από τα 2 δισ. που έχουν ήδη διατεθεί για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η στήριξη θα συνεχιστεί με έμφαση πάντα στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας.

Πάντως θεωρείται σίγουρο ότι θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε μια άλλη κομβική ενέργεια που περνά η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της πολιτικής στήριξης του διαθέσου εισοδήματος και της κοινωνικής συνοχής, καθώς η παγκόσμια ενεργειακή κρίση και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πιέζουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ για τη συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών και η ενεργοποίηση ενός προγράμματος που θα προστατεύσει την πρώτη κατοικία των πιο ευάλωτων. Τα δύο σχετικά νομοσχέδια συζητήθηκαν χθες στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και αναμένεται να κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή το επόμενο διάστημα.

Η μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ μειώνει τη φορολογική επιβάρυνση κατά 13% μεσοσταθμικά συγκριτικά με πέρυσι, ενώ σε σχέση με το 2018 η ελάφρυνση ανέρχεται στο 34%.

Ο σχεδιασμός έγινε έτσι ώστε να φόρος να μειωθεί, από φέτος, για το 80% των φυσικών προσώπων, ενώ το 14% θα δει το εκκαθαριστικό του αμετάβλητο σε σχέση με πέρυσι. Αυτό σημαίνει πως μόλις το 6% των ιδιοκτητών ακινήτων θα δει αύξηση του ΕΝΦΙΑ, παρά την αύξηση της τιμής εκκίνησης σε πολλές ζώνες από τις αρχές του έτους. Εξ αυτών, περίπου οι μισοί θα επιβαρυνθούν με 50 ευρώ ή λιγότερα.

Το πρόγραμμα για την προστασία των πιο ευάλωτων ιδιοκτητών που έχουν στεγαστικά δάνεια αποσκοπεί στην αποτροπή του πλειστηριασμού της κατοικίας τους και συνεπώς στην εξάλειψη του κινδύνου έξωσής τους, ειδικά σε μία συγκυρία όπου οι παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις ασκούν πίεση στα εισοδήματα.

Έχει προσωρινό χαρακτήρα, καθώς θα διαρκέσει 15 μήνες, και θα λειτουργήσει ως «γέφυρα» έως ότου να ολοκληρωθεί η διαδικασία συγκρότησης του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης 1ης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών, ο οποίος προβλέπεται στον νόμο για τη Δεύτερη Ευκαιρία.

Τέλος ο πρωθυπουργός εμμένει στην προώθηση της ελληνικής πρόταση για ευρωπαϊκή στήριξη για την απορρόφηση των ανατιμήσεων και την προστασία του εισοδήματος. Κάτι που αναμένεται να ξαναθέσει και στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Μαρτίου στις Βερσαλλίες.

Δείτε επίσης