Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Αντδράσεις στην Κεντρική Επιτροπή για την επιλογή Σβίγκου

Έντονη αντιπαράθεση Τσίπρα-Πολάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Αντδράσεις στην Κεντρική Επιτροπή για την επιλογή Σβίγκου
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Την αντίθεσή τους, στην απόφαση του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, να προτείνει τη Ράνια Σβίγκου για τη θέση του γραμματέα του κόμματος, στη θέση του Δημήτρη Τζανακόπουλου, εξέφρασαν πολλά στελέχη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Oι αντιθετες φωνές στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής προκάλεσαν την… αντεπίθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, που απάντησε με έντονο ύφος στους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ αυτών που εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για την επιλογή Σβίγκου ήταν ο Παύλος Πολάκης, o oποίος φέρεται να υπενθύμισε ότι η Ράνια Σβίγκου ήταν ένα στέλεχος που στάθηκε απέναντι στη διεύρυνση του κόμματος και στην εισήγηση για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από την κομματική βάση.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε σε έντονο ύφος στον Παύλο Πολάκη, υποστηρίζοντας ότι δεν εκφράζει εκείνος, ούτε και κανένας άλλος το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το κόμμα συνολικά. Χαρακτηριστικά φέρεται να είπε στον Παύλο Πολάκη: «Δεν εκπροσωπείς εσύ τα 172.000 μέλη του κόμματος, ο εκφραστής των απόψεών μου είμαι εγώ».

Οι ενστάσεις όμως στην επιλογή της Ράνιας Σβίγκου ήταν πολλές, τόσο από τους λεγόμενους «προεδρικούς», όσο και από την «Ομπρέλα», μολονότι η νέα γραμματέας Ράνια Σβίγκου προέρχεται από τη συγκεκριμένη τάση.

Μάλιστα μέλη της “Ομπρέλας” δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν υπέρ της εκλογής γραμματέα και αναπληρωτή γραμματέα ήτοι σημαίνει ότι ψήφισαν λευκό και κατέθεσαν άλλες τέσσερις υποψηφιότητες εκτός πρότασης για την Πολιτική Γραμματεία με πρωτοβουλία του Θ. Δρίτσα για τους Μιχάλη Σαμπατακάκη, Νίκο Φίλη, Πάνο Λάμπρου και Αννέτα Καββαδία.

Ο κ. Δρίτσας υποστήριξε ότι η πρόταση του προέδρου δεν είναι αρκετά «συνθετική», με τον Αλέξη Τσίπρα να αντιτείνει ότι η όποια πρόταση στηρίχθηκε σε αντικειμενικά κριτήρια και απάντησε στο Θ. Δρίτσα ότι «έκανα μία πρόταση χωρίς να υπολογίζω τάσεις» και σημειώνοντας κατά τις πληροφορίες, πως αντί να βλέπω χαρούμενα πρόσωπα βλέπω πρόσωπα μέσα στη θλίψη να επαναλαμβάνουν τα ίδια και τα ίδια.

Εξελέγη Γραμματέας με 228 ψήφους η Ράνια Σβίγκου

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση Τσίπρα για γραμματέα και αναπληρωτή γραμματέα, για την Ράνια Σβίγκου και τον Γιώργο Βασιλειάδη αντίστοιχα, συγκεντρώνουν ποσοστό γύρω στο 77%, στην Κεντρική Επιτροπή

Στις εκλογές για Γραμματέα και αναπληρωτή Γραμματέα, καθώς και για τη νέα Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, ψήφισαν 299, έγκυρα ήταν τα 298 ψηφοδέλτια.

Η Ράνια Σβίγκου έλαβε 228 ψήφους. Λευκό «έριξαν» 70 ψηφοφόροι.

Η ομιλία Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε προτείνει τη Ράνια Σβίγκου για τη θέση της γραμματέως και τον Γιώργο Βασιλειάδη για τη θέση του αναπληρωτή γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι: «Ο γραμματέας και ο αναπληρωτής να μην είναι βουλευτές. Να δεσμευτούν ότι δεν θα είναι υποψήφιοι στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση διεκδικώντας το σταυρό. Να μείνουν στο κόμμα για να δουλέψουν αποκλειστικά για αυτό μέχρι τη λήξη της θητείας τους στο επόμενο συνέδριο, δηλαδή να μη συμμετέχουν στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα μετά τη νίκη μας στις επόμενες εκλογές».

Για τα συγκεκριμένα πρόσωπα είπε ότι «πρόκειται για δύο νέους ανθρώπους αλλά ταυτόχρονα δοκιμασμένους και μπαρουτοκαπνισμένους. Δυο ανθρώπους που γνωρίζω από παιδιά και μπορώ να εγγυηθώ προσωπικά για το ήθος τους, την εντιμότητά τους, την ανιδιοτέλεια και την προσήλωσή τους στη συλλογική μας προσπάθεια. Δυο συντρόφους που μπορούν να συμβολίσουν ως δίδυμο την ανανέωση, την ενότητα, την προοπτική για το κόμμα μας».

Δείτε επίσης