Πολιτική

Ο κύβος ερρίφθη: Σήμα Μητσοτάκη για εξορύξεις σε Κρήτη και Ιόνιο

Ξεκινούν εκ νέου οι έρευνες σε Κρήτη και Ιόνιο - Τι θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός από την ΕΔΕΥ - Όλα όσα προβλέπει το ενεργειακό σχέδιο, τα επόμενα βήματα

Ο κύβος ερρίφθη: Σήμα Μητσοτάκη για εξορύξεις σε Κρήτη και Ιόνιο
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Ο κύβος ερρίφθη για την ελληνική κυβέρνηση και σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει τον σχεδιασμό για την εκκίνηση των ερευνών στο Ιόνιο και στην Κρήτη με στόχο την έναρξη των εξορύξεων, που θα καταστήσουν ισχυρότερη την Ελλάδα στο μέλλον.

Επί της ουσίας σήμερα ο κ. Μητσοτάκης ανατρέπει την παλαιότερη απόφαση του να σταματήσουν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί κυρίως στη νότια Κρήτη, σε μια προσπάθεια να χαλιναγωγηθεί η τουρκική επιθετικότητα και να κερδίσει η Αθήνα χρόνο προκειμένου να υπάρξουν καλύτερες συνθήκες για μια πιθανή συμφωνία με την Τουρκία.

Όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η απόφαση που ελήφθη για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά και οι ακριβές τιμές του αμερικανικού υγροποιημένου αερίου, καθιστούν αναγκαία την αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης, και υπό αυτό το σκεπτικό ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε την επανέναρξη των ερευνών, ώστε να μπει η χώρα μας στον ενεργειακό χάρτη, όχι μόνο ως μεταφορικός κόμβος

Το επόμενο βήμα θα είναι η διαμόρφωση συνθηκών ώστε να υπάρξει συνεννόηση με την Τουρκία για την αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων που βρίσκονται σε περιοχές που η Άγκυρα αμφισβητεί. Αλλά αυτό είναι μακροπρόθεσμο και για την ώρα υπάρχει μόνο ένας άτυπος διάλογος μεταξύ προσωπικών απεσταλμένων που γίνεται αθόρυβα, αλλά και αναποτελεσματικά, αφού έως τώρα δεν υπάρχει κανένα σημείο σύγκλισης…

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα στην ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων) ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την σύσταση μίας ενιαίας εταιρείας η οποία και θα αναλάβει εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου, τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων αλλά και την εκπροσώπηση της ΔΕΠΑ στους διεθνείς αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου.

Μέχρι σήμερα έχει προχωρήσει το project για την περιοχή νότια της Κρήτης, όπου συνεργάζονται η γαλλική Total, η αμερικανική ExxonMobil και τα ΕΛΠΕ. Ίσως είναι και το πλέον προβληματικό σημείο με δεδομένο το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Τα υπόλοιπα σημεία ερευνών είναι τα εξής:

  1. Το Οικόπεδο 10 στον Κυπαρισσιακό κόλπο (3,420.6 τετρ.χλμ.) με αποκλειστικό μισθωτή τα Ελληνικά Πετρέλαια
  2. Το Οικόπεδο δυτικά της Κέρκυρας (που συμμετέχουν η Energean και τα Ελληνικά Πετρέλαια) έκτασης 2,422.1 τετρ.χλμ
  3. Την περιοχή Δυτικά της Κρήτης, έκτασης 20,058.4 τετρ.χλμ. όπου συμμετέχουν η Total Energies, η Exxon Mobil καα τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Να σημειωθεί ότι μεσο-μακροπρόθεσμα στο σχεδιασμό εντάσσονται και χερσαίες έρευνες που αφορούν τις περιοχές:

Αιτωλοακαρνανίας (Energean Oil & Gas)

Ιωαννίνων (Energean Oil & Gas)

Άρτας – Πρέβεζας (Ελληνικά Πετρέλαια)

Βορειοδυτικής Πελοποννήσου (Ελληνικά Πετρέλαια)

ενώ οι θαλάσσιες έρευνες αφορούν τις περιοχές:

Κατάκολου (Energean Oil & Gas)

Πατραϊκού Κόλπου (Ελληνικά Πετρέλαια, Edison)

Θρακικού Πελάγους (Calfrac well Services, Ελληνικά Πετρέλαια)

Δυτικά της Κρήτης (Total, Exxon Mobil, Ελληνικά Πετρέλαια)

Νοτιοδυτικά της Κρήτης (Total, Exxon Mobil, Ελληνικά Πετρέλαια)

Περιοχή 1 Βορειοδυτικά της Κέρκυρας (Ελληνικά Πετρέλαια)

Ιόνιο (Ελληνικά Πετρέλαια)

Σε βάθος πενταετίας

Σύμφωνα με γνώστες του θέματος, η δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος αποτελούν προς παρόν πεδία που μπορούμε να εκμεταλλευθούμε, έστω και σε βάθος 5ετίας, για να ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες για την εξαγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Επίσης ο κ.Μητσοτάκης αναμένεται να αναγγείλει την ολοκλήρωση της διαδικασίας της απορρόφησης της ΔΕΠΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΡΓΩΝ από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, κάτι που είχε σχεδιαστεί και ενσωματωθεί σε κυβερνητική νομοθετική ρύθμιση από το 2020.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, για την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας θα έπρεπε το ΤΑΙΠΕΔ, όπου ανήκει η ΔΕΠΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΡΓΩΝ, να μεταβιβάσει το 65% της ΔΕΠΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΡΓΩΝ στην ΕΔΕΥ και στη συνέχεια η τελευταία να προχωρήσει στην απόκτηση του ποσοστού των Ελληνικών Πετρελαίων (35%) στη δημόσια επιχείρηση αερίου.

Τα ίδια κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν στο Vradini.gr ότι αυτή η διαδικασία βρίσκεται κοντά στο τελικό στάδιο και κατ΄αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μία ενιαία εταιρεία που θα κατέχει εκτός από τα δικαιώματα έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και τις συμμετοχές, της ΔΕΠΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΡΓΩΝ στις κοινοπραξίες με ξένες εταιρείες για τους διεθνείς αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου. Πρόκειται για τα έργα του ελληνοβουλγαρικού αγωγού (IGB), του EastMed και του ελληνοιταλικού (IGI) στα οποία εταίρος είναι η Edison.

Όπως εξηγούν έμπειρα πρώην κυβερνητικά στελέχη στα ενεργειακά επί κυβερνήσεως Σαμαρά, η απορρόφηση της ΔΕΠΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΡΓΩΝ από την ΕΔΕΥ, θα ισχυροποιήσει την Ελλάδα αφού θα της επιτρέψει να χαράξει μία ενιαία εθνική στρατηγική στους τομείς της αξιοποίησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου αλλά και της ανάπτυξης αγωγών που θα μεταφέρουν ποσότητες του καυσίμου προς τη χώρα μας αλλά και σε περιοχές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στις σημερινές ανακοινώσεις επίσης θα περιλαμβάνονται και τροποποιήσεις της αδειοδοτικής νομοθεσίας για τα ερευνητικά προγράμματα των επενδυτών, που θα αποσκοπούν στην ταχύτερη περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Τέλος αναμένεται με ενδιαφέρον και η αναφορά του πρωθυπουργού στον τρόπο με τον οποίο το Κράτος θα συνδράμει τις εταιρείες ώστε να προχωρήσουν στις σεισμικές έρευνες, ενδεχομένως με επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης περιβαλλοντικών μελετών σε υπάρχουσες παραχωρήσεις και μείωση του χρονικού ορίου θετικής γνωμοδότησης από τις τοπικές κοινωνίες.

Τον κ. Μητσοτάκη σήμερα αναμένεται να πλαισιώνουν ο υπουργός ΠΕΝ Κ. Σκρέκας, η γεν. γραμματέας Ενέργειας Αλ. Σδούκου ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ Αρ. Στεφάτος και ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ Α. Σιάμισης.

Δείτε επίσης