Πολιτική

Μητσοτάκης: «Θα ενημερώσω όλους τους ηγέτες στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης για τις τουρκικές προκλήσεις»

Νέο μήνυμα στην Τουρκία έστειλε σε πρωινή συνέντευξή του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την ώρα που η Άγκυρα συνεχίζει το κρεσέντο προκλήσεων

Μητσοτάκης: «Θα ενημερώσω όλους τους ηγέτες στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης για τις τουρκικές προκλήσεις»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η σημερινή Σύνοδος Κορυφής, στο πλαίσιο της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (SEECP), είναι η επανεκκίνηση -με πιο εντατικούς ρυθμούς- της προσπάθειας να «αγκυροβολήσουν» οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στο ασφαλές λιμάνι της Ευρώπης, όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο δημοτικό ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης fm100, και σημείωσε πως «η Ελλάδα επανέρχεται δυναμικά στη νοτιοανατολική Ευρώπη».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ήταν επιλογή του να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη η Σύνοδος Κορυφής και έχει τη χαρά και την τιμή να παραβρεθούν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, τον οποίο προσκάλεσε προσωπικά προκειμένου να παραστεί.

«Για να σηματοδοτήσουμε με αυτόν τον τρόπο τη μεγάλη σημασία που αποδίδουμε ειδικά στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, και να επιχειρήσουμε να επανεκκινήσουμε, με πιο εντατικούς ρυθμούς, την προσπάθεια να αγκυροβολήσουν αυτές οι χώρες στο ασφαλές λιμάνι της Ευρώπης«, πρόσθεσε.

«Θα είναι μια ευκαιρία να συζητήσουμε συνολικά τις προκλήσεις για την ευρύτερη περιοχή μας, να δούμε τους καλύτερους τρόπους για να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω και τους ομολόγους μου για την τουρκική προκλητικότητα όπως αυτή εκδηλώνεται τις τελευταίες εβδομάδες», ωστόσο παρατήρησε πως «σε καμία περίπτωση η Σύνοδος αυτή δεν έχει ως κύριο αντικείμενο την Τουρκία».

«Το ενδιαφέρον μας στρέφεται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στον ηγετικό ρόλο στον οποίο μπορεί να παίξει η Ελλάδα, η Βόρεια Ελλάδα και ειδικά η Θεσσαλονίκη, ως πύλη εισόδου για προϊόντα, για ενέργεια. Επανέρχεται η Ελλάδα δυναμικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και, φυσικά, πρωταγωνιστές σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια θα είναι οι επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος».

Η ολοκλήρωση των έργων υποδομής στη Θεσσαλονίκη
Σε ό,τι αφορά τα έργα της Θεσσαλονίκης, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως οι κάτοικοι της πόλης «γνωρίζουν πολύ καλά ότι η κυβέρνηση αυτή έχει σκύψει με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα και ολοκληρώνει μια σειρά από σημαντικά έργα υποδομής στη Βόρεια Ελλάδα».

Σχετικά με την παράδοση του «ορφανού χιλιομέτρου» στην Ποτίδαια Χαλκιδικής, που έγινε πριν από λίγες ημέρες, σημείωσε ότι ήταν ένα μικρό έργο μεν, πλην όμως επώδυνο για τους Θεσσαλονικείς που ταλαιπωρούνταν σε ένα κυκλοφοριακό κομφούζιο κάθε καλοκαίρι στη διαδρομή προς το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής και αντιστρόφως. Από φέτος, όμως, γλιτώνουν αυτήν την ταλαιπωρία.

Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση αντιμετώπισε μια σειρά από εκκρεμότητες του παρελθόντος στα έργα υποδομής, με μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα.

Είναι εφικτό να παραδώσουμε το μετρό στα τέλη του ’23
Για το μετρό είπε: «Είμαστε πια απολύτως βέβαιοι ότι το μετρό θα γίνει και θα παραδοθεί στους Θεσσαλονικείς, αντιμετωπίζοντας αυτή η κυβέρνηση μια σειρά από εκκρεμότητες οι οποίες ήρθαν από το παρελθόν. Κατά συνέπεια καταλαβαίνω απόλυτα τη δυσπιστία για ένα έργο το οποίο μοιάζει πια -και αν μου επιτρέπετε εδώ το ευφυολόγημα- είναι λίγο σαν το Γεφύρι της Άρτας το έργο. Ή θα πρέπει να πω σαν το Γεφύρι της Πλάκας.

Αλλά το έργο θα γίνει. Πιστεύω ότι είναι εφικτό να το παραδώσουμε στα τέλη του ’23. Ήδη οι συρμοί βρίσκονται στη θέση τους. Γίνονται δοκιμαστικές λειτουργίες. Ο σταθμός της Βενιζέλου αρχίζει να κατασκευάζεται.

Θέλω όμως να επισημάνω, κ. Πλάκα, με όλο το θάρρος της γνώμης μου, ότι ένας από τους λόγους που είχαμε αυτές τις μικρές καθυστερήσεις, οφείλεται και στο γεγονός ότι αντιμετωπίσαμε ένα κυκεώνα δικαστικών προσφυγών ως προς το σταθμό Βενιζέλου.

Δικαιωθήκαμε βέβαια πλήρως από το ανώτατο δικαστήριο και θέλω να διαβεβαιώσω τους Θεσσαλονικείς -και νομίζω ότι θα το δουν όταν το έργο παραδοθεί- ότι έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε και έναν υπερσύγχρονο σταθμό Βενιζέλου, ο οποίος είναι απολύτως απαραίτητος για τη σωστή λειτουργία του μετρό, αλλά ταυτόχρονα να επανατοποθετήσουμε και τα πολύ σημαντικά μνημεία της πολιτιστικής Ιστορίας της Θεσσαλονίκης στη θέση τους. Με έναν τρόπο που θα τα καταστήσει επισκέψιμα για τους δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες και χρήστες του μετρό, οι οποίοι θα κινούνται κάθε μέρα από το σταθμό Βενιζέλου».

Ο ΠΑΟΚ θα αποκτήσει ένα υπερσύγχρονο γήπεδο - Σημαντική ανάπλαση της περιοχής
Σχετικά με το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ και την ανάπλαση της περιοχής της Τούμπας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Έχουμε τώρα στα χέρια μας το κανονιστικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, προκειμένου ο ΠΑΟΚ να αποκτήσει, επιτέλους, ένα υπερσύγχρονο νέο γήπεδο, αλλά ταυτόχρονα να προχωρήσουμε και σε σημαντική ανάπλαση της περιοχής γύρω από το γήπεδο της νέας Τούμπας.

Από εδώ και στο εξής -και σε συνεννόηση με τη διοίκηση του ΠΑΟΚ- έχουμε τη δυνατότητα πια να προχωρήσουμε γρήγορα τα έργα, να ολοκληρωθούν οι αδειοδοτικές διεργασίες. Και είμαστε απολύτως σίγουροι ότι τώρα πια και η διοίκηση θα ανταποκριθεί και όπως έχει δεσμευτεί απέναντι στον κόσμο του ΠΑΟΚ θα αποκτήσει ο ΠΑΟΚ το γήπεδο που πραγματικά του αξίζει. Είμαι προσωπικά πολύ ικανοποιημένος για αυτήν την εξέλιξη. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό για να αναβαθμίσουμε το ποδοσφαιρικό μας προϊόν να μπορούμε να έχουμε σύγχρονες υποδομές και ο ΠΑΟΚ είναι μία τόσο μεγάλη ομάδα, μία τόσο ιστορική ομάδα, που αξίζει να έχει το καλύτερο δυνατό γήπεδο και αυτή η δυνατότητα πια δίνεται μέσα από το Προεδρικό Διάταγμα».

Ούτε βήμα πίσω για την πανεπιστημιακή αστυνομία
Για το θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει «ούτε βήμα πίσω». Ανέφερε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα εγκατασταθεί στα πανεπιστήμια και πως η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας στο δίλημμα «βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα» συντάσσεται με το αυτονόητο και με την άποψη της κυβέρνησης για την πανεπιστημιακή αστυνομία.

«Δεν γίνεται να έχουμε εστίες κατάληψης μέσα στα πανεπιστήμια, δεν γίνεται να έχουμε οργανωμένες ομάδες, που κατά κανόνα συγκροτούνται από ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με το πανεπιστήμιο, να ασκούν βία εντός του χώρου του πανεπιστημίου.
Η Ομάδα Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων έχει ήδη εκπαιδευτεί, αναμένουμε αυτή τη στιγμή την τελική δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος που θα διέπει τη λειτουργία της, είμαστε σε απόλυτη συνεννόηση με τις Πρυτανικές Αρχές και εκτιμώ ότι εντός του καλοκαιριού οι Ομάδες αυτές θα εγκατασταθούν εντός των Πανεπιστημίων. Έτσι ώστε να είμαστε απολύτως έτοιμοι όταν ξεκινήσει η νέα ακαδημαϊκή χρονιά, το Σεπτέμβριο, να μπορούμε να παρέχουμε στους φοιτητές, στους καθηγητές, στους εργαζόμενους στο πανεπιστήμιο το αυτονόητο δικαίωμα της ασφάλειας: να μπορούν να κινούνται εντός του χώρου του πανεπιστημίου χωρίς να αισθάνονται ότι κινδυνεύουν από κανέναν», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε μάλιστα «έτσι προστατεύουμε πραγματικά την ελευθερία της σκέψης, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω από αυτήν την πολιτική, γνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι με αυτήν την άποψη συντάσσεται η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας».

Στο τέλος της τετραετίας οι εκλογές
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και σε ερώτηση εάν η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο, θα είναι προεκλογική, απάντησε πως θα είναι προεκλογική με την έννοια ότι θα είναι η τελευταία πριν από τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών.

Δείτε επίσης