Πολιτική

Κ. Μητσοτάκης: Έρχονται νέες παρεμβάσεις στη βενζίνη - Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις

«Η χώρα δεν έχει μόνο ισχυρή αποτρεπτική δύναμη, αλλά και ισχυρούς συμμάχους», διαμηνύει ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως κάποια στιγμή θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν

Κ. Μητσοτάκης: Έρχονται νέες παρεμβάσεις στη βενζίνη - Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τις παρεμβάσεις για τη βενζίνη ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της συνέντευξης που έδωσε στην ΕΡΤ και στον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά.

Προανήγγειλε την επόμενη εβδομάδα ανακοίνωση μέτρων ανακούφισης των πολιτών από την ακρίβεια στις τιμές των καυσίμων. Σκιαγράφησε δε το περίγραμμα των νέων μέτρων στήριξης.

«Ο προηγούμενος τρόπος (δηλαδή το Fuel Pass) δίνει ένα περίγραμμα για το πώς θα παρέμβουμε και ίσως αυτή τη φορά να είναι με πιο ενισχυμένο τρόπο. Θέλουμε να κάνουμε παρέμβαση για τους επόμενους μήνες, πιστεύω το αντέχουμε δημοσιονομικά, και θα πρέπει να υπάρξει μια ανακούφιση για τους πολίτες, ειδικά ενόψει των καλοκαιριών διακοπών, ώστε να υπάρξει μια ανάσα για τα έξοδα των καυσίμων για τις μετακινήσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός. Διευκρίνισε ωστόσο ότι «δεν θα μειώσουμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, για τον απλούστατο λόγο ότι με αυτό τον τρόπο θα επιδοτούσαμε περισσότερο τους πλούσιους και λιγότερο τους φτωχούς. Διότι αυτοί έχουν μεγαλύτερες καταναλώσεις».

Τουρκία

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι :«Η χώρα δεν έχει μόνο ισχυρή αποτρεπτική δύναμη, αλλά και ισχυρούς συμμάχους» διαμηνύει ο πρωθυπουργός, «απαντώντας» στις τουρκικές προκλήσεις. Και πρόσθεσε «Διάλογο με το παράλογο δεν μπορούμε να κάνουμε».

Μιλώντας από το Μουσείο της Ακρόπολης στην εκπομπή «Στο κέντρο», που θα προβληθεί στις 23:00, ο κ. πρωθυπουργός αναφέρεται στα ελληνοτουρκικά, τονίζοντας ότι οι Έλληνες μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς, ενώ τονίζει ότι, αναπόφευκτα, κάποια στιγμή θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Νομοτελειακά κάποια στιγμή θα συναντηθούμε, πρέπει να συναντιόμαστε, να συζητάμε, και όπως είπα και στον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν, πρέπει να μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε» αναφέρει χαρακτηριστικά. Επισημαίνει ωστόσο ότι διάλογο με το παράλογο δεν μπορούμε να κάνουμε, τονίζοντας οι αιτιάσεις της Τουρκίας, όπως προκύπτουν από την επιστολή που είχε αποστείλει στον ΟΗΕ, είναι τελείως παράλογες.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί και οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς. Η χώρα δεν έχει απλά μια ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα, την οποία πιστεύω ότι φροντίσαμε να την ενισχύσουμε τα τελευταία τρία χρόνια έτι περαιτέρω, αλλά έχει ταυτόχρονα και πολύ ισχυρούς συμμάχους» είπε, για να προσθέσει ότι «η χώρα μας εντάσσεται σε ένα πλαίσιο χωρών που αντιλαμβάνονται ότι τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται διά της βίας».

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι, αναπόφευκτα, κάποια στιγμή, θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

«Είμαι πια αρκετά συνηθισμένος για το ευμετάβολο της τουρκικής πολιτικής στις σχέσεις με την Ελλάδα» είπε αρχικά. Ειδικά για την τελευταία συνάντησή τους, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε: «Το κλίμα με τον Ερντογάν ήταν καλό και προσδοκούσα κι εγώ όπως είχαμε συμφωνήσει να αφήσουμε στην άκρη της εντάσεις, να αφήσουμε πίσω ζητήματα τα οποία προκαλούν και να εστιάσουμε στη θετική ατζέντα των δύο χωρών. Η Τουρκία είναι γείτονάς μας και προσβλέπω σε σταθερές σχέσεις» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Ωστόσο, όπως υπενθύμισε, λίγες εβδομάδες μετά την συνάντησή του με τον Ερντογάν υπήρξες κρεσέντο τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά.

Για εκλογές και Ανδρουλάκη

Οι εκλογές γίνονται όποτε το επιτάσσει το Σύνταγμα, στο τέλος της τετραετίας, και όχι όποτε βολεύει τα κόμματα. Άρα το εθνικό συμφέρον πιστεύω ότι εξυπηρετείται από τους σταθερούς εκλογικούς κύκλους. Ξέρετε ότι πάντα αναζητάμε είτε λόγο να πάμε σε πρόωρες εκλογές, είτε λόγο να κάνουμε ανασχηματισμό. Πάντα μπορεί να συντρέχουν κάποιοι λόγοι για πρόωρες εκλογές και να υπάρχουν πολύ περισσότεροι λόγοι γιατί να μην πάει κανείς σε πρόωρες εκλογές, είπε ο Πρωθυπουργός.

«Σε καμία περίπτωση η πρώτη εκλογή δεν είναι μια αδιάφορη εκλογή για εμάς. Καθόλου. Αντιμετωπίζουμε την πρώτη κάλπη ως την τελική κάλπη. Αλλά η πρόθεσή μου, βεβαίως, όπως έχω πει πολλές φορές, είναι να μπορέσουμε να έχουμε την δυνατότητα να σχηματίσουμε κυβέρνηση με αντίστοιχο τρόπο με αυτόν που το κάναμε το 2019.

«Μου ζητάτε να προσαρμόζω -επειδή έχω ακούσει και αυτές τις κουβέντες- να πάμε να αλλάξουμε, λέει, ξανά, τον εκλογικό νόμο. Είμαστε σοβαροί; Είμαστε σοβαροί; Θα αλλάζουμε τους κανόνες του παιχνιδιού ανάλογα με τι μας συμφέρει; Ο πήχυς είναι εκεί περίπου που τον είπατε (σ.σ. 37-38%). Ή θα πάρουμε αυτό το ποσοστό, οπότε ο ελληνικός λαός θα μας έχει πει, «έχετε την δυνατότητα να κυβερνήσετε αυτοδύναμοι», το τονίζω, «αλλά όχι μονοκομματικοί», το έχω αποδείξει αυτό ότι δεν το υιοθετώ, ή δεν θα πάρουμε αυτό το ποσοστό, οπότε ουσιαστικά θα μας έχει υποδείξει, αλλά στις συνθήκες -το τονίζω- του εκλογικού νόμου της ενισχυμένης αναλογικής, ότι δεν πρέπει να κυβερνήσουμε μόνοι μας οπότε προφανώς και θα σεβαστούμε την εντολή του ελληνικού λαού.
Για Ανδρουλάκη

«Ο κ. Ανδρουλάκης είναι ένας νέος πολιτικός αρχηγός και αν μπορώ να δώσω μία συμβουλή θα ήταν ότι θα ήταν καλό να αποφεύγει χαρακτηρισμούς και φράσεις που κινδυνεύουν να τον κάνουν να φαίνεται ως αλαζόνας. Πρωθυπουργό διαλέγει ο λαός, δεν διαλέγει ο κ. Ανδρουλάκης. Τα έχουμε ξεκαθαρίσει εδώ τα πράγματα: Πρωθυπουργός και το τονίζω αυτό, Πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος είτε μόνος του, είτε σε κυβέρνηση συνεργασίας. Αυτό ισχύει για όποιον είναι πρώτο κόμμα, δεν ισχύει μόνο για τη Νέα Δημοκρατία. Αν αύριο ο κ. Τσίπρας θα είναι πρώτο κόμμα βεβαίως και Πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο κ. Τσίπρας.

Δείτε επίσης