Πολιτική

Δικαστική αστυνομία: Στη Βουλή το Νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης

Με την ίδρυση και λειτουργία της Δικαστικής Αστυνοίας ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα του δικαστικού και νομικού κόσμου της χώρας

Δικαστική αστυνομία:  Στη Βουλή το Νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Κατατέθηκε στη Βουλή, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, το Σχέδιο Νόμου «Σύσταση Δικαστικής Αστυνομίας και λοιπές επείγουσες διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης».

Με το Σχέδιο Νόμου, όπως αυτό διαμορφώθηκε από τη σχετική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, υιοθετούνται στο εθνικό δικαστικό σύστημα οι βέλτιστες πρακτικές για τη στελέχωση των δικαστηρίων που εφαρμόζονται σε προηγμένα δικαστικά συστήματα.

Παράλληλα, με τις διατάξεις του Νομοσχεδίου για την δικαστική αστυνομία, ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των δικαστικών λειτουργών, των δικαστικών υπαλλήλων και του νομικού κόσμου της χώρας.

Αναλυτικότερα, με τα οριζόμενα στις διατάξεις του Σχεδίου Νόμου η Δικαστική Αστυνομία ιδρύεται ως αυτοτελές Σώμα που θα υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και θα στελεχώνεται τόσο από ένστολο όσο και από πολιτικό-επιστημονικό προσωπικό.

Το ένστολο τμήμα

Στα βασικά καθήκοντα του ένστολου τμήματος περιλαμβάνονται αυτά που αφορούν στη φύλαξη των δικαστικών μεγάρων και των δικαστικών αιθουσών και την εκτέλεση ποινικών αποφάσεων και επιδόσεων δικογράφων.

Ειδικότερα, το ένστολο τμήμα της Δικαστικής Αστυνομίας θα στελεχώνεται από μόνιμα τοποθετημένα στα κατά τόπους Δικαστήρια ένστολα και ένοπλα στελέχη, που θα υπάγονται στις άμεσες οδηγίες των ασκούντων τη διοίκηση των δικαστηρίων, με κύρια καθήκοντα τη διατήρηση της τάξης και της ασφάλειας εντός των δικαστικών αιθουσών και τη φύλαξη των δικαστικών καταστημάτων, απελευθερώνοντας πολύτιμους ανθρώπινους πόρους για την Ελληνική Αστυνομία. Παράλληλα, στα καθήκοντα του ένστολου τμήματος της Δικαστικής Αστυνομίας περιλαμβάνεται η εκτέλεση των εκκρεμών ποινικών καταδικαστικών αποφάσεων.

Το πολιτικό τμήμα

Αντίστοιχα, με τη δημιουργία του πολιτικού – επιστημονικού κλάδου προβλέπεται η πρόσληψη εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, το οποίο θα παρέχει τις εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις τους σε κρίσιμους τομείς και σε ζητήματα επί εκκρεμών δικών, επικουρώντας ουσιαστικά τους δικαστές και τους εισαγγελείς στο έργο τους.

Επιπλέον, για την υποβοήθηση του έργου των δικαστηρίων, στα βασικά καθήκοντα του πολιτικού – επιστημονικού προσωπικού της Δικαστικής Αστυνομίας περιλαμβάνεται η διενέργεια προανακρίσεων και προκαταρκτικών εξετάσεων, η σύνταξη επιστημονικών – τεχνικών εκθέσεων επί ζητημάτων εκκρεμών υποθέσεων, όταν κρίνεται αυτό αναγκαίο από τις δικαστικές και εισαγγελικές αρχές, η μετάφραση και διερμηνεία από και προς την ελληνική γλώσσα εγγράφων, δικογράφων ή στο πλαίσιο της προφορικής διαδικασίας των δικών.

Δείτε επίσης