Πολιτική

Στην Κρήτη για διήμερη περιοδεία ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας

Ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μίλησε σε σύσκεψη εργαζομένων και αυτοαπασχολουμένων στον κλάδο του τουρισμού-επισιτισμού στο Ηράκλειο

Στην Κρήτη για διήμερη περιοδεία ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Ο Δ. Κουτσούμπας στην εισηγητική του παρέμβαση σημείωσε ότι "οι μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις ανήκουν ή συνδέονται με ισχυρούς ομίλους που δραστηριοποιούνται ταυτόχρονα και στους κλάδους της ναυτιλίας, των κατασκευών, της ενέργειας, της μεταποιητικής βιομηχανίας, της εμπορίας τροφίμων, των πετρελαιοειδών, των μεταφορών, καθώς και στο χρηματοπιστωτικό τομέα».

Πρόσθεσε ότι «σε ένα τέτοιο τομέα η αστική τάξη της χώρας στήριζε πάντα, τα τελευταία τουλάχιστον 25 χρόνια και στηρίζει και σήμερα τις προσδοκίες της για ανάκαμψη της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας».

Τόνισε ότι «το "τουριστικό θαύμα" που παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ και όλες τις κυβερνήσεις από το 2013 ως σήμερα, με μια μικρή εξαίρεση τα δυο προηγούμενα χρόνια της πανδημίας, μόνο θαύμα δεν ήταν για τους εργαζόμενους, αλλά και για τους αυτοαπασχολούμενους, τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις στον τουρισμό».

Όπως εξήγησε οι τεράστιοι ρυθμοί ανάπτυξης «κρύβουν από πίσω πάντα μια τεράστια αύξηση της εκμετάλλευσης που είναι αναγκαία προϋπόθεση σε όλους τους κλάδους της οικονομίας».

Επισήμανε ότι ο τουρισμός επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες, πέραν της επιλογής της χώρας ως τουριστικού προορισμού, ανέφερε ως παράδειγμα τις περσινές φωτιές στην Εύβοια και αλλού και τόνισε ότι σε περίπτωση αναποδιάς, είναι εκτεθειμένοι οι εργαζόμενοι και «όχι οι μεγαλοξενοδόχοι οι οποίοι έχουν δεκάδες επενδύσεις σε εξέλιξη, άλλες επιχειρήσεις εδώ στη χώρα ή αλλού και θα συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, με αβάντες που δεν έχουν ούτε οι μικρομεσαίοι, ούτε βέβαια οι εργαζόμενοι που εξαρτώνται από το μισθό τους και μόνο».

Αναφερόμενος στην παρούσα συγκυρία με τον πόλεμο, σημείωσε ότι οι ιδιοκτήτες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων «κυριολεκτικά έτριβαν τα χέρια τους» με τις πολεμικές και άλλες πολιτικές ή στρατιωτικές κρίσεις σε ανταγωνίστριες τουριστικά χώρες και προσέθεσε:

«Δείτε πώς αντιμετώπισαν τους Σύρους και Αφγανούς πρόσφυγες και πώς αντιμετωπίζουν τώρα τους πρόσφυγες από την Ουκρανία που είναι περισσότερο εξειδικευμένοι εργαζόμενοι. Ήδη έχουν φτιάξει δουλεμπορικό δίκτυο για την εκμετάλλευσή τους σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες σε όλες τις μεγάλες τουριστικές περιοχές. Αντιμετωπίζουν τον πόλεμο, που όλοι τους συνολικά έχουν προετοιμάσει, ως ευκαιρία για αναβάθμιση της θέσης τους, της κερδοφορίας τους στο πλαίσιο του λυσσασμένου ανταγωνισμού τους».

Τόνισε ότι το ΚΚΕ «στήριξε και στηρίζει όλα τα διαχρονικά αλλά και τα επείγοντα αιτήματα των εργαζομένων του κλάδου για αυξήσεις στους μισθούς, υπογραφή ΣΣΕ, αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και διαμονής με ευθύνη της μεγαλοεργοδοσίας, κυβέρνησης, Δήμων και Περιφερειών, μέτρα υγείας και ασφάλειας».

«Επειδή για το ΚΚΕ ο τουρισμός είναι ανθρώπινη ανάγκη, θεωρούμε ότι έπρεπε να είναι καθολικό λαϊκό δικαίωμα μιας και έχει άμεση σχέση με την αναπλήρωση της εργατικής δύναμης και όχι να είναι εμπόρευμα και μάλιστα πανάκριβο» πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι τέτοιου είδους δικαιώματα «είχαν κατακτήσει παλιά οι εργαζόμενοι στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες όπου η μείωση του χρόνου εργασίας, η εξασφάλιση των δωρεάν διακοπών, η μείωση του συντάξιμου χρόνου εξασφαλίστηκαν από το σοσιαλιστικό σύστημα», ενώ «στις καπιταλιστικές κοινωνίες, όπως και στη χώρα μας, αργότερα άρχισε να αναγνωρίζεται με κατακτήσεις των εργαζομένων σε ένα βαθμό ως αποτέλεσμα της επίδρασης του σοσιαλισμού, της σκληρής ταξικής πάλης και σύγκρουσης χωρίς όμως να κατοχυρωθεί ως υποχρεωτικό δικαίωμα και δωρεάν».

Αναφερόμενος στον κοινωνικό τουρισμό είπε, μεταξύ άλλων, ότι «χρειάζεται άμεσα, τώρα, να διευρυνθούν τα κριτήρια των δικαιούχων, αλλά κυρίως να δοθεί η δυνατότητα σε ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων να μπορέσουν να κάνουν διακοπές και αναψυχή. Πρέπει να αποτελέσει κι αυτό καθολικό αίτημα όχι μόνο των εργαζομένων του κλάδου, αλλά ολόκληρου του εργατικού-λαϊκού κινήματος».

«Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει τον τουρισμό και την αναψυχή ως αναπόσπαστο στοιχείο ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, της σοσιαλιστικής οικονομίας, στην οποία οι πλουτοπαραγωγικές πηγές θα είναι λαϊκή περιουσία.

Σ' αυτές τις συνθήκες η αναψυχή και η ξεκούραση θα αποτελούν κατοχυρωμένο δικαίωμα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων και όχι ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.

Πάρτε τη θέση σας δίπλα στους κομμουνιστές στα σωματεία, τους συλλόγους τους μαζικούς φορείς για να διεκδικήσουμε ανάσες ανακούφισης και να ανοίξουμε τον ελπιδοφόρο δρόμο για το λαό» κατέληξε στην εισηγητική του παρέμβαση ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δείτε επίσης