Πολιτική

Γ. Πλακιωτάκης: «Περισσότερα από 700 κρουαζιερόπλοια αναμένονται το 2022 στις ελληνικές θάλασσες»

Περισσότερα από 700 κρουαζιερόπλοια αναμένονται το 2022 στις ελληνικές θάλασσες, δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης

Γ. Πλακιωτάκης: «Περισσότερα από 700 κρουαζιερόπλοια αναμένονται το 2022 στις ελληνικές θάλασσες»
Αρθρογράφος: Γιάννης Χαλκιαδάκης
Από Γιάννης Χαλκιαδάκης

Για μία οικονομικά ανοδική χρονιά, το 2022 στον κλάδο της κρουαζιέρας, ενισχύοντας σημαντικά τις τοπικές οικονομίες και συμβάλλοντας παράλληλα στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος, αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννης Πλακιωτάκης, κατά τα εγκαίνια του προγράμματος κρουαζιέρων από το λιμάνι του Λαυρίου για το 2022 με το κρουαζιερόπλοιο Celestyal Olympia.

Την εκδήλωση τίμησαν η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, ο γενικός διευθυντής Επιχειρήσεων της Celestyal Cruises και πρόεδρος της ΕΕΚΦΝ Γεώργιος Κουμπενάς, η πρόεδρος του ΟΛΛ Ιωάννα Κουλουβράκη, ο διευθύνων σύμβουλος Γεώργιος Βακόνδιος, ο γενικός γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής και Επενδυτικής Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Αττικής Νίκος Πέππας, και ο δήμαρχος Λαυρίου Δημήτριος Λουκάς.

«Ξεπερνούν τα 700 τα κρουαζιερόπλοια που αναμένεται να βρεθούν στις ελληνικές θάλασσες το 2022», είπε ο κ. Πλακιωτάκης κατά την τοποθέτησή του, λέγοντας ότι: «Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, υπερβαίνουν τα 700 τα κρουαζιερόπλοια, που θα βρεθούν στο Αιγαίο. Από αυτά τα 570 και πλέον θα κάνουν homeporting, στην Ελλάδα, ενώ τα υπόλοιπα θα είναι transit».

«Το 2022», πρόσθεσε, «θα είναι μία οικονομικά ανοδική χρονιά για τον κλάδο της κρουαζιέρας η οποία θα ενισχύσει σημαντικά τις τοπικές οικονομίες συμβάλλοντας παράλληλα στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος».

Συνεχίζοντας, επισήμανε ότι «στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σε συνεργασία και με το Υπουργείο Τουρισμού, έχουμε λάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να διασφαλίσουμε την ομαλή επανεκκίνηση της αγοράς προωθώντας ταυτόχρονα σημαντικές παρεμβάσεις σε επίπεδο έργων υποδομής και της κρουαζιέρας αλλά και του yachting στην πατρίδα μας.

Για να καταλήξει: «Σε μία περίοδο διεθνών κρίσεων και ανακατατάξεων, η Ελλάδα αποτελεί τον απόλυτα ασφαλή προορισμό. Έναν διεθνή προορισμό με εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες και βέβαια την μοναδική η πατροπαράδοτη ελληνική φιλοξενία».

Σχετικά με το λιμάνι του Λαυρίου, ο πουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σημείωσε ότι «βρίσκεται και αυτό σε μια φάση μετεξέλιξης και εκσυγχρονισμού. Πλέον, βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την κατασκευή των πέντε πλωτών προβλητών φιλοξενίας σκαφών αναψυχής με 192 νέες θέσεις ελλιμενισμού σε ένα ιδιαίτερο γεωγραφικό σημείο με μεγάλη ζήτηση».

Παίρνοντας τον λόγο, η κ. Ζαχαράκη δήλωσε στο χαιρετισμό της: «Η ελληνική κρουαζιέρα είναι φέτος σαφέστατα σε τροχιά υπέρβασης όχι μόνο των συνεπειών της κρίσης αλλά και των πιο αισιόδοξων προβλέψεων που υπήρχαν πριν την πανδημία.

Σε πολλά λιμάνια έχουμε υψηλότερες επιδόσεις ακόμα και από το 2019, το έτος ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό. Στο Λαύριο φέτος θα έχουμε τουλάχιστον 60 αναχωρήσεις κρουαζιερόπλοιων με 70.000 επιβάτες. Το Λαύριο ειδικά μπορεί να αποτελέσει τον πλέον κομβικό κρίκο στη σύνδεση της ηπειρωτικής με τη νησιωτική Ελλάδα.

Είναι το λιμάνι που βρίσκεται γεωγραφικά πιο κοντά από οποιοδήποτε άλλο στα νησιά των Κυκλάδων και αποτελεί ένα βασικό μοχλό αποσυμφόρησης του μεγάλου λιμανιού στον Πειραιά. Ειδικά για ταξιδιώτες που επιλέγουν την αυξανόμενη τάση του island hopping, αποτελεί ιδανική επιλογή».

Δείτε επίσης