Πολιτική

Ζητήματα του Δικαίου της Θάλασσας συζήτησε ο Νίκος Δένδιας στην Ιαπωνία

Κάλεσε στην Αθήνα τον Ιάπωνα πρωθυπουργό

Ζητήματα του Δικαίου της Θάλασσας συζήτησε ο Νίκος Δένδιας στην Ιαπωνία
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Θέματα διεθνούς δικαίου και ειδικότερα του δικαίου της θάλασσας συζήτησε ο Νίκος Δένδιας με τον Ιάπωνα ομόλογό τουΓιοσίμασα Χαγιάσι στο πλαίσιο της επίσκεψή του στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου την οποία χαρατήρισε εξαιρετικά επιτυχημένη.

«Είχα την ευκαιρία μακράς ανταλλαγής απόψεων με τον Ιάπωνα ομόλογό μου, Yoshimasa Hayashi, μετά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες εδώ και λίγες μέρες, στη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών ΝΑΤΟ. Κατ’ αρχάς, για την Ουκρανία, όπου επέδειξε και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελληνική ομογένεια στην Μαριούπολη και την Οδησσό. Αναλύσαμε τις ευρύτερες συνέπειες της ρωσικής εισβολής».

Και πρόσθεσε: «Αλλά είχαμε και την ευκαιρία να μιλήσουμε για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, για τη συνεργασία που έχουμε καθιερώσει, για τη συνεργασία μεταξύ των δύο Υπουργείων Εξωτερικών σχετικά με την ανάλυση θεμάτων για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, την UNCLOS. Και από εκεί και πέρα, τις διμερείς μας σχέσεις και τη δυνατότητα ανάπτυξής τους στο προσεχές μέλλον. Είχα, επίσης, την ευκαιρία να του διαβιβάσω πρόσκληση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Ιάπωνα Πρωθυπουργό να επισκεφθεί την Αθήνα».

Ερωτηθείς για το Δίκαιο της Θάλασσας, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, απάντησε: «Η Ιαπωνία είναι μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα περίπτωση. Είναι μία νησιωτική χώρα, μία χώρα η οποία έχει υπογράψει την UNCLOS, μία χώρα η οποία ανήκει στην Ομάδα Χωρών Φίλων της UNCLOS, και κάτι που, ίσως, θα διαφεύγει της προσοχής της ελληνικής κοινωνίας: ότι η Ιαπωνία είναι μία χώρα, η οποία επίσης υπέγραψε το 1923 τη Συνθήκη της Λωζάννης. Yπ’ αυτή την έννοια, λοιπόν, είναι μία χώρα που, αν λάβει κανείς υπόψη το πολύ μεγάλο μέγεθός της, είναι απαραίτητος συνομιλητής στα θέματα του Δικαίου της Θάλασσας, στα θέματα της σταθερότητας και στην καταπολέμηση του αναθεωρητισμού, δηλαδή στην προσήλωση στις Συνθήκες και τα σύνορα που οι Συνθήκες αυτές καθορίζουν».

Και κατέληξε «Αυτός είναι ο κοινός μας τόπος, όταν και οι δύο καταδικάζουμε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αλλά, αυτός είναι ο κοινός μας τόπος και όταν συζητάμε για την παγκόσμια σταθερότητα»

Δείτε επίσης