Πολιτική

Απόβαση χιλιάδων μεταναστών σχεδιάζουν οι Τούρκοι

Θέλουν να επαναλάβουν ό,τι συνέβη το καλοκαίρι του 2015, αλλά το ελληνικό Πολεμικό Nαυτικό είναι προετοιμασμένο

Απόβαση χιλιάδων μεταναστών σχεδιάζουν οι Τούρκοι
Αρθρογράφος: Κώστας Μελισσόπουλος
Από Κώστας Μελισσόπουλος

«Αποφασιστικότητα, αποτροπή και ψυχραιμία», είναι το τρίπτυχο του Πενταγώνου και του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού για την αντιμετώπιση κάθε πιθανής προκλητικής ενέργειας στη θάλασσα, την οποία αναμένουν από την Τουρκία, που ανεβάζει σταθερά τους τόνους και την ένταση στο Αιγαίο.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας κρατά χαμηλούς τόνους, και ο ίδιος ο υπουργός έχει συστήσει ψυχραιμία σε όλους και αποφυγή λεκτικών εξάρσεων, ενώ έχει ξεκαθαριστεί από υψηλά ιστάμενο αξιωματούχο του Άμυνας ότι «οι λεκτικές απαντήσεις από αναρμόδιους στα όσα λένε οι Τούρκοι δεν εξυπηρετούν κανέναν, αντίθετα δυναμιτίζουν περισσότερο την ατμόσφαιρα και την καθιστούν επικίνδυνη».

Όπως λένε στο Πεντάγωνο, «οι Ένοπλες Δυνάμεις προτιμούν να μιλούν με έργα όταν χρειάζεται, και όχι με λόγια». Και σύμφωνα με πληροφορίες της «ΒτΚ», έχει διαμηνυθεί στους ιθύνοντες του ΝΑΤΟ, κατά την προχθεσινή Σύνοδο των υπουργών Άμυνας, η πρόθεση της Ελλάδας αφενός να κρατήσει χαμηλά τους τόνους, αλλά, αφετέρου, και η αποφασιστικότητα να απαντήσει, εάν χρειαστεί, με σκληρό τρόπο.

Την ίδια ώρα, οι Ένοπλες Δυνάμεις προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο «υβριδικού πολέμου», ο οποίος περιλαμβάνει εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού και υπονομευτικές ενέργειες, όπως οι εμπρησμοί. Παράγοντες του Πενταγώνου απαντούν στις επικρίσεις για υπερβολική «ενοχοποίηση» της Τουρκίας, και υπενθυμίζουν με νόημα στους συνομιλητές τους την ομολογία ενός μαφιόζου Τούρκου, του Γιασάρ Οζ, ο οποίος το 2011 μπήκε στη φυλακή και σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους είχε πει: «Όταν έβαζα τις φωτιές στην Ελλάδα, ήμουν καλός! Τώρα με βάζετε φυλακή;». Όπως θυμίζουν, επίσης, και μία κυνική ομολογία του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας –μακαρίτη πια– Μεσούτ Γιλμάζ, ότι από τα μυστικά κονδύλια του κράτους χρηματοδοτούνταν εμπρηστικές ενέργειες κατά της Ελλάδας. Όλα αυτά, φυσικά, είναι σε γνώση των αρμοδίων Αρχών, οι οποίες φαίνεται να έχουν λάβει τα μέτρα τους στο βαθμό του δυνατού.

Αυτό που θεωρεί σχεδόν βέβαιο το Πολεμικό Ναυτικό είναι πως η τουρκική ηγεσία θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει κάθε μέσο για να δυσκολέψει την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα χρεωθεί στην Άγκυρα η όποια παρεκτροπή.

Και αυτό το «μέσο» δεν είναι άλλο από τα κύματα μεταναστών στις ακτές των νησιών του Αιγαίου. Σχεδόν όλα τα σκάφη του Λιμενικού περιπολούν επί 24ώρου βάσεως στο Αιγαίο, κοντά σε «ύποπτες περιοχές», αφού εξετάζεται πολύ σοβαρά το σενάριο για επανάληψη του «καυτού» καλοκαιριού του 2015.

«Το να στείλουν 2-3 βάρκες με πρόσφυγες και μετανάστες, αντιμετωπίζεται. Εάν όμως φύγουν 100-200 βάρκες από την Τουρκία, πώς θα τους αντιμετωπίσεις;», αναρωτιέται μιλώντας στη «ΒτΚ» κορυφαίος ένστολος παράγοντας του υπουργείου Άμυνας.

Προς τούτο, η Ελλάδα έχει ενημερώσει τις Βρυξέλλες για τα τεκταινόμενα και τους φόβους της για την εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού από την Άγκυρα και αναμένει αντίδραση.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, προκαλεί προβληματισμό η συνεχής τροφοδότηση της έντασης από την τουρκική ηγεσία, και η προπαγάνδα στην κοινή γνώμη, ενώ κάποιοι εκτιμούν ότι «προετοιμάζουν τον κόσμο να περιμένει κάτι». Η προπαγάνδα αυτές τις ημέρες στα τουρκικά ΜΜΕ έχει αγγίξει το «κόκκινο», και τουλάχιστον λεκτικά, τα πράγματα δείχνουν να βρίσκονται ένα βήμα πριν από την απώλεια ελέγχου.

Όμως, ο στόχος δεν φαίνεται να είναι ένα θερμό επεισόδιο, τουλάχιστον όχι με ευθύνη της Τουρκίας. Ο στόχος, κατά τους επιτελείς του Πενταγώνου, είναι ένας «πόλεμος φθοράς», σημειώνοντας ότι τα πληρώματα των πλοίων βρίσκονται σε ετοιμότητα εδώ και δύο χρόνια.

Την ίδια ώρα, κορυφαίος παράγοντας του Πολεμικού Ναυτικού εκτιμά ότι «είναι πολύ δύσκολο να αποπειραθούν ένα θερμό επεισόδιο με όλο τον Στόλο μας έξω. Έχουμε πάρει τα μαθήματά μας από τα Ίμια, και πλέον είμαστε πανέτοιμοι». Κατά την ίδια πηγή, εάν συμβεί κάτι, αυτό θα προέρχεται από ατύχημα. Το κακό, όμως, είναι πως το ατύχημα, κατά τον ίδιο, είναι πολύ πιθανό να συμβεί, διότι από το καλοκαίρι του 2020, όλοι είναι σε υπερένταση, «και το αίμα βράζει».

Το «δια ταύτα» είναι πως όσο η Τουρκία εκτρέπεται μέσω παραβιάσεων και λεκτικών απειλών, η ελληνική πλευρά δεν θα «πέσει στην παγίδα να ακολουθήσει».

Δείτε επίσης