Πολιτική

Ανασχηματισμός αντί για κάλπες; - Το παρασκήνιο για το «πάγωμα» των πρόωρων εκλογών

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να προχωρήσει σε ριζικό ανασχηματισμό, αμέσως μετά τον 15αύγουστο

Ανασχηματισμός αντί για κάλπες; - Το παρασκήνιο για το «πάγωμα» των πρόωρων εκλογών
Αρθρογράφος: Κώστας Μελισσόπουλος
Από Κώστας Μελισσόπουλος

«Το μήνυμα του Μητσοτάκη στο τέλος της τετραετίας θα είναι πολύ πιο ισχυρό, και αυτό πιστεύει και ο ίδιος. Γι’ αυτό και αποφάσισε να εξαντλήσει την τετραετία».

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Και το μήνυμα αυτό, θα περικλείει τα όσα αντιμετώπισε κατά τη θητεία του, τις λύσεις που έδωσε, τις προτάσεις και το όραμά του για το αύριο, «σε αντιπαραβολή με τα όσα θα υποστηρίξει η αξιωματική αντιπολίτευση, και τελικός κριτής θα είναι ο κόσμος». Αυτό αποκάλυψε στη «Βραδυνή της Κυριακής» στενότατος και εξ απορρήτων συνεργάτης του πρωθυπουργού, ο οποίος είχε βαρύνουσα γνώμη στην τελική απόφαση του κ. Μητσοτάκη να «παγώσει» τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών και να εξαντλήσει –όπως ο ίδιος είπε– την τετραετία.

Ο κ. Μητσοτάκης θα φύγει για διακοπές στις 5 Αυγούστου, στα Χανιά, και αναμένεται να επιστρέψει λίγο μετά το Δεκαπενταύγουστο. Και τότε αναμένεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό ριζικό, με κυβέρνηση η οποία θα έχει «σφραγίδα Μητσοτάκη, χωρίς συμβιβασμούς για ισορροπίες εσωκομματικές, αλλά με βλέμμα προς την κοινωνία». Επί της ουσίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα είναι το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη προς την κοινωνία για τον τρόπο που θέλει να πολιτευθεί την επόμενη τετραετία, με νέα πρόσωπα, από διάφορους χώρους, που δεν προέρχονται από τον κομματικό σωλήνα, αλλά από την κοινωνία.

Όμως, δεν ήταν πάντα έτσι, και η απόφαση του πρωθυπουργού για «πάγωμα» των πρόωρων εκλογών οριστικοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες, ύστερα από διαβουλεύσεις με συνεργάτες του, τη γνώμη των οποίων εκτιμά και λαμβάνει πολύ σοβαρά υπ’ όψιν του.

Άλλωστε –για τους γνώστες του ρεπορτάζ– πρόκειται για αφοσιωμένα στελέχη που τον ακολουθούν από την πρώτη μέρα της εκλογής του, στη Βουλή, το 2004, και ουδέποτε δημιούργησαν πρόβλημα με προσωπικές φιλοδοξίες, αρκούμενοι να βρίσκονται σε συμβουλευτικό ρόλο πίσω από τις κουίντες. Πριν από λίγες ημέρες, πραγματοποιήθηκε η τελευταία σύσκεψη στο Μαξίμου, όπου ελήφθη η απόφαση του πρωθυπουργού.

«Με δυόμισι ευρώ τη βενζίνη δεν πας σε εκλογές, πρόεδρε», ήταν η βασική άποψη που επικράτησε, σε συνδυασμό με την προοπτική αλλαγής των πραγμάτων. Μάλιστα, το στέλεχος που τη διατύπωσε, τόνισε ότι για τον Μητσοτάκη είναι πολύ πιο ταιριαστό να συμπεριφερθεί θεσμικά, να μην θέσει σε κίνδυνο την σταθερότητα, και να προσπαθήσει να βγάλει τη χώρα από τις Συμπληγάδες της ακρίβειας, φτάνοντας στο τέλος της θητείας του, όπου εκεί θα εξηγήσει στον κόσμο, τι αντιμετώπισε και τι έκανε. «Αυτό είναι πιο κοντά στον Μητσοτάκη, παρά οι τακτικισμοί που δεν εξασφαλίζουν τίποτε», επισήμανε το ίδιο στέλεχος.

Πριν καταλήξει ο κ. Μητσοτάκης στην απόφασή του να «παγώσει» το θέμα των πρόωρων εκλογών, είχε επικοινωνήσει και με Ευρωπαίους ηγέτες, με τους οποίους συζήτησε την ανάγκη οργανωμένης παρέμβασης στο θέμα της ακρίβειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, κοινός παρονομαστής ήταν η άποψη ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος και η Ευρώπη θα πρέπει να αντιδράσει καίρια. Η κατάρρευση του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος φαινόταν πανίσχυρος πριν από λίγο καιρό, είναι ένα καλό μάθημα για τους Ευρωπαίους ηγέτες, που βλέπουν ότι τα όσα συνέβησαν στην Αγγλία, δεν είναι δύσκολο να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ευρώπη εάν δεν ληφθούν μέτρα υπέρ των πολιτών. Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί χώρα-κλειδί τη Γερμανία, και ήδη τα μηνύματα που έχει πάρει από το Βερολίνο είναι πως ο Όλαφ Σολτς είναι αποφασισμένος να προωθήσει μέτρα για να μην είναι ο χειμώνας τόσο δύσκολος όσο προβλέπεται αυτή την στιγμή. Ο πρωθυπουργός θεωρεί πως εάν υπάρξει συλλογική ευρωπαϊκή αντίδραση στην ακρίβεια, τότε θα είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση και θα μπορεί να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό με καλύτερες προοπτικές. Επίσης, εκτιμά ότι η Οικονομία θα πηγαίνει ολοένα και καλύτερα πια, και θα υπάρξει δημοσιονομικό περιθώριο για περαιτέρω στήριξη των αδύναμων…

Ένα ήσυχο καλοκαίρι βλέπει ο Μητσοτάκης

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η τουρκική προκλητικότητα έπαιξαν μικρό ρόλο στην απόφαση του πρωθυπουργού να «παγώσει» το σενάριο των πρόωρων εκλογών. Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να εκτιμά ότι ο Ταγίπ Ερντογάν, εν όψει των εκλογών που έχει την άνοιξη του 2023, θα αναγκαστεί να μην πάρει ρίσκα κατά της Ελλάδας, ενώ κάποιοι πιστεύουν ότι «ο δρόμος είναι μακρύς ακόμη και θα εξαρτηθούν πολλά από την υγεία του Τούρκου προέδρου».

Με λίγα λόγια, ανεξάρτητα από το τι κάνουν τα τουρκικά γεωτρύπανα, ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι με τις συμφωνίες που έχει υπογράψει με Γαλλία και ΗΠΑ θωράκισε την ασφάλεια της χώρας και αποτρέπεται ο κίνδυνος ενός θερμού στρατιωτικού επεισοδίου. Και φυσικά, προσβλέπει στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με μία νέα συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, στο άμεσο μέλλον. Αυτά τα συζήτησε και στην πρόσφατη επίσκεψή του στο προεδρικό Μέγαρο, αναπτύσσοντας στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας το σκεπτικό που τον οδήγησε στο «πάγωμα» των εκλογών. Παράλληλα, το Μαξίμου εκτιμά ότι η πανδημία θα ελεγχθεί καλύτερα από το φθινόπωρο, και γενικώς όλοι οι δείκτες που σήμερα προβληματίζουν, θα βαίνουν προς βελτίωση.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και αυτοί στο περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη που εκτιμούν ότι όσο γρηγορότερα γίνουν οι εκλογές, τόσο το καλύτερο για τη Ν.Δ., αφού θα κερδίσει και θα ξαναπάει σε εκλογές για να εξασφαλίσει αυτοδυναμία. Αυτό ο κ. Μητσοτάκης την παρούσα στιγμή το θεωρεί παρακινδυνευμένο, και το έχει εκμυστηρευθεί σε συνεργάτη του. Βέβαια, το ότι «πάγωσε» το σενάριο των πρόωρων εκλογών δεν σημαίνει πως εάν επιβάλλεται δεν θα γίνουν, όπως εξηγούσε σε δημοσιογράφους, την Παρασκευή, βετεράνος πολιτικός της Ν.Δ. στη Βουλή. Και η καλύτερη στιγμή θα είναι όταν δεν θα τις περιμένει ο Αλέξης Τσίπρας…

Δείτε επίσης