Πολιτική

Τουρκική προπαγάνδα και με τη ναυτική βάση της Σούδας στην Κρήτη

«Η ναυτική βάση της Σούδας στην Κρήτη έχει στόχο την Τουρκία», γράφει η Hurriyet

Τουρκική προπαγάνδα και με τη ναυτική βάση της Σούδας στην Κρήτη
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Αμείωτη συνεχίζεται η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τα ΜΜΕ της Τουρκίας να βρίσκουν καθημερινά αφορμές για νέα δημοσιεύματα σχετικά με τη χώρα μας.

Το σημερινό «εύρημα» του τουρκικού Τύπου, και συγκεκριμένα της εφημερίδας Hurriyet έχει να κάνει με τη ναυτική βάση της Σούδας στην Κρήτη, η επέκταση της οποίας φαίνεται πως «ενοχλεί» αρκετά τους Τούρκους.

Όπως είναι γνωστό, δόθηκε το πράσινο φως για 13 έργα αξίας 800 εκατομμυρίων ευρώ, που προβλέπουν την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων, τον εκσυγχρονισμό και την αγορά πυρομαχικών στις ελληνικές ναυτικές και χερσαίες δυνάμεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, έλαβε την Τετάρτη έγκριση από την επιτροπή εξοπλισμών προγραμμάτων και συμβάσεων της Βουλής για έξι εξοπλιστικά προγράμματα αρμοδιότητος ΓΕΣ και επτά αρμοδιότητος ΓΕΝ. Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική ναυτική βάση που βρίσκεται στη Σούδα της Κρήτης θα επεκταθεί με δαπάνες ύψους 190 εκατ. ευρώ για την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, λοιπόν, στόχος αυτών των κινήσεων από την ελληνική πλευρά είναι να αντιμετωπιστεί η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και το τουρκολιβυκό μνημόνιο συνεννόησης του 2019 για τα θαλάσσια σύνορα. Σημειώνει, μάλιστα, πως η ναυτική βάση στην Κρήτη έχει αποκτήσει σημαντική θέση μετά την κρίση του Oruç Reis στην Ανατολική Μεσόγειο το 2020, καθώς φιλοξενήσει σχεδόν τον μισό στόλο του ελληνικού ναυτικού.

Η δεύτερη μεγαλύτερη ελληνική βάση «απειλεί» την Τουρκία
Η τουρκική εφημερίδα σημειώνει πως πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη ναυτική βάση της χώρας θα βρίσκεται στην Κρήτη, μετά από αυτή της Σαλαμίνας.

Μάλιστα, οι Τούρκοι φαίνεται να είναι «καλά διαβασμένοι», καθώς, όπως αναφέρουν, άλλα εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν λάβει έγκριση είναι:

160 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων τύπου S-70 Aegean Hawk
90 εκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων τύπου RM-70
80-90 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό πυραυλικών συστημάτων 122 χλστ.
150 εκατ. ευρώ για την αγορά 30 χιλιάδων βλημάτων αρμάτων μάχης 122 χλστ.
20 εκατ. ευρώ για την αγορά πυραύλων τύπου Hellfire που χρησιμοποιούνται σε ελικόπτερα τύπου Απάτσι.

Δείτε επίσης