Πολιτική

Το Μαξίμου ανοίγει την προεκλογική περίοδο

Στις 7 Ιουλίου η κυβέρνηση θα γιορτάσει με άρωμα εκλογών τα τρία χρόνια στην εξουσία - Ψίθυροι για κάλπες στις 2 Οκτωβρίου

Το Μαξίμου ανοίγει την προεκλογική περίοδο
Αρθρογράφος: Μπέλλα Ειρήνη
Από Μπέλλα Ειρήνη

Κομβική ημερομηνία αποτελεί στο ημερολόγιο του Μεγάρου Μαξίμου η 7η Ιουλίου. Η κυβέρνηση συμπληρώνει τρία χρόνια στην εξουσία και το Μέγαρο Μαξίμου θα σημάνει την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Συνεργάτες του πρωθυπουργού επιμένουν ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν την άνοιξη του 2023, με επικρατέστερο μήνα το Μάρτιο, απορρίπτοντας τα σενάρια για κάλπες το φθινόπωρο. Ωστόσο, δικαιολογούν στη «Βραδυνή της Κυριακής» τον προεκλογικό πυρετό που σχεδιάζεται εξηγώντας ότι από τη στιγμή που συμπληρώνονται τρία χρόνια είναι φυσικό να εγκαινιάζεται η προεκλογική περίοδος. Aυτό το καλοκαίρι αναμένεται να έχει έντονο άρωμα εκλογών.

Η εντολή, κυρίως προς τους υπουργούς, είναι ότι δεν υπάρχει χρόνος για θερινή ραστώνη. Θα αρχίσουν περιοδείες κυβερνητικών στελεχών σε ολόκληρη τη χώρα, με βασική αποστολή την επικοινωνία του κυβερνητικού έργου. Κλιμάκια υπουργών, βουλευτών και κομματικών στελεχών θα πραγματοποιούν επισκέψεις στην περιφέρεια, σε ένα κύκλο εξωστρέφειας που θα ολοκληρωθεί αρχές Σεπτεμβρίου, λίγο πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η απευθείας συνομιλία με τους πολίτες είναι ένα από τα βασικά στοιχήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη και ένα μεγάλο μέρος του θα το υλοποιήσει και ο ίδιος, δείχνοντας όλους τους τομείς στους οποίους η κυβέρνησή του έκανε πράξη τα όσα δεσμεύτηκε. Αυτή θα είναι και η βασική τακτική που θα ακολουθήσει στο δρόμο προς τις εκλογές. Άλλωστε, το κυρίαρχο δίλημμα αναμένεται να παγιωθεί στο «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» με τη σύγκριση των πεπραγμένων των δύο πολιτικών ηγετών. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός θα πυκνώσει τις στοχευμένες επισκέψεις του σε συγκεκριμένες Περιφέρειες, συνδυάζοντάς τες με κάποια κυβερνητική πρωτοβουλία ή ένα νέο έργο. Ένας άλλος παράγοντας επιλογής των περιοχών που θα επισκεφτεί είναι οι δημοσκοπικές επιδόσεις της Νέας Δημοκρατίας. Μεσσηνία και Ροδόπη είναι στην πρωθυπουργική ατζέντα για τα επόμενα ταξίδια του.

10 Ιουνίου ο Σολτς στην Ελλάδα

Το άλλο μεγάλο ζήτημα του καλοκαιριού που απασχολεί τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι η κλιμάκωση της προκλητικότητας της Τουρκίας. H οδός της διεθνοποίησης της επιθετικής ρητορικής της Άγκυρας, στην οποία επιμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποδίδει καρπούς. Γαλλία, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζουν την Ελλάδα, ενώ αλλαγή πλεύσης πραγματοποίησε και η Γερμανία τα τελευταία εικοσιτετράωρα εγκαταλείποντας την οδό των ίσων αποστάσεων.

Το νέο αέρα που πνέει μεταξύ Βερολίνου – Αθήνας θα επισφραγίσει και η επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 10 Ιουνίου, ο οποίος θα παρακαθήσει, έπειτα από πρόσκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε δείπνο στο πλαίσιο της Συνόδου της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP). Εκεί θα βρίσκονται οι πολιτικοί ηγέτες των χωρών των Βαλκανίων, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Για άλλη μία φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να προβάλει τα εθνικά μας ζητήματα, να συσφίγξει περεταίρω τις σχέσεις του με το Βερολίνο και να εξηγήσει λεπτομερώς τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο. Πάντως, την Τετάρτη θα βρεθεί στην Αθήνα και η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, που θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Την επομένη η κ. Μπέρμποκ θα μεταβεί στην Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εντείνοντας τα σενάρια ότι ίσως έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο εκτόνωσης της όξυνσης.

Στα επόμενα βήματα που θα προβεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν συνεχιστούν οι προκλήσεις από την Άγκυρα, είναι να απαιτήσει στα συμπεράσματα της επόμενης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., που θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες, να συμπεριληφθεί καταδίκη σε βάρος της.

Το επόμενο κρίσιμο ραντεβού είναι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη, 28-30 Ιουνίου. Θα παρευρεθεί και ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, οπότε αναμένεται με ενδιαφέρον αν η ελληνοτουρκική διαμάχη μεταφερθεί και εκεί.

«Ή βιβλιοθήκες ή βαριοπούλες»

Πολλαπλά μηνύματα έστειλε ο πωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες το απόγευμα, ανοίγοντας τις εργασίες του 13ου Συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ, τόσο στο εσωτερικό μέτωπο, εξαπολύοντας «πυρά» προς τον Αλέξη Τσίπρα, όσο και στο εξωτερικό μέτωπο απαντώντας στην Άγκυρα.

«Δεν ανοίγουμε διάλογο με το ανιστόρητο, το παράνομο και το παράλογο», επισήμανε ο πρωθυπουργός εξηγώντας πως η Άγκυρα «τα βάζει με την Ιστορία και το Διεθνές Δίκαιο». Ωστόσο, διευκρίνισε ότι κάθε επιθετικό τους βήμα μετατρέπεται σε ένα ακόμα βήμα της δικής τους υποχώρησης προς το περιθώριο και τη διεθνή απομόνωση. Παρ’ όλα αυτά, υπογράμμισε ότι «Κρατάμε τις πόρτες μας κλειστές σε προκλήσεις, αλλά πάντα ανοιχτές σε συζητήσεις», ενώ, παράλληλα, ευχήθηκε μαζί με το όνομά τους, να αλλάξουν και τη λογική τους. Άφησε, ακόμη, αιχμές και για τη θέση της χώρας επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Στρεφόμενος προς τους νέους σε μία περίοδο αναστάτωσης στα πανεπιστήμια, υπεραμύνθηκε του νέου νομοσχεδίου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καταλήγοντας: «Το δίλημμα σήμερα είναι: Ή με τις βιβλιοθήκες ή με τις βαριοπούλες». Για να προσθέσει: «Ο νόμος δεν θα σταματά στις πύλες των ΑΕΙ, σύντομα η Πανεπιστημιακή Αστυνομία θα είναι εκεί».

Αλλά και στις γκρίνιες που ακούγονταν και στο εσωτερικό της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ, για το νέο τρόπο εκλογής των φοιτητικών εκπροσώπων μέσω ενιαίου ψηφοδελτίου, απάντησε καθησυχάζοντας τα πνεύματα. Κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για λαϊκισμό και προπαγάνδα, επισήμανε ότι δεν καταργούνται οι φοιτητικές παρατάξεις, καθώς ο συνδικαλισμός προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Εξήρε, μάλιστα, το ρόλο των νέων του κόμματος ζητώντας τους να είναι σε συνεχή επαγρύπνηση, και να γίνουν προάγγελοι της νέας εκλογικής νίκης της Ν.Δ.».

Δείτε επίσης