Πολιτική

Ταγίπ Ερντογάν: Θα κάνει στα Κατεχόμενα ό,τι ο Πούτιν στην Κριμαία;

Φημολογείται πως ο Ερντογάν θα ανακοινώσει την προσάρτηση των Κατεχόμενων ανήμερα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

Ταγίπ Ερντογάν: Θα κάνει στα Κατεχόμενα ό,τι ο Πούτιν στην Κριμαία;
Αρθρογράφος: Κώστας Μελισσόπουλος
Από Κώστας Μελισσόπουλος

Οι διαρροές περί προσάρτησης των κατεχόμενων κυπριακών εδαφών από την Τουρκία στις 20 Ιουλίου, με ανακοίνωση από τον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν, αποτελούν ένα παιχνίδι εντυπώσεων και νεύρων, στο οποίο η χώρα μας δεν απαντά, αναμένοντας τις εξελίξεις.

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Σύμφωνα με τη φημολογία των τελευταίων ημερών, ο Ταγίπ Ερντογάν θα ανακοινώσει από τα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη, στις 20 Ιουλίου, ημέρα της τουρκικής εισβολής, τις προθέσεις του. Αλλά για την ώρα είναι αμφίβολο εάν καν θα μεταβεί στα Κατεχόμενα, αφού την προηγούμενη μέρα θα βρεθεί στην Τεχεράνη, όπου θα πάρει μέρος σε συνομιλίες με τους ηγέτες της Ρωσίας και του Ιράν. Οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι, πάντως, λένε ότι ο κ. Ερντογάν πιθανόν να μην παραβρεθεί στις εκδηλώσεις για την εισβολή.

Το σχέδιο, σύμφωνα με παράγοντες που ασχολούνται πολλά χρόνια με το Κυπριακό, είναι αρχικά η διεξαγωγή δημοψηφίσματος στα Κατεχόμενα, όπου θα ψηφίσουν γηγενείς και έποικοι, και στη συνέχεια –εάν επικρατήσει η προσάρτηση– όταν θα κριθεί σκόπιμο από τον Τούρκο πρόεδρο, να ανακοινωθεί η προσάρτηση στην τουρκική επικράτεια, στο πλαίσιο της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία. Με διαφορετικούς όρους, βέβαια, αλλά η ουσία παραμένει ίδια. Μάλιστα, οι ίδιοι παράγοντες τοποθετούν την ανακοίνωση περί προσάρτησης κοντά στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας, την ερχόμενη άνοιξη. Όμως, όλα αυτά βασίζονται σε μία πληροφορία που διέρρευσε ο λομπίστας για την ελληνική κυβέρνηση στις Ηνωμένες Πολιτείες Έντι Ζεμενίδης, ο οποίος φέρεται –όπως είπε–να έγινε γνώστης τέτοιων πληροφοριών στην Ουάσινγκτον.

Παράλληλα, τα περί προσάρτησης τα ανέφερε Τούρκος αρθρογράφος την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος προφανώς πέτυχε το στόχο του. Τη δημιουργία εντυπώσεων και τον εκβιασμό της κυπριακής πλευράς. Διπλωμάτες εκτιμούν ότι όλα αυτά που έχουν διαδοθεί είναι παρακινδυνευμένα, αλλά δεν αποκλείουν τίποτα, με δεδομένο ότι ο Τούρκος πρόεδρος αποζητά μία θεαματική ενέργεια που θα τονώσει το προφίλ του και θα βελτιώσει, δημοσκοπικά τουλάχιστον, τη θέση του. Και η προσάρτηση των Κατεχομένων –λένε οι γνωρίζοντες τα της Τουρκίας– θα είναι μία θεαματική κίνηση που αναμένεται να δώσει πόντους στον κ. Ερντογάν.

Στο υπ. Εξ., πάντως, εκτιμούν ότι ο σχετικός θόρυβος δεν είναι κάτι άλλο από έναν εκβιασμό της Τουρκίας. Θεωρούν ότι είναι πολύ πιθανή η ανακοίνωση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με το ερώτημα της προσάρτησης, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης για τη δημιουργία δύο κρατών μέσω μίας χαλαρής συνομοσπονδίας, όπως ακριβώς επιδιώκει η Άγκυρα. Εάν η Τουρκία έχει στα χέρια της ένα θετικό γι’ αυτήν αποτέλεσμα δημοψηφίσματος, τότε θα είναι πιο ενισχυμένη στις μελλοντικές συνομιλίες για το Κυπριακό.

«Δεν συμφέρει την Τουρκία η προσάρτηση», είναι η εκτίμηση κορυφαίου διπλωμάτη, που θήτευσε επί χρόνια στην Άγκυρα και σε κορυφαίες θέσεις του υπ. Εξ., και αναφέρει ότι εάν η Τουρκία προχωρήσει σε ένα τέτοιο βήμα, θα έρθει αντιμέτωπη με όλη την Ευρώπη και με τις ΗΠΑ. «Το να μιμηθεί ο Ερντογάν τον Πούτιν, ειδικά αυτή την περίοδο, θα είναι καθαρά πολιτική αυτοκτονία», επισημαίνει ο ίδιος. Πολιτικά θα χάσει, αφού κανείς δεν θα μπορέσει να στηρίξει την απόφαση αυτή, που ακολουθεί τα χνάρια του Πούτιν. Και τουλάχιστον –σύμφωνα με τον ίδιο– «στην Κριμαία οι Ρώσοι είχαν ως επιχείρημα την ασφάλεια των ρωσόφωνων. Στην Κατεχόμενη Κύπρο δεν τίθεται θέμα ασφαλείας των Τουρκοκυπρίων». Επίσης, η τυχόν προσάρτηση δεν συμφέρει τους ίδιους του Τουρκοκύπριους, αφού θα χάσουν άμεσα τα προνόμια της Ε.Ε., αφού η «χώρα» τους θα είναι εκτός Ένωσης. Με δεδομένο ότι τα ευρωπαϊκά διαβατήρια τα εκδίδει η νόμιμη κυπριακή κυβέρνηση, είναι αμφίβολο εάν οι Τουρκοκύπριοι διατηρήσουν την ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη.

Η προσάρτηση είναι μία κίνηση εντυπωσιακή, μεγάλη, συμβολική και προεκλογική, αλλά χίλια τα εκατό παράνομη, λένε στο υπ. Εξ., και εκτιμούν ότι η καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα γίνουν πολιτική θηλιά για τον κ. Ερντογάν.

Δείτε επίσης