Πολιτική

Οσμή σκανδάλου με βίζες από την πρεσβεία μας στο Νέο Δελχί

Τρεις πρέσβεις βρίσκονται στην πρωτεύουσα της Ινδίας με εντολή να ξεκαθαρίσουν το τοπίο

Οσμή σκανδάλου με βίζες από την πρεσβεία μας στο Νέο Δελχί
Αρθρογράφος: Κώστας Μελισσόπουλος
Από Κώστας Μελισσόπουλος

Συμφέροντα που πλήττονταν από τον αυστηρό έλεγχο των θεωρήσεων (βίζες) σε Ινδούς πολίτες που ζητούσαν να έρθουν στην Ελλάδα από το Νέο Δελχί, βλέπουν στο υπουργείο Εξωτερικών, μετά το θόρυβο που προκλήθηκε από τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών.

Βίζες που κοστίζουν 80 ευρώ φέρονται να δίνονταν για… 5.000 ευρώ, βάσει, τουλάχιστον, των καταγγελιών των Ινδών. Σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, η ΕΔΕ που διεξήγαγε ο πρέσβης Μεταξάς κρίθηκε ανεπαρκής από τον κ. Δένδια, διότι δεν έριχνε σαφείς ευθύνες σε κάποια πρόσωπα, γι’ αυτό και ανέθεσε στον πρέσβη Λεωνίδα Ροκανά τη διεξαγωγή νέας ΕΔΕ.

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Παράλληλα, η όλη ιστορία ήταν μία ευκαιρία για ξεκαθάρισμα λογαριασμών εντός του υπουργείου Εξωτερικών, αφού ο απερχόμενος πρέσβης από την Ινδία, Διονύσης Κυβετός –ο οποίος έχει θητεύσει σε θέσεις υψηλής ευθύνης στο Υπ. Εξ. και θεωρείται από τους πολύ καλούς διπλωμάτες– αποτέλεσε ένα ιδανικό εξιλαστήριο θύμα. Και αυτό, παρότι –σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Βραδυνής της Κυριακής» – ήταν αυτός που κατά κοινή ομολογία (ο Δένδιας είχε επισκεφθεί την Ινδία το Μάρτιο) έβαλε τάξη στο άναρχο τοπίο της ελληνικής πρεσβείας στο Νέο Δελχί. Είχε τοποθετηθεί τέλος Αυγούστου του 2019, και ενώ η πρεσβεία μέχρι πρότινος είχε πολύ σοβαρό πρόβλημα εξαιτίας της ανεπαρκούς στελέχωσής της. Και αυτό το γνωρίζει καλά η υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου, η οποία έχει στο συρτάρι της πολλά τηλεγραφήματα, όπως αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν, στα οποία καταγράφεται η απόγνωση του πρέσβη για την έλλειψη προσωπικού και η έκκληση για ενίσχυση της πρεσβείας.

Λίγο πριν από την τοποθέτηση του Κυβετού, είχε προηγηθεί άλλη μία ΕΔΕ για το Νέο Δελχί από το υπουργείο Εξωτερικών, και πάλι για βίζες. Ήταν επί τελευταίων ημερών πρεσβείας Καλογερόπουλου, και κάποιοι διοικητικοί υπάλληλοι είχαν απομακρυνθεί. Τα αποτελέσματα της ΕΔΕ είχαν αποσταλεί τόσο στην ηγεσία του υπουργείου (Δένδιας –Δεμίρης) όσο και στη Δικαιοσύνη, αλλά δεν προχώρησε η υπόθεση. Σημαίνοντα ρόλο φέρεται να έχουν τρεις διπλωματικοί υπάλληλοι –ένας εκ των οποίων υψηλόβαθμος και δύο κυρίες χαμηλότερου βαθμού– καθώς και μία εταιρία-«πάροχος θεωρήσεων» (μεσολαβεί μεταξύ ενδιαφερομένου και προξενείου για έκδοση βίζας), που δραστηριοποιείται στο Νέο Δελχί. Μέτοχοί της φέρονται να είναι ένας πρώην ανώτατος διπλωμάτης, δύο πρώην πρέσβεις (μεταξύ των οποίων και μία κυρία που υπηρέτησε σε σημαντικά πόστα), και ένα νυν πολιτικό πρόσωπο, αξιωματούχος σε ευαίσθητο υπουργείο, το οποίο, όμως, φέρεται να παραιτήθηκε από τη θέση του. Η εταιρία αυτή έχει έδρα την Κύπρο και δραστηριοποιείται στην Ινδία τα τελευταία χρόνια. Όσο για το θόρυβο κατά του πρέσβη, με δημοσιεύματα τα οποία –σύμφωνα με τους πρέσβεις Μεταξά και Αθανασίου– πόρρω απέχουν από την πραγματικότητα, ξεκίνησε λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη στο Δελχί του πρώην ανώτατου διπλωμάτη και μετόχου της εταιρίας, ο οποίος φέρεται να πίεζε για «συντόμευση και αύξηση των θεωρήσεων, ώστε να ενισχυθεί ο ελληνικός Τουρισμός». Πρέπει να σημειώσουμε, πάντως, ότι μέχρι τώρα, όλα τα στοιχεία είναι σε επίπεδο καταγγελιών και ουδεμία απόδειξη έχει υπάρξει για χρηματισμό κάποιων υπαλλήλων. Όπως, επίσης, και ότι εξαιτίας της πανδημίας, οι «εταιρίες-πάροχοι» ήταν συνήθης πρακτική σε πολλές αποστολές, αφού τα προξενεία δεν δέχονταν κόσμο. Η ιστορία συνοπτικά έχει ως εξής:

Η ελληνική κυβέρνηση ήθελε να προσελκύσει ποιοτικούς τουρίστες από την Ινδία και ζητούσε από την πρεσβεία στο Δελχί να συνδράμει σε αυτό. Η πρεσβεία, όμως, υποστελεχωμένη, αδυνατούσε να ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις και καθυστερούσε επειδή έπρεπε να προηγηθούν έλεγχοι και διασταυρώσεις, δημιουργώντας παράπονα στους ενδιαφερόμενους. Επίσης, οι ευρωπαϊκές αποστολές είχαν ζητήσει από την ελληνική πρεσβεία να είναι πολύ προσεκτική στην παροχή βίζας –αυτοί έδιναν με το σταγονόμετρο– διότι δεν ήταν μόνο τουρίστες όσοι ήθελαν θεώρηση, αλλά κυρίως άνθρωποι που ήθελαν να φύγουν για εργασία στην Ευρώπη. Το γεγονός ότι η Ινδία δεν είχε θεωρηθεί χώρα υψηλού μεταναστευτικού κίνδυνου, σε συνδυασμό με το ότι η θεώρηση βίζας του ελληνικού προξενείου εξασφάλιζε ελεύθερη είσοδο σε όλη την Ευρώπη, αποτελούσε δέλεαρ για πολλούς που δεν είχαν το κοινωνικό και οικονομικό προφίλ για να τους επιτραπεί ένα ταξίδι στη Γηραιά Ήπειρο.

Ανεπιβεβαίωτες καταγγελίες και ένα «ένοχο παρελθόν»

Στις 2 Ιουνίου, ο Νίκος Δένδιας βγήκε από μία σύσκεψη και μίλησε με τον πρωθυπουργό, ο οποίος του γνωστοποίησε, σε αυστηρό ύφος, τα παράπονα που υπάρχουν στο χώρο του Τουρισμού για τη δυσκολία με την οποία δίδονται οι βίζες στο Νέο Δελχί. Νωρίτερα –σύμφωνα με πληροφορίες– είχε καλέσει τον Έλληνα πρέσβη, Διονύση Κυβετό, η γενική γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας και του είχε γνωστοποιήσει δύο καταγγελίες από Ινδούς πολίτες για συγκεκριμένο πρόσωπο της πρεσβείας, το οποίο «παρακράτησε χρήματα που του είχαν δοθεί για θεωρήσεις που δεν εκδόθηκαν ποτέ».

Οι καταγγελίες και τις δύο φορές είχαν διατυπωθεί από 6 άτομα, και αφορούσαν αρχικά 98 άτομα και στη συνέχεια 300 άτομα. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η βίζα κόστιζε 5.000 ευρώ. Ο πρέσβης ενημέρωσε την Αθήνα και περίμενε οδηγίες. Η Ινδή αξιωματούχος, όμως, δεν έδωσε καμία απόδειξη, και ως εκ τούτου η Αθήνα θεώρησε το θέμα λήξαν. Ύστερα, όμως, από τη συνομιλία Δένδια –Μητσοτάκη ζητήθηκε ο λόγος από τον πρέσβη Κυβετό, ο οποίος φέρεται να ανέφερε ως αιτία του προβλήματος την υποστελέχωση, που δεν επέτρεπε ταχύτερους ρυθμούς στην όλη διαδικασία. Στις 4 Ιουνίου, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έστειλε υπαλλήλους να ενισχύσουν το έργο της πρεσβείας και του προξενείου. Λίγο αργότερα, εστάλη και η πρέσβης Αθανασίου, η οποία ανέλαβε να οργανώσει τη διαδικασία θεωρήσεων, καθώς και ο πρέσβης Ιωάννου ως αντικαταστάτης του Κυβετού. Σημειώνεται πως ο Ιωάννου είχε συνυπηρετήσει με τον καταγγελόμενο υπάλληλο και σε άλλη πρεσβεία. Επίσης, εστάλη και ο πρέσβης Μεταξάς, για να διενεργήσει ΕΔΕ για τις καταγγελίες. Ο κ. Μεταξάς είδε ιδίοις όμμασι την κατάσταση, όπως και η κ. Αθανασίου, και την κατέγραψαν. Όσο για τον καταγγελλόμενο υπάλληλο δεν ήταν η πρώτη φορά που απασχολούσε το Υπ. Εξ. Στο παρελθόν, και ενώ υπηρετούσε σε αφρικανική χώρα, είχε δημιουργηθεί πρόβλημα με τις τοπικές Αρχές για θέμα που τελικά «ξεπεράστηκε». Θα επανέλθουμε όμως…

Δείτε επίσης