Πολιτική

«Κλειδώνουν» οι αποφάσεις για τον κατώτατο μισθό, πότε αναμένονται οι ανακοινώσεις

Συνάντηση Μητσοτάκη - Χατζηδάκη στο Μαξίμου - «Είμαστε πολύ κοντά σε ανακοινώσεις», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κάνοντας λόγο για... «γενναία αύξηση» - Ποιοι παράγοντες θα κρίνουν τις εξελίξεις

«Κλειδώνουν» οι αποφάσεις για τον κατώτατο μισθό, πότε αναμένονται οι ανακοινώσεις
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Για τις 29 Απριλίου «κλειδώνουν», όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι ανακοινώσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ σήμερα, Τετάρτη θα βρεθεί στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αναφορικά με τις σχετικές προτάσεις.

Ο κ. Χατζηδάκης θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τη διαβούλευση και την πρόταση του ΚΕΠΕ για το πόσο μπορεί να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, με την κυβέρνηση να είναι σχεδόν έτοιμη για τις οριστικές ανακοινώσεις.

Η συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τον κ. Μητσοτάκη θα γίνει στις 12:30. «Είμαστε πάρα πολύ κοντά στις ανακοινώσεις, θα πρόκειται για μια ουσιαστική και γενναία ενίσχυση του εισοδήματος», είπε μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΙ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αλλά δεν αναφέρθηκε στο ύψος της αύξησης από την 1η Μαΐου.

Οι δύο παράγοντες που θα κρίνουν την αύξηση

Ο πρώτος έχει να κάνει με τις αντοχές της οικονομίας και των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων. Οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι θα πρέπει η όποια αύξηση δοθεί να είναι στα όρια των δυνατοτήτων της οικονομίας, έτσι ώστε να μην βρεθούν οι επιχειρήσεων σε δυσχερή θέση. Σημειώνουν επίσης, ότι στην συντριπτική πλειοψηφία, οι αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό, είναι εργαζόμενοι σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και όχι σε μεγάλες ελληνικές ή πολυεθνικές.

Οι τελευταίες, σημειώνουν, απασχολούν ιδιαίτερα εξειδικευμένο προσωπικό που δεν αμείβεται με τον κατώτατο μισθό.

H άλλη παράμετρος έχει να κάνει με την ανάγκη να στηριχθούν οι εργαζόμενοι με χαμηλά εισοδήματα που ανήκουν στην αποκαλούμενη κοινωνική ομάδα των ευάλωτων νοικοκυριών που αναμφίβολα πλήττονται περισσότερο από τον υψηλό πληθωρισμό.

Πάνω σε αυτούς τους δύο άξονες επιχειρεί να ισορροπήσει η κυβέρνηση, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις εισηγήσεις των αρμοδίων φορέων. Την Παρασκευή το ΚΕΠΕ παρέδωσε στον υπουργό Εργασίας το πόρισμα του διαλόγου που προηγήθηκε με τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς.

Φορείς εργοδοτών και εργαζομένων έχουν θέσεις που απέχουν και μάλιστα σημαντικά μεταξύ τους, αναφορικά με το ύψος του κατώτατου μισθού. Σε αυξήσεις 3% ή 4%, κατ' ανώτατο όριο, φαίνεται να επιμένουν οι ισχυρές εργοδοτικές οργανώσεις, όπως για παράδειγμα ΣΕΒ και ΣΕΤΕ, ενώ οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων διατυπώνουν επιφυλάξεις για τις επιπτώσεις του εργατικού κόστους στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους.

Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ επιμένει στην επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ από τα 663 ευρώ -γεγονός που αντιστοιχεί σε αύξηση περίπου 13%- δηλαδή η «διαφορά» μεταξύ των δύο πλευρών αγγίζει το 10%.

Η Τράπεζα της Ελλάδος διατυπώνει την πλέον συγκρατημένη πρόταση με επιπλέον αυξήσεις από 2,7% έως 3,4%, επικαλούμενη την «αυξημένη αβεβαιότητα λόγω των διεθνών τιμών της ενέργειας, την αύξηση του πληθωρισμού και την πολεμική κρίση στην Ουκρανία».

Δείτε επίσης