Πολιτική

Κ. Μητσοτάκης: Θα στείλουμε δυνάμεις, αλλά δεν θα εμπλακούμε στον πόλεμο

Ζητάμε εκεχειρία για να φύγουν οι άμαχοι  - Δεν θα εμπλακούμε στον πόλεμο -  Δεν υπάρχει ακροατήριο σήμερα για τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας

Κ. Μητσοτάκης: Θα στείλουμε δυνάμεις, αλλά δεν θα εμπλακούμε στον πόλεμο
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη θέση της Ελλάδας, τις κυρώσεις στη Ρωσία και την «εκτόξευση» των τιμών στην ενέργεια μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA.

Διαβάστε επίσης: Μακρόν μετά το τηλέφωνο με Πούτιν : «Τα χειρότερα έρχονται!» – «Λέτε ψέματα στον εαυτό σας, θα σας κοστίσει»

«Το βασικό θα ήταν να τελειώσει ο πόλεμος τώρα που μιλάμε. Έχουν φύγει 1 εκατ. πρόσφυγες μέσα σε μία εβδομάδα. Είναι βέβαιο ότι μιλάμε για ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο στις σχέσεις με τη Ρωσία. Η Ρωσία είναι απομονωμένη», είπε αρχικά ο Πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Θέλω να εξάρω τις προξενικές μας αρχές. Έφυγαν τελευταίοι από την εμπόλεμη ζώνη και έκαναν το παν για να προστατεύσουν τους Έλληνες στην περιοχή. Υπήρχε στοιχειώδης επικοινωνία. Ελπίζουμε ότι η ελληνική αυτοκινητοπομπή θα μπορέσει να φτάσει σύντομα στα σύνορα με τη Μολδαβία».

Η Ελλάδα δεν έχει αυτή τη στιγμή κάποιο δίαυλο επικοινωνίας με τη Ρωσία στο ανώτατο επίπεδο. Αυτόν τον πόλεμο δεν τον θέλαμε. Τον επέλεξε προσωπικά ο Βλαντίμιρ Πούτιν και θα υποστεί τις συνέπειες ο ίδιος και ο ρωσικός λαός”.

Για την αποστολή αμυντικής βοήθειας στην Ουκρανία, ανέφερε: «Ήταν το ηθικά σωστό γιατί δέχεται επίθεση μία ελεύθερη χώρα. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι πράξαμε το σωστό”».

«Δεν πιστεύω στα συμβούλια πολιτικών αρχηγών. Θεωρώ ότι είναι μία συζήτηση που δεν προσθέτει κάτι. Ό,τι έχουμε να το πούμε, θα το πούμε στη Βουλή», συμπλήρωσε.

Για τη στάση της Τουρκίας στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε: «Ο αναθεωρητισμός και η προβολή αυτοκρατορικών φιλοδοξιών δεν είναι δημοφιλής. Πιστεύω ότι η Τουρκία θα αλλάξει στάση απέναντι στην Ελλάδα. Θεωρώ ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η ρητορική και θα το αντιληφθεί πολύ σύντομα. Δεν υπάρχει ακροατήριο σήμερα για τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας».

«Δεν θα εμπλακούμε στον πόλεμο… Αν μας ζητήσει το ΝΑΤΟ, θα στείλουμε δυνάμεις», ανέφερε στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός.

Για το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Πιστεύω ότι θα υπάρχει κοινή διάθεση να οργανωθεί μια τέτοια συνάντηση».

Για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό: «Μιλάμε για ένα οικονομικό πρόβλημα εισαγόμενο. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να περιορίσουμε τις επιπτώσεις και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Θα συνεχίσουμε την επιδότηση στην ενέργεια και τη μείωση των φόρων. Ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί τον επόμενο μήνα. Δεν θα κόψουμε ακόμα τους φόρους κατανάλωσης. Θα υπάρξει έκτακτη στήριξη στους ευάλωτους».

Δείτε επίσης