Πολιτική

Μέγαρο Μαξίμου: Σχεδιάζει περιοδείες με το πρόγραμμα της δεύτερης τετραετίας

Σε προεκλογικούς ρυθμούς η κυβέρνηση, με υπουργούς και βουλευτές να εξηγούν το πρόγραμμα της δεύτερης τετραετίας Μητσοτάκη

Μέγαρο Μαξίμου: Σχεδιάζει περιοδείες με το πρόγραμμα της δεύτερης τετραετίας
Αρθρογράφος: Μπέλλα Ειρήνη
Από Μπέλλα Ειρήνη

Το παράθυρο για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο έχει ανοίξει για τα καλά, προκαλώντας πυρετό προετοιμασιών στα κομματικά επιτελεία.

Επίσημα, πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να παγώσει τη φρενίτιδα που επικρατεί, με υπουργούς και βουλευτές να έχουν βγάλει τα ημερολόγια και να υποδεικνύουν ως πιθανές ημερομηνίες τις δύο τελευταίες Κυριακές του Σεπτεμβρίου και την πρώτη του Οκτωβρίου.

«Δεν αντέχει η χώρα τοξική προεκλογική περίοδο μακράς διάρκειας», ανέφερε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού στη «Βραδυνή της Κυριακής» ρίχνοντας νερό στο μύλο των λόγων για τους οποίους μπορεί να προκηρυχτούν εκλογές. Ο πυρήνας του Μεγάρου Μαξίμου από τη μία διαμηνύει ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει λάβει ακόμη τις αποφάσεις του, προσδιορίζοντας ότι αυτό θα γίνει προς τα τέλη Αυγούστου ,από την άλλη στο παρασκήνιο οι ρυθμοί της προετοιμασίας έχουν εντατικοποιηθεί, συντηρώντας το προεκλογικό κλίμα. Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται υπουργοί και βουλευτές ,στους οποίους έχει ανατεθεί μέσα στο καλοκαίρι να «οργώσουν» με περιοδείες την επικράτεια, για να επικοινωνήσουν το πρόγραμμα της δεύτερης τετραετίας.

Στη Ρόδο, χθες, βρέθηκε κλιμάκιο με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, και τους υφυπουργούς, Λιβάνιο και Συρίγο. Στην Αρκαδία θα βρεθεί, στις 29 Ιουνίου, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στις 5 Ιουλίου, στην Αιτωλοακαρνανία, ο Νίκος Παπαθανάσης, στις 6 Ιουλίου ο Χρήστος Σταϊκούρας στη Ροδόπη. Την ίδια ημέρα, θα είναιστη Φλώρινα ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον υφυπουργό Γιώργο Καράγιαννη, στην Πιερία θα είναι ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, στις 7 Ιουλίου στη Λάρισα θα είναι ο Μάκης Βορίδης και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης,Γιώργος Στύλιος, στις 8 Ιουλίου, στην Καρδίτσα, ο Γιώργος Γεωργαντάς και ο υφυπουργός Χρίστος Δήμας. Και η λίστα των περιοδειών είναι μακρά.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο καταρτίζονται τα ψηφοδέλτια, με σημαντικό λόγο σε αυτά να έχουν ο διευθυντής του Πρωθυπουργικού Γραφείου, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο γραμματέας της Ν.Δ., Παύλος Μαρινάκης, ο γενικός διευθυντής, Γιάννης Μπρατάκος, και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Θανάσης Νέζης. Στην αντιπολιτευτική φαρέτρα, η κυβέρνηση εστιάζει σε τρία σημεία:

  1. Στην τοξικότητα του λόγου του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, όπως σχολιάζουν, δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί με επιχειρήματα και αφήνει αιχμές ακόμη και για νοθεία, υποκύπτοντας σε εκλογικές μεθόδους αλά Τραμπ. «Δεν θα αφήσουμε τον “τραμπισμό αλά γκρέκα” ούτε να πλήξει τη δημοκρατία μας ούτε να βλάψει την κοινωνία και την πατρίδα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
  2. Στο χαρτί της αυτοδυναμίας και της σταθερής κυβέρνησης. Θα προβάλουν και την πολιτική κατάσταση της αστάθειας που επικρατεί στη Γαλλία, ως παράδειγμα, και θα επιμείνουν ότι μία ισχυρή Ελλάδα χρειάζεται ισχυρή αυτοδυναμία.
  3. Στις συνεργασίες. Η «βόμβα» Τσακαλώτου για τυχόν συνεργασία με το Μέρα 25 του Γιάνη Βαρουφάκη δεν πέρασε στα «ψιλά» γράμματα από τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού. Παραπέμπουν στις δύσκολες για τη χώρα καταστάσεις του 2015 και σημειώνουν ότι δεν βγαίνουν τα νούμερα, αφού η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα.

Δύο είναι οι αρνητικοί παράγοντες για να μην γίνουν εκλογές. Ο πιο κομβικός είναι τα Ελληνοτουρκικά. Αν υπάρξει όξυνση και μεγάλη ένταση με την Τουρκία ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μπορέσει να αφήσει σε μία τόσο κρίσιμη εθνικά στιγμή τη χώρα για τουλάχιστον δύο μήνες σε έναν υπηρεσιακό πρωθυπουργό. Η δεύτερη παράμετρος είναι οι πυρκαγιές. Ζώντας τον εφιάλτη του περασμένου καλοκαιριού απεύχονται και κάνουν τα πάντα για να μην υπάρξουν ανεξέλεγκτες καταστροφικές πυρκαγιές. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, δύσκολα προκηρύσσει κάποιος εκλογές.

Δείτε επίσης