Πολιτική

Φόβοι για κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας σε Θράκη και Αιγαίο

Ο Ερντογάν θέλει να «θολώσει» την επίσκεψη στις ΗΠΑ

Φόβοι για κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας σε Θράκη και Αιγαίο
Αρθρογράφος: Κώστας Μελισσόπουλος
Από Κώστας Μελισσόπουλος

Προβοκάτσια στη Θράκη, εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού, ή θερμό επεισόδιο στον αέρα ή τη θάλασσα, αναμένουν στην κυβέρνηση, μετά την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και την πρωτοφανή επίθεση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μία επίθεση η οποία κατέδειξε τα αδιέξοδα του Τούρκου προέδρου, που βλέπει ότι υποχωρεί στις προτιμήσεις της Δύσης, η οποία μπορεί να μην απορρίπτει την Άγκυρα, αλλά στηρίζει την Αθήνα, όπως έδειξε η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, και η ενίσχυση του ελληνικού οπλοστασίου.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΒτΚ», ένα μεγάλο κλιμάκιο της ΕΥΠ «μετακόμισε» στη Θράκη, «για την αντιστοίχιση συμβάντων και πληροφοριών, προκειμένου να προβλεφθεί η προοπτική κλιμάκωσης», και έχει βάλει στο «μικροσκόπιο» όλες τις κινήσεις των «σεσημασμένων» ανθρώπων της Άγκυρας, και παράλληλα παρακολουθεί τις κινήσεις που λαμβάνουν χώρα στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Ήδη τα drones της Αστυνομίας και του Στρατού στη συνοριακή γραμμή του Έβρου, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καταγράψει κινήσεις που αφορούν προετοιμασίες για μαζική είσοδο μεταναστών στην Ελλάδα.

Πανέτοιμοι είναι και οι στρατιωτικοί σχηματισμοί στη Θράκη, όπου στην παραποτάμια συνοριακή οι περιπολίες είναι αυξημένες και η ετοιμότητα σε πολύ υψηλό βαθμό. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν πέσει στα χέρια των πρακτόρων της ΕΥΠ αυτοσχέδιοι χάρτες και σχέδια που προμηθεύουν Τούρκοι διακινητές στους μετανάστες, προκειμένου να αποφεύγουν τα «επικίνδυνα» σημεία όπου υπάρχουν ενέδρες και περίπολα του Στρατού, και πιθανότατα έχουν καταγραφεί από τουρκικά drones.

Κλιμάκιο της ΕΥΠ από την Αθήνα βρίσκεται και στη Σάμο, για να ενισχύσει τους υπάρχοντες «αρμούς ασφαλείας», όπου εξετάζουν την κατάσταση, και σε συνεργασία με το Λιμενικό, σχεδιάζεται η απάντηση στην πιθανή απόπειρα μαζικής εισόδου μεταναστών με πλοιάρια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι φυλάσσονται «διακριτικά αλλά άκρως αποτελεσματικά» ακτές που φέρονται ως υποψήφιες προς αποβίβαση μεταναστών, ενώ διαρκείς είναι οι περιπολίες πλωτών μέσων που συνεπικουρούνται και από σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο πραγματοποιεί τη μεγάλη άσκηση «Καταιγίδα» στο Αιγαίο.

Η κυβέρνηση θεωρεί την αυξανόμενη προκλητικότητα της Άγκυρας ως αποτέλεσμα της ενόχλησης των Τούρκων και προσωπικά του κ. Ερντογάν, μετά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, και κυρίως μετά τα όσα ελέχθησαν στο Κογκρέσο, αλλά και στη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν.

Στο υπουργείο Εξωτερικών –σύμφωνα με διπλωματικό παράγοντα– αναρωτιούνται εάν «η εξόφθαλμη κλιμάκωση συνιστά προετοιμασία του εδάφους για να επιχειρήσει ο Ερντογάν κάποιο επεκτατικό τετελεσμένο ή όχι».

Κατά τις ίδιες πηγές, ο Τούρκος πρόεδρος επί της ουσίας στρέφεται στις ΗΠΑ και όχι στην Αθήνα, με τις προκλήσεις και την επιθετικότητά του, αφού δείχνει στους Αμερικανούς ότι δεν θα διστάσει να προκαλέσει κρίση με την Ελλάδα εάν δεν πάρει αυτά που θέλει.

Πράγμα που σημαίνει πως η Άγκυρα έχει θορυβηθεί πάρα πολύ αφενός με την απόφαση των ΗΠΑ να ενισχύσουν την Ελλάδα με F-35, και αφετέρου από την αποδοχή που συνάντησε η αναφορά του πρωθυπουργού στην επιθετική πολιτική της Τουρκίας.

Όπως εξηγεί στη «ΒτΚ» παλαίμαχος πρέσβης, ο κ. Ερντογάν βλέπει την Ελλάδα, με τη μετριοπαθή αλλά αποφασιστική στάση της, να ανατρέπει τα δεδομένα που είχε δημιουργήσει η Άγκυρα αξιοποιώντας την προνομιακή θέση που της χάρισε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Κατά τον ίδιο, η επίσκεψη του Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, έφερε νέα δεδομένα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, αλλά έφερε και σε δυσχερή θέση την Τουρκία, η οποία μπήκε στο στόχαστρο του Κογκρέσου, το οποίο αποδέχθηκε ασμένως τις καταγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού.

Όλο το «πακέτο» του τουρκικού αναθεωρητισμού

Η Άγκυρα με την στάση της δείχνει ότι επιδιώκει παντοιοτρόπως να ξετυλίξει ξανά όλο το «πακέτο» των αναθεωρητικών της θέσεων, που έχουν να κάνουν με το FIR, τον Εθνικό Εναέριο Χώρο, τα Εθνικά Χωρικά Ύδατα, το παράνομο –κατά την Αθήνα– τουρκο- λιβυκό μνημόνιο, και το Μεταναστευτικό. Την ίδια στιγμή, το στρατιωτικό Επιτελείο βρίσκεται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα, αναμένοντας τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με κορυφαίους διπλωμάτες, ο Ταγίπ Ερντογάν προέβη σε αυτές τις παραληρηματικές δηλώσεις λόγω της ανάδειξης των ελληνικών θέσεων από τον πρωθυπουργό στις ΗΠΑ, αλλά και των τουρκικών προκλήσεων, με την παρουσίαση χαρτών με τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και τη «γαλάζια πατρίδα» που επικαλείται η Άγκυρα. Οι ίδιοι διπλωμάτες θεωρούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να δημιουργήσει μία στρατηγική αποτελεσματικής ανάσχεσης της τουρκικής επιθετικότητας, και θεωρούν ότι δεν πρέπει να έχουμε «ψευδαισθήσεις για τη στάση των ξένων απέναντι στην Τουρκία».

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι ο Ερντογάν αλλάζει εύκολα θέσεις εάν πάρει αυτά που θέλει, και θεωρούν ότι η στάση του Κογκρέσου ήταν αυτή που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής του Τούρκου προέδρου.

Πάντως, στο Υπ.Εξ. βρίσκονται σε εγρήγορση αναφορικά με τις προσθήκες της Τουρκίας «στο καλάθι του επεκτατισμού», όπως για παράδειγμα είναι η επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ (που δεν έχει απαντηθεί από την ελληνική πλευρά), και οι δηλώσεις Τσαβούσογλου και Ερντογάν, με τις οποίες η Άγκυρα δηλώνει ξεκάθαρα ότι θα άρει την αναγνώριση της ελληνικής κυριαρχίας στα μεγάλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου εάν δεν αποστρατικοποιηθούν. Και όπως λένε, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο τουρκικός επεκτατισμός έχει πραγματοποιήσει ποιοτικό άλμα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Υπ.Εξ. θεωρούν ότι η Άγκυρα πιέζει την Αθήνα για να την υποχρεώσει να διαπραγματευθεί διμερώς τα προβλήματα που δημιουργεί ο τουρκικός επεκτατισμός. Κάτι που δεν είναι μακριά από την αλήθεια, αλλά, όπως λένε διπλωματικοί παράγοντες, όταν οι Τούρκοι προσθέτουν επεκτατικές διεκδικήσεις και κλιμακώνουν τις επιθετικές πιέσεις τους, επειδή θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι απρόθυμη να διαπραγματευθεί μαζί τους ένα συμβιβασμό, τότε η διμερής προσέγγιση είναι χαμένος χρόνος. 

Δείτε επίσης