Πολιτική

Μετά τις...ίσες αποστάσεις τώρα η ΕΕ εγκαλεί τον Ερντογάν για το παραλήρημα: Τον Μητσοτάκη τον αναγνωρίζει όλος ο κόσμος

Καθυστερημένη αντίδραση από την Κομισιόν, η οποία μετά το "ουδέν σχόλιο" για την πρωτοφανή πρόκληση Ερντογάν ενάντια στον Έλληνα πρωθυπουργό, τώρα εκπέμπει ηχηρό μήνυμα για "σεβασμό των γειτονικών χωρών"

Μετά τις...ίσες αποστάσεις τώρα η ΕΕ εγκαλεί τον Ερντογάν για το παραλήρημα: Τον Μητσοτάκη τον αναγνωρίζει όλος ο κόσμος
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Εγκαλεί τον Ερντογάν η ΕΕ , μετά τις ίσες αποστάσεις, για τις δηλώσεις του για τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με δήλωσή η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ντάνα Σπίναν, καλεί την Τουρκία σεβαστεί τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Ο σεβασμός μεταξύ γειτονικών χωρών και η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας αποτελούν τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία εντός της ΕΕ» ανέφερε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφορικά με τη φραστική επίθεση Ερντογάν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«O Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ο αρχηγός μιας κυβέρνησης κράτους-μέλους της ΕΕ, τον οποίο αναγνωρίζει όλος ο κόσμος. Όπως έχει επισημάνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε πολλές περιπτώσεις, η ΕΕ αναμένει από την Τουρκία να δεσμευτεί με εποικοδομητικό τρόπο με την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της και να κάνει βήματα αποκλιμάκωσης. Ο σεβασμός μεταξύ γειτονικών χωρών και η προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας αποτελούν τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης»., δηλωσε η Σπίναν.

Η νέα αυτή δήλωση της Κομισιόν ανεβάζει τους τόνους σε σχέση με εκείνη που προηγήθηκε, αφού το μεσημέρι της ίδιας ημέρας η εκπρόσωπος της Επιτροπής είχε αρκεστεί σε γενικολογίες, χωρίς να κατονομάσει την Τουρκία, με απλές αναφορές για καλή γειτονία και συνεργασία.

«Σε γενικές γραμμές προωθούμε και ενθαρρύνουμε την καλή συνεργασία μεταξύ ηγετών, ειδικότερα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, και ελπίζουμε ότι το θετικό κλίμα θα επανέλθει και θα αντικατοπτριστεί σε δηλώσεις και δράσεις στην περιοχή», είπε νωρίτερα η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η νέα πρόκληση Ερντογάν

Τα σχόλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκλήθηκαν από τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προχώρησε σε μια άνευ προηγουμένου διατύπωση όταν μιλούσε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή την ιστορική ομιλία του στο Κογκρέσο και την ανακοίνωση απόκτησης F-35 από την Ελλάδα, τη στιγμή που η Τουρκία είναι εκτός του προγράμματος του μαχητικού πέμπτης γενιάς.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι για εκείνον ο Μητσοτάκης «δεν υπάρχει πια» και διαμήνυσε ότι δεν σκοπεύει να ξανασυναντηθεί μαζί του.

Η απάντηση της Αθήνας, ήρθε από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος δήλωσε: «Η Αθήνα δεν θα πέσει στην παγίδα της όξυνσης που προσπαθεί να επιβάλει η Τουρκία. Εμείς αποφασίζουμε αν πρέπει να οξύνουμε την κατάσταση».

Δείτε επίσης