Πολιτική

Η Τήλος έγινε το νησί με το μεγαλύτερο ποσοστό ανακύκλωσης παγκοσμίως, δήλωσε ο Κώστας Σκρέκας

Όσα ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Η Τήλος έγινε το νησί με το μεγαλύτερο ποσοστό ανακύκλωσης παγκοσμίως, δήλωσε ο Κώστας Σκρέκας
Αρθρογράφος: Γιάννης Χαλκιαδάκης
Από Γιάννης Χαλκιαδάκης

Την πεποίθηση ότι η Τήλος, κατάφερε να γίνει το νησί με το μεγαλύτερο ποσοστό ανακύκλωσης παγκοσμίως, εξέφρασε ο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μαζί με τον υπουργό επικρατείας 'Ακη Σκέρτσο, στη παρουσίαση του πρωτοποριακού προγράμματος "Just Go Zero", του CEO και ιδρυτή της Polygreen, Θανάση Πολυχρονόπουλου, στο ακριτικό νησί.

Όλα ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2021, όταν μοιράστηκαν τσάντες και δοχεία σε όλους τους κατοίκους, οι οποίοι άρχισαν να χωρίζουν τα απορρίμματά τους σε ανακυκλώσιμα, βιοαπόβλητα και μη ανακυκλώσιμα.

Πλέον, τα απορρίμματα συλλέγονται τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα από το κάθε σπίτι, με φορτηγά της εταιρείας και καταλήγουν στο "3Κ", τη σύγχρονη μονάδα ολιστικής διαχείρισης αποβλήτων Polygreen, όπου γίνεται η διαλογή σε εικοσιπέντε ρεύματα, ανακυκλώνονται ή επαναχρησιμοποιούνται, ενώ ένα πολύ μικρό ποσοστό καταλήγει σε επεξεργασία για ενεργειακή αξιοποίηση.

Σύμφωνα με το πιλοτικό πρόγραμμα, η Τήλος πρόκειται να μετατραπεί στο πρώτο «πράσινο» νησί παγκοσμίως, με μηδενικά οικιακά απορρίμματα, ενώ ήδη έχει καταφέρει να ανακυκλώνει σε ποσοστό 86%.

Ωστόσο, σημαντικό ρόλο παίζει η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, η οποία ενημερώθηκε σωστά από τα στελέχη της Polygreen και κατά πλειοψηφία αγκάλιασε το πρωτοποριακό εγχείρημα, που αναμένεται σύντομα να φθάσει σε ποσοστά ανακύκλωσης άνω του 90%.

Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Σκρέκας, σημείωσε πως για μια ακόμα φορά, το πανέμορφο νησί της Τήλου πρωτοπορεί και μας δείχνει το δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης, αναφέροντας ότι: «Μπορεί επίσης να αποτελέσει ένα φωτεινό παράδειγμα στην ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων για το σύνολο των μικρών νησιών της χώρας μας, τα οποία αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της απόστασης με την ηπειρωτική χώρα και την επιβάρυνση που δέχονται από τις τουριστικές ροές το καλοκαίρι.

Με το πρόγραμμα αυτό, κάνουμε ένα ακόμα βήμα για τη μετατροπή των ελληνικών νησιών σε κοιτίδες βιώσιμης ανάπτυξης και καινοτομίας, αλλά και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

Στην τοποθέτησή του, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, αφού μετέφερε την αμέριστη στήριξη του πρωθυπουργού, απευθύνθηκε προς τους κατοίκους του νησιού λέγοντας: «Αυτό που έχετε πετύχει είναι μοναδικό για όλη την Ελλάδα, προς όλη την Ευρώπη και όλο τον κόσμο, και έχει προκύψει σε τοπικό επίπεδο με τη συνεργασία της τοπικής κοινωνίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού τομέα».

Για να συμπληρώσει ότι: «Πρέπει όλοι να μπούμε σε ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα που υπηρετεί στόχους της κυκλικής οικονομίας. Δεν είμαστε ιδιοκτήτες στο περιβάλλον. Είμαστε περαστικοί», προσθέτοντας: «Αυτό που μετράει είναι να δημιουργήσουμε μία αυτοδύναμη Ελλάδα που στρώνει το δρόμο για τις επόμενες γενιές».

Μάλιστα απαντώντας σε αντίστοιχη ερώτηση του «Vradini.gr», στο περιθώριο της εκδήλωσης, επισήμανε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να στηρίξει τα μικρά νησιά και τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να μπορέσουν να ξεπεράσουν τα σημερινά εξωγενή προβλήματα.

Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο επίτροπος Περιβάλλοντος Ωκεανών και Αλιείας, Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, αφού χαρακτήρισε το πρόγραμμα ως ένα μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, εξήρε τις προσπάθειες του ελληνικού νησιού, επεσημαίνοντας τη στήριξη της ΕΕ σε ζητήματα κυκλικής οικονομίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι πολλοί θα μιμηθούν το παράδειγμα του ακριτικού νησιού.

Νωρίτερα, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, καταφανώς συγκινημένος μια και η Τήλος είναι το νησί του, είπε: «Γιορτάζουμε την ικανότητά μας να βάζουμε στόχους και να τους πετυχαίνουμε. Η Τήλος αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα με το καλύτερο ποσοστό ανακύκλωσης στην Ευρώπη.

Η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων υπήρξε άριστη, αλλά η επιτυχία, ο πιο κρίσιμος παράγοντας, ήταν οι πολίτες. Ο ικανότερος παίκτης ενός πολύ καλού σχεδίου, ήταν και παραμένουν για το μέλλον οι δημότες του νησιού, που λειτούργησαν με υπευθυνότητα και σοβαρότητα», προσθέτοντας: «Η μακρά δημοσιονομική κρίση, η κλιματική αλλαγή, απέδειξε πόσο σημαντικό είναι να υπάρξει εξοικονόμηση περιβαλλοντικών πόρων».

Κατόπιν, η δήμαρχος της Τήλου Μαρία Αλειφέρη, υποστήριξε: «Η Τήλος πέτυχε να βγει απ' την αφάνεια, και με διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης έχει πετύχει να αποτελεί έναν ευδιάκριτο τουριστικό προορισμό. Πρωτοπορεί σε ΑΠΕ, περιβάλλον και μεταναστευτικό».

Για να συμπληρώσει ότι: «Αποδείξαμε ότι η πρωτοπορία δεν ξεκινάει από το κέντρο, αλλά από μικρά νησιά μας, τα οποία μπορούν να είναι παράδειγμα», ενώ έκανε λόγο για τη μνήμη του αείμνηστου δημάρχου, Τάσου Αλειφέρη, ο οποίος, όπως είπε, «έπεισε την τοπική κοινωνία ότι μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας. Με το πρόγραμμα Just Go Zero, αποδεικνύει η Τήλος ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο».

Ανεβαίνοντας στο βήμα ο CEO και ιδρυτής της Polygreen, Θανάσης Πολυχρονόπουλος, τόνισε ότι: «όλα ξεκίνησαν από ένα όραμα: Βρισκόμαστε στις απαρχές ενός νέου πολιτισμού. Του πολιτισμού χωρίς απόβλητα. Και από το ακριτικό νησί της Τήλου, στόχος μας είναι να δώσουμε το στίγμα αυτού του νέου παγκόσμιου πολιτισμού. Τον πολιτισμό των νησιών του Νοτίου Αιγαίου».

Αφού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, εξήγησε ότι δε θα μπορούσε να υλοποιηθεί το εγχείρημα χωρίς τη συμβολή της δημάρχου και του περιφερειάρχη, ενώ οι μεγάλοι πρωταγωνιστές και ήρωες είναι οι κάτοικοι της Τήλου, αφιερώνοντας το όλο εγχείρημα στη μνήμη του Τάσου Αλειφέρη.

Ολοκληρώνοντας, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Απορριμμάτων του ΥΠΕΝ Μανώλης Γραφάκος. σημείωσε πως: «Ξεπεράσαμε τους Ευρωπαϊκούς στόχους ανακύκλωσης στην Τήλο», διευκρινίζοντας πως η δράση έχει μεγάλη σημασία για την ενίσχυση της χώρας να ξεφύγει από τις τελευταίες θέσεις στην ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία, ενώ χαρακτήρισε την Τήλο, ως ένα νησί με εμβληματικές «πράσινες» παρεμβάσεις.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι γίνονται σημαντικές προσπάθειες απομείωσης των προστίμων στο σύνολο της χώρας, ενώ έκανε γνωστό ότι μέχρι τις αρχές του 2023, θα έχουν ολοκληρωθεί οι δημοπρατήσεις των Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων για το σύνολο της χώρας.

Δείτε επίσης