Πολιτική

Κ. Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Η ΕΕ να προμηθεύεται αέριο ως υπερεθνική ενότητα για να πέσουν οι τιμές

«Δεν αρκούν τα μέτρα από τους εθνικούς προϋπολογισμούς, χρειάζεται συγκροτημένη ευρωπαϊκή αντίδραση», τόνισε ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο

Κ. Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Η ΕΕ να προμηθεύεται αέριο ως υπερεθνική ενότητα για να πέσουν οι τιμές
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Την ανάγκη η ΕΕ να προμηθεύεται φυσικό αέριο ως υπερεθνική ενότητα τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Θα έχουμε την ευκαιρία με την παρουσία του προέδρου Μπάιντεν να συζητήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, να επιβεβαιώσουμε την ευρωπαϊκή ενότητα έναντι αυτής της βάρβαρης επίθεσης στην Ουκρανία και τη στήριξή μας στον πρόεδρο Ζελένσκι. Θα έχουμε την ευκαιρία, επίσης, να εγκρίνουμε το κείμενο της Στρατηγικής Πυξίδας που οριοθετεί το πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ και να εκφράσουμε τις ελληνικές ανησυχίες για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.

«Αύριο το πρωί θα έχουμε μια σημαντική συζήτηση για την ενέργεια. Η κρίση στην Ουκρανία έχει συνέπειες σε όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Τα κράτη-μέλη λαμβάνουν μέτρα από τους εθνικούς προϋπολογισμούς, ωστόσο αυτό δεν αρκεί, χρειάζεται συγκροτημένη ευρωπαϊκή αντίδραση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Υπενθύμισε ότι «έχουμε καταθέσει σαν ελληνική κυβέρνηση πρόταση για επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά του φυσικού αερίου, ώστε να μην είναι έρμαιο κερδοσκόπων. Υπερασπιζόμαστε την ανάγκη η ΕΕ να προμηθεύεται αέριο ως υπερεθνική οντότητα, είτε για το αέριο μέσω αγωγών είτε για το υγροποιημέμο αέριο, όπως κάναμε με τον κορωνοϊό και την αγορά εμβολίων. Πρέπει όλα τα μέλη να εκχωρήσουν στην ΕΕ αυτή την αρμοδιότητα, ώστε να ενισχύσουμε την αγοραστική μας δύναμη και να αποκλιμακώσουμε τις τιμές φυσικού αερίου».

Κρίσιμη Σύνοδος και για τα ενεργειακά

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας (εφαρμογή της Στρατηγικής Πυξίδας) αναμένεται να απασχολήσουν τους ηγέτες των κρατών - μελών της Ε.Ε. κατά την σημερινή πρώτη ημέρα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αύριο, Παρασκευή αναμένεται να συζητηθεί το μείζον ζήτημα της ενέργειας.

Στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου -στην αρχή της συνεδρίασης- θα συμμετάσχει και ο Αμερικανός Πρόεδρος Joe Biden. Αναμένεται να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις, η εφαρμογή των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας και η περαιτέρω ανθρωπιστική και οικονομική συνδρομή στην Ουκρανία με στόχο να εκπεμφθεί ισχυρό μήνυμα στήριξης των “27”.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ενέργειας, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει τις προτάσεις του για το θέμα των ανατιμήσεων που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση παράλληλα με τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο. Ως προς το ζήτημα της σταδιακής απεξάρτησης από τις ρωσικές πηγές ενέργειας και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, στηρίζει την πρόταση της Κομισιόν για κοινή αποθήκευση και προμήθεια αερίου. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι σχετική πρόταση είχε υποβάλει ο Πρωθυπουργός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το φθινόπωρο.

Δείτε επίσης